16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Holocaust Memorial Day 2016
Publicatiedatum: maandag 25 januari 2016 Auteur: L. Smole | 1.166 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Maatschappij, Holocaust Memorial Day »

Foto: L. Smole

In het kader van de Holocaust Memorial Day 2016 heeft opperrabbijn Jacobs gesproken in voormalig Kamp Amersfoort over zijn zorg over het opkomend antisemitisme en andere vormen van discriminatie.

Hij wist het uiteenlopende publiek te boeien met een verhaal over verleden, heden en toekomst. Zo zei hij dat de vermoorde slachtoffers als gevolg van de Sjoa niet mogen degraderen tot een educatief object. Alsof daarmee hun vernietiging toch iets positiefs zou hebben.

Over het heden zei hij onder andere dat we als multiculturele samenleving moeten waken over onze vrijheid. We dienen vluchtelingen met open armen te ontvangen mits zij onze multiculturele samenleving kunnen accepteren. Zo niet, dan moet onze tolerantie grenzen stellen.

Over de toekomst sprak hij de hoop uit dat men zich eindelijk openlijk zou scharen achter het belang van onderwijs over vrijheid en tolerantie. Zoals er aandacht is voor huiselijk geweld en mishandeling, dient er ook te worden toegezien op welke vorm van discriminatie en haat dan ook, want zolang er haat wordt onderwezen krijgt vrede geen kans. Dit geldt met name voor de jeugd maar evenzeer voor nieuwe Nederlanders en vluchtelingen. Het mag niet zo zijn dat onderwijs over de Tweede Wereldoorlog niet wordt gegeven omdat bepaalde ouders bezwaar maken.

Op de voor opperrabbijn Jacobs kenmerkende wijze werd dit serieuze verhaal enerzijds afgewisseld met een ontroerend verhaal over rabbijn Vorst die als klein jongetje in Westerbork gevangen zat en daar zorgde voor een straaltje licht in de omringende duisternis. En anderzijds met humor en Joodse grappen die de flexibiliteit van het Jodendom illustreerden.

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.