16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Grote Islamitische alliantie in de maak
Publicatiedatum: donderdag 13 maart 2008 Auteur: De Redactie | 1.427 keer gelezen
Chamas, Libanon en Chizballah, Iran, Gaza, Yesha - Westbank, Arabische Lente, Syrië, Islamitische Jihad »

Op de aanstaande jaarlijkse topbijeenkomst van de Arabische Liga, op 29 maart in Damascus, zal voor de eerste keer een Iraans staatshoofd aanwezig zijn. Mahmoud Ahmadinejad zal gebroederlijk naast de Syrische president Bashar Assad plaatsnemen om de steeds prominentere rol van de Iraans-Syrische as in het Midden Oosten te onderstrepen. Het doel is duidelijk: overeenstemming bereiken over hoe het 'probleem' Israël definitief kan worden opgelost.

Om de meer gematigde Arabische landen over te halen aan de top in Damascus deel te nemen, zou Syrië bereid zijn om de kwestie Libanon van de agenda te halen. Saudi-Arabië, dat eerder diverse malen weigerde om op de uitnodiging in te gaan, zou nu toch aanwezig zijn omdat de gesprekken zich op de crisis in de Gazastrook zullen gaan concentreren.

De Israëlische veiligheidsdienst vreest dat de Palestijnse terroristengroeperingen Hamas en Jihad Islami nog voor de top de Gazastrook in vuur en vlam willen zetten, om zo de Arabische leiders eensgezind achter de Palestijnse Islamisten te krijgen. De Palestijnen hopen zo tevens de steun te krijgen van het tot nu toe gematigde Egypte en de regering in Cairo over te halen zich achter Syrië te scharen.

Deze tactiek lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Op 10 maart verklaarde de Egyptische president Mubarak plotseling dat Israël zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever bezet houdt en zich dient terug te trekken. Daarmee stelde hij zich voor het eerst op één lijn met Hamas, dat een totale Israëlische militaire terugtrekking uit beide gebieden eist.

Een nieuw Israëlisch veiligheidsrapport bevestigt dat de afnemende rol van de VS in de regio een gevaarlijk machtsvacuüm teweeg brengt, waar extreme en radicale moslimkrachten gebruik van zullen maken. De dreiging komt niet alleen van Iran, waarvan men verwacht dat het binnen twee jaar over een kernbom zal beschikken, maar ook van Syrië, dat zich in hoog tempo bewapend met moderne Russische en Iraanse raketten en ander wapentuig, en van Hamas en Hezbollah.

In de aanloop naar de Arabische top op 29 maart dreigt een massale aanval van Hezbollah op het noorden van Israël. Recent berichtte Wees Waakzaam al dat Saudi-Arabië en Koeweit om deze reden hun burgers opriepen om Libanon te verlaten. Tevens zijn allerlei publieke gebouwen in het zuiden van Libanon ontruimd, in afwachting van een Israëlische tegenaanval.

Daarnaast lijkt de kwestie Libanon welliswaar niet ter sprake te komen, maar blijft het op de achtergrond nadrukkelijk aanwezig als het grootste struikelblok op weg naar een Arabisch-Islamitische overeenkomst. Om het belang van Libanon te onderstrepen heeft de VS twee marineschepen voor de Libanese kust gepositioneerd (het geleide wapenfregat USS Ross en de kruiser USS Philippine Sea). Als reactie verhoogde Syrië de staat van paraatheid van haar luchtmacht- en marinebases, waar Russische marineschepen zijn afgemeerd.

Hoewel het net rond Israël zich steeds duidelijker begint te sluiten, de Islamitische landen en radicale terreurgroepen steeds meer op één lijn komen, weigert de Israëlische premier Olmert deze ernstige dreiging onder ogen te zien. Sterker nog, hij verklaarde dat de veiligheidssituatie in Israël nog nooit zo goed is geweest als nu.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.