25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het Vaticaan heeft officieel Palestina erkend in een nieuw verdrag; Jeruzalem boos
Publicatiedatum: donderdag 14 mei 2015 Auteur: Brabosh | 1.108 keer gelezen
Palestijnse Autoriteit [PA], PLO, RKK, Tweestatenoplossing »

“Een christen heeft naast de duivel geen giftiger, bitterder vijand dan een Jood, terwijl wij toch niemand zo goed bejegenen en tegelijk van niemand zoveel te lijden hebben als juist van die slechte duivelskinderen en dat slangengebroed,”
…schreef de christen aartsvader van de Reformatie, Maarten Luther, in 1543.

Foto: Bijna een jaar geleden in Bethlehem op de West Bank, 25 mei 2014. Paus Franciscus hield tijdens zijn bezoek aan de Palestijnse Gebieden even halt bij Israël’s Veiligheidsmuur, Op de betonnen muurplaten kan je niet naast de slogans kijken zoals ‘Free Palestine‘ (Arabisch eufemisme voor ‘Vernietig Israël’) met daaronder ‘BDS‘, de gekende antisemitische boycot-Israëlbeweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) die ijvert voor een totale boycot van de Joodse staat. Links daarvan, waar de Paus even een moment nam voor bezinning en gebed, lees je ‘Pope we need to see someone to speak about justice. Bethlehem look like Warsaw ghetto‘

Het Vaticaan heeft op woensdag 13 mei ’15 officieel de staat Palestina erkend in een nieuw Verdrag, dat zoals kon verwacht worden onmiddellijk op de nodige kritiek werd onthaald in Jeruzalem. Dat die ‘staat Palestina’ zich momenteel bevindt binnen Israëlisch grondgebied en volgens de meerderheid onder Palestijnen, in het bijzonder in Gaza, héél Israël Palestijnse grond is, kan het Vaticaan allemaal geen barst schelen.

Het feit dat Paus Franciscus I dit uitgerekend bekend maakte aan de vooravond van Hemelvaartsdag, een Bijbelse christen legende waarin verhaald wordt hoe JC 40 dagen na zijn dood is opgevaren naar zijn vader in de hemel, zal wel geen toeval zijn geweest. Het Vaticaan onderhoudt met veel passie de traditie om op christen hoogdagen belangrijke beslissingen te nemen en publieke verklaringen af te leggen.

Het Verdrag, dat woensdag werd afgerond, maar nog steeds moet worden ondertekend, maakt duidelijk dat de Heilige stoel haar diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en haar staat Palestina de facto heeft geactiveerd. Tenminste toch met dat deel van ‘Palestina’ dat geleid wordt door PA-president Mahmoud Abbas, want met die andere ‘opstandige’ helft van de staat Palestina in Gaza wil dat allemaal nog niet zo best lukken.

Aldus heeft het Vaticaan het besluit verwelkomd van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) van november 2012 om de Palestijnse staat te erkennen als een waarnemend niet-lidstaat. Echter, het verdrag is het eerste legale document dat werd onderhandeld tussen de Heilige Stoel en de Palestijnse staat en bevestigt een officiële erkenning. “Ja, het is een erkenning dat de staat bestaat,zei Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan.

In Jeruzalem werd ontgoocheld gereageerd en Emmanuel Nahshon, de woordvoerder van Israël ‘s ministerie voor Buitenlandse Zaken, zei er dit over aan The Times of Israel:

“We’re disappointed by the decision taken by the Holy See. We believe that such a decision is not conducive to bringing the Palestinians back to the negotiating table. Israel will study the agreement and consider its next steps accordingly.”

Ook het Amerikaanse Joods Comité (AJC) uitte haar ongenoegen met het Vaticaanse besluit tot de erkenning van Palestina en dat dit “contra-productief is voor al diegenen die zoeken naar echte vrede tussen Israël en de Palestijnen,” aldus AJC Uitvoerende Directeur David Harris en hij voegde ernaan toe: “Formele erkenning door het Vaticaan van Palestina, een staat die in realiteit niet bestaat is, is een betreurenswaardig daad die niets bijdraagt aan vrede tussen Israël en Paletsijnen.”

De Anti-Defamation League (ADL) noemde het vooral “prematuur.””Wij waarderen dat de basisgedachte van het Vaticaan is om Israëlisch-Palestijnse verzoening te promoten, maar geloven dat deze diplomatieke erkenning daar uiteindelijk erg weinig aan zal bijdragen, en integendeel de Palestijnse strategie nog zal versterken in het zoeken naar soevereiniteit via de internationale fora en niét via erkenning, verzoening en onderhandeling met Israël,” zei ADL’s president Abraham Foxman.

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas zal Paus Franciscus op zaterdag ontmoeten naar aanleiding van de heiligverklaring van twee nieuwe heiligen uit het Heilige Land een dag later. In feite niks nieuws onder de zon want het Vaticaan verwijst reeds minstens een jaar officieus naar de staat Palestina.

De tekst van het Verdrag “handelt over essentiële aspecten van het leven en de activiteit van de katholieke kerk in Palestina,” las een verklaring van het Vaticaan op woensdag. “Beide partijen zijn overeengekomen dat het werk van de Commissie over de tekst van de overeenkomst werd afgesloten en dat de overeenkomst zal worden voorgelegd aan de respectieve autoriteiten ter goedkeuring voor de vastlegging van een datum voor de ondertekening in de nabije toekomst.”

De heilige St. Al-Baba van de ‘Palestijnse Staat’
Volgens een goede vriend van Paus Franciscus, rabbijn Sergio Bergman, een lid van het Argentijnse parlement, definieerde de Paus zichzelf naar aanleiding van zijn illustere bezoek aan de Palestijnse Autoriteit op 25 mei 2014, als de ‘Che Guevarra van de Palestijnen‘. Hiermee verwees hij toen expliciet naar de marxistische Argentijnse revolutionair die samen met Fidel Castro de Revolutie in Cuba (1953–1959) leidde. Net zoals Che Guevarra is Paus Franciscus van geboorte een Argentijn, afkomstig uit Buenos Aires.

Maar eens in Ramallah aangekomen kon het best nog wat gekker voor de Paus. In een ontmoeting met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, in Bethlehem op zondag 25 mei 2014, noemde hij de Palestijnse leider een “man van de vrede“: “Mr President, you are known as a man of peace and a peacemaker.” Dat vertelde aldus de Vaticaanse Che Guevarra dan nog wel in Bethlehem waar volgens de christenen de geboortestal van hun verlosser JC stond.

Paus Franciscus moet zich toen in zijn glorieuze dwaasheid wellicht de religieuze leider JC hebben ingebeeld als een eigentijdse vrijheidsstrijder die zich met een bommengordel liet exploderen tussen de Romeinse Bezetter. Dat heeft Chr. natuurlijk niet gedaan, integendeel, de verlosser liet zich als een gedwee lammetje naar de slachtbank leiden en aan een kruis spijkeren, dat in die tijd de normale procedure was om af te rekenen met de vijanden van het Romeinse Rijk.

Nog geen 40 jaar na de dood van Chr. volgde dan de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ voor de antisemieten van die tijd, met name in 70 na Chr. de vernietiging door de Romeinse generaal Titus van de Joodse Tweede Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem, dezelfde plek waar zes eeuwen later de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel zullen opgericht worden.

Comme l’histoire se répète

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.