21 Tisjri 5782 | 26 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Persbericht: Joodse leerlingen in 1951 verwijderd uit klassen van prinsessen
Publicatiedatum: vrijdag 26 juni 2015 Auteur: De Redactie | 1.118 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Sjoa (Holocaust) »

Met medeweten van koningin Juliana werden in 1951 Joodse leerlingen preventief verwijderd uit de klassen op de Nieuwe Baarnsche School waarin de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. Dit blijkt uit een artikel in het Nieuw Israelietisch Weekblad dat vandaag verschijnt.

Het initiatief tot het verwijderen van Joodse leerlingen ging uit van ‘een bepaalde kring van Baarnse ingezeten’, met medeweten van koningin Juliana. De ouders van de verwijderde Joodse leerlingen benaderden het Hof waarna Juliana in antwoord verklaarde dat ‘de Oranjes niet antisemitisch zijn’. Uiteindelijk verdween de zaak in de doofpot.

NIW-hoofdredacteur Maurice Swirc verklaart: „Dit is een potentieel explosieve geschiedenis, zeker ook omdat het zes jaar na de Sjoa plaatsvond. Nader onderzoek zal de precieze gang van zaken in beeld moeten brengen. Maar de houding van Juliana roept voor Joods Nederland – op zijn minst – indringende vragen op. ” De Joodse gemeenschap is van oudsher zeer Oranjegezind. Tot vandaag wordt in de sjoeldienst standaard gebeden voor het Koningshuis.

Het onderzoek is verricht door vooraanstaand historicus Bart Wallet middels exclusieve toegang tot het onder andere het Koninklijk Huisarchief, het archief van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en diverse privé-archieven.

Op vragen van het NIW aan De Nieuwe Baarnsche School – die het artikel vooraf ter inzage kreeg – kwam geen enkel antwoord.

Lees hier het artikel.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.