25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Gevangenenruil Hezbollah en Israël
Publicatiedatum: woensdag 16 juli 2008 Auteur: Redactie | 1.677 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Terrorisme, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »

De lichamen van de twee werden in zwarte kisten bij de grenspost aan de Middellandse Zeekust afgeleverd bij medewerkers van het Rode Kruis.

Hezbollah heeft woensdag voor het eerst via zijn televisiezender duidelijk bevestigd dat de twee militairen, Eldad Regev en Ehud Goldwasser, dood zijn. Ze werden in juli 2006 niet ver van de grens door Hezbollahstrijders gevangen genomen. Dat leidde tot een golf van Israëlische bombardementen op Libanon.
Israël heeft toegezegd de lichamen van bijna tweehonderd omgekomen Palestijnse en Libanese strijders over te dragen naast vijf Libanezen die al lange tijd in Israël gevangen zijn gehouden.

Analyse (Teije Brandsma ): Kindermoordenaar komt vrij: Samir Kuntar
Dat wil zeggen, als er vandaag niet op het laatste moment een kink in de kabel komt en de lang aangekondigde gevangenenruil tussen Hezbollah en Israël toch nog wordt afgeblazen. Als alles volgens plan verloopt, wandelt Kuntar, de meest beruchte Libanese gevangene die ooit in een Israëlische cel zat, vandaag als vrij man via de grensovergang Rosh Hanikra vanuit Israël Libanon in.

Kuntar, geboren in 1962, nam samen met drie anderen in 1979 deel aan een infiltratieactie in Noord-Israël die eindigde in een bloedbad. Met een rubber opblaasboot voer hij vanuit Libanon naar Israël en ging er in de plaats Naharija, vlak bij de overgang waar hij vandaag wordt vrijgelaten, aan land. Ze doodden een politieman en gingen vervolgens een huis in waar ze een man en zijn vier jaar oude dochter vonden die ze later vermoordden. De moeder verborg zich met haar 2-jarig kind in een kast, maar zij liet dit meisje per ongeluk stikken in een poging haar gegil te verbergen.

Israël walgt van Kuntar, die sinds 1979 in de cel zit. Deze man heeft 'bloed aan zijn handen, zelfs kinderbloed', is de standaarduitdrukking in Israël. Toch komt hij vrij, omdat Hezbollah voor Kuntar twee in 2006 ontvoerde Israëlische soldaten wil teruggeven. Of die nog leven weet niemand. En premier Ehoed Olmert wil dit Libanon-hoofdstuk nu eindelijk eens afsluiten.

Kuntar, een Druus, leerde zichzelf Hebreeuws in de cel en rondde vervolgens via een Israëlische universiteit een schriftelijke studie politicologie en sociale wetenschappen af. Het heeft hem duidelijk niet meer begrip voor het zionisme gegeven: hij heeft al aangekondigd zich na zijn vrijlating dubbel zo hard te zullen inzetten voor de strijd tegen Israël.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.