25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Gevangenenruil
Publicatiedatum: vrijdag 27 juni 2008 Auteur: Ronny Naftaniel | 1.826 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »

Er is een uitwisseling van gevangenen op handen tussen Hezbollah en Israel. Zes levende Libanezen en tien stoffelijke overschotten zouden geruild worden tegen de Israelische reservisten Eldad Regev en Ehud Goldwasser. Zij werden in 2006 aan het begin van de Libanonoorlog door Hezbollah gekidnapt. Hoewel niet zeker is of beide Israeli's nog in leven zijn, is het belangrijk dat aan alle onzekerheid over hun lot een eind wordt gemaakt.

Eén van de zes vrij te laten Libanezen zou Samir Kuntar zijn. In april 1979 infiltreerden hij en drie andere terroristen via de zee Nahariya. Ze schoten eerst een politieagent dood. Daarna drong Kuntar met een medestander een appartement binnen waar zich een jong gezin bevond. De vader en zijn vier jaar oude dochter werden meegenomen naar het strand. De moeder wist zich samen met haar andere, tweejarige, dochter verborgen te houden. Uit angst dat het meisje zou gaan huilen, drukte de moeder zo lang haar mond dicht dat zij stikte. Daarna schoot Kuntar de vader voor de ogen van zijn andere dochter in de rug en verdronk hem in zee. Vervolgens sloeg hij het vierjarige meisje net zo lang met het hoofd tegen een steen tot zij stierf. Kuntar werd tot meerdere malen levenslang veroordeeld. Enkele maanden voor de Libanonoorlog had Hezbollah-leider Nasrallah al ‘voorspeld' dat Kuntar spoedig zou vrijkomen.

Hoewel het te prijzen valt dat Israel zijn soldaten nooit in de steek laat, moet men zich afvragen of in dit geval de prijs niet te hoog is. Een grotere schurk als Kuntar is nauwelijks denkbaar. Voor de strijd tegen het terrorisme is het buitengewoon gevaarlijk als dit soort misdadigers hoop krijgen dat ze ooit nog eens vrijkomen door een gevangenenruil. Daarvan gaat een verkeerde voorbeeldwerking uit. Bovendien versterkt het de positie van Hezbollah.

Het is niet voor het eerst dat Israel akkoord gaat met een controversiële gevangenenruil. In mei 1985 werden 1150 Palestijnse activisten vrijgelaten in ruil voor drie Israelische gijzelaars. In 1997 ontsloeg Israel Hamasleider Sheik Ahmed Yassin uit de gevangenis in ruil voor de vrijlating door Jordanië van twee Israelische undercoveragenten. Beide ‘deals' liepen verkeerd af. Velen van de 1150 Palestijnse activisten werden aanvoerders van de eerste intifada, die drie jaar later uitbrak. En Sheik Yassin torpedeerde na zijn vrijlating met terreur het Oslo vredesproces. Beide gebeurtenissen kostten het leven van honderden Israeli's. Dit is niet voor herhaling vatbaar. Bij het terugkrijgen van Regev en Goldwasser moet de regering in Jeruzalem niet alleen oog hebben voor het heden, maar ook voor de gevolgen op langere termijn. Die zijn negatief.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.