16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnse politie in gevecht met militieleden
Publicatiedatum: dinsdag 06 mei 2008 Auteur: De Redactie | 1.336 keer gelezen
Palestijnse Autoriteit [PA], Islamitische Jihad »

(Novum/AP) - Honderden Palestijnse agenten zijn dinsdag in Qabatiyeh, een dorp ongeveer tien kilometer van de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, slaags geraakt met leden van de radicale Islamitische Jihad. Drie mensen raakten gewond, onder wie een 21-jarige student die in het hoofd werd geschoten.

De stationering van de agenten in Qabatiyeh is een poging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om zijn gezag over de Westoever te herwinnen. Abbas probeert daarmee tegemoet te komen aan Israëlische en Amerikaanse kritiek, dat hij geen betrouwbare onderhandelingspartner is zolang zijn gezag over de Westoever wordt betwist.

Abbas' premier Salam Fayyad stuurde vorige week honderden agenten naar het district Jenin in de tweede fase van het plan. Enkele maanden geleden werd in de eerste fase de stad Nablus al herbezet.

Sporadische schotenwisselingen tussen de politietroepen en de Islamitische Jihad duurden de gehele ochtend. De politie verschanste zich in winkels en gebouwen van Qabatiyeh, een dorp met vijftienduizend inwoners. De Islamitische Jihad vuurde vanuit posities in de omliggende bergen.

Qabatiyeh wordt als bijzonder problematisch gekenschetst, omdat het dorp grotendeels in handen is van grote clans die garen hebben gesponnen bij de Israëlisch-Palestijnse strijd in de laatste jaren. Zo wemelt de stad van de gestolen auto's.

Ondertussen zeiden Israëlische bronnen dat het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, Omar Suleiman, volgende week maandag naar Israël reist in een poging een bestand tussen Israël en Hamas te sluiten. Israël en Hamas zouden beide bereid zijn tot een staakt-het-vuren. Israël hoopt op de vrijlating van een Israëlische militair, Hamas zou de grenzen met Gaza willen heropenen.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.