16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanyahu: Talmoed zal de basis vormen van de nieuwe Israƫlische Grondwet
Publicatiedatum: maandag 13 april 2015 Auteur: Redactie | 1.788 keer gelezen
Talmoed Tora, Maatschappij, Binyamin Netanyahu, Charediem »
Tijdens een Likoed-conferentie heeft premier Binyamin Netanyahu naar verluid onlangs bekend gemaakt dat hij de Joodse kalender de officiële kalender van de Staat Israël wil maken en deze als een nieuwe grondwet wil maken. Dit zal zijn antwoord zijn op de wereld die Israël zo onjoods mogelijk willen houden. Dit meldde Kikar Hashabat.
En dit is nog lang niet alles.

 
De nieuwe wet zal ook de Talmoed, het fundament van de Joodse Wet [Halacha], als een officiële basis voor de Israëlische rechtsstaat vormen.  
 
"Ik zal zelf persoonlijk betrokken zijn in het vastleggen van de wet waarin de Staat Israël als de natiestaat van het Joodse volk zal zijn. Het is een zeer belangrijke wet dat invloed zal hebben hoe Israël in de toekomst zal uitzien."
 
"Deze wet wil ik verankeren, zodat het een grondwet zal zijn waarop de Israëlische Staat is ontstaan en dat is op basis van Tora en de Joodse traditie," gaat hij verder. Netanyahu verklaarde verder dat de Joodse kalender als de officiële kalender van staatsgodsdienst gedefinieerd zal worden.  
 
Ook beloofde hij het volgende: "We zullen de wet definiëren met de Gemara als basis voor het Israëlische rechtssysteem". Hiermee verwijst hij naar de analysering van de wettekst van de Misjna, die samen met de Talmoed het juridische werk van de Joodse Geleerden vormt.  
 
Tijdens de bespreking van de nieuwe grondwet afgelopen zondag tijdens de kabinetsvergadering, ging Netanyahu op dit onderwerp door en verklaarde: "Het bestaan van de Staat Israël als een Joodse staat is in onze basiswetten niet goed genoeg geactualiseerd. Dit is ook wat de voorgestelde wet tot doel is."
 
Dit betekent niet dat de rechten van de niet-Joden in Israël beperkt zal worden. Echter zal de niuwe grondwet ervoor zorgen dat Israël nooit een Joods-Arabische staat zal worden met een Palestijnse nationale staat binnen haar grenzen.
Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.