27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Leidse corpsleden Minerva bouwen Nazi-slaapkamer
Publicatiedatum: zondag 22 november 2015 Auteur: de redactie | 1.159 keer gelezen
Antisemitisme binnenland »

Leden van het Leidse studentencorps Minerva zijn in opspraak geraakt nadat ze een kamer van een huisgenoot hebben omgebouwd tot een concentratiekamp, inclusief spoorlijn, hakenkruis en prikkeldraad. Het bestuur van de studentenvereniging vindt de acties 'bijzonder ongepast', zo vertelt ze tegen De Volkskrant.

In een filmpje is te zien dat de studentenkamer volledig is leeggeruimd. Aan de muur hangt opgekruld prikkeldraad. Op de vloer is een spoorlijn getekend. Daarnaast is met iets wat op houten stokken lijkt een hakenkruis gefabriceerd. Op de muur staan de woorden 'Arbeit macht frei' gekalkt. 

Het verhaal gaat dat een aantal ouderejaars de kamer van een eerstejaars die net een nieuwe jaarclub had gevormd op een 'leuke manier' moesten verbouwen. Een zogeheten 'ludieke actie'. De eerstejaars student van wie de kamer zou zijn verbouwd, zou een Joodse jongen zijn. 

'Geen verband met Minerva'
Max Grapperhaus, de praeses van Minerva, vertelt tegen De Volkskrant dat niet het geval is. ,,Dit is een aangelegenheid die losstaat van de vereniging." 

Het is de voorzitter niet bekend hoe de grap precies tot stand is gekomen. Of de eerstejaars in kwestie daadwerkelijk Joods is wil Grapperhaus niet zeggen. ,,Of er nou wel of geen Joodse jongen woont, dergelijke acties zijn ongepast en kunnen niet door de beugel", zegt hij tegen de Volkskrant. 

De leden die in het corpshuis wonen waar de kamer is verbouwd, zijn voorlopig niet geschorst van de vereniging. De jongens hebben wel een bezoekverbod opgelegd gekregen voor de sociëteit.

Vliet 15
Het huis, waar alleen maar jongens wonen die lid zijn van Minerva, heet Vliet 15 en ligt aan een zijstraat van het Rapenburg. Een speciaal rechtsorgaan van de studentenvereniging, meestal voorgezeten door reünisten, doet binnenkort uitspraak over de zaak. Er gaat vaak wel enige tijd overheen voordat dergelijke vergrijpen bij het interne rechtsorgaan voorkomen. Tot die tijd zijn de jongens niet geschorst. 

De Leidse Senaat spreekt in een mail die naar alle leden is verstuurd van 'aanstootgevende beelden die haaks staan op de fundamentele waarden van onze Vereniging en waar wij allen voor staan.'

Verleden
De Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend als 'De soldaat van Oranje' was eveneens lid van Minerva. De vereniging is een van de oudste studentenvereniging van Nederland en kende naast Roelfzema meerdere verzetsstrijders. Elk jaar wordt er veel aandacht aan het bijzondere oorlogsverleden van de vereniging besteed.

http://everyday.antisemitism.uk/2015/11/19/dutch-students-vandalise-jewish-students-room-to-look-like-concentration-camp/

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.