25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
EU, Turkije en Golfstaten willen Israël dwingen Golanhoogte te verlaten
Publicatiedatum: donderdag 04 september 2008 Auteur: Xander | 1.813 keer gelezen
Europese Unie, Turkije, Golan »

De Franse president Sarkozy, als huidige voorzitter van de EU, de Turkse premier Erdogan en sheikh Hamad bin Khalifa, hoofd van de samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten, komen morgen in Damascus bijeen voor gesprekken met de Syrische president Assad. Doel: gezamelijk druk uitoefenen op Israël om de Golanhoogte op te geven ten gunste van Syrië, in ruil voor direkte onderhandelingen over 'vrede'.

Bij de top tussen de vier partijen is vreemd genoeg Israël, dat de Golanhoogte in 1967 veroverde nadat het door onder andere Syrië was aangevallen, niet uitgenodigd. Analysten zijn van mening dat het buitenland de zwakte van huidige Israëlische regering Olmert uitbuit om een snelle vredesregeling af te dwingen, ten koste van de Israëlische belangen.  
Sheikh Hamad bin Khalifa van het oliestaatje Qatar is de architect van het Doha-akkoord, waarbij de Islamitische terreurgroep Hezbollah politieke macht kreeg toegewezen in Libanon. Het gevolg daarvan was dat Hezbollah feitelijk de macht greep in Israël's onbetrouwbare noorderbuur.  

President Sarkozy probeert, na een instemmend knikje van de VS, de Westerse banden met Syrië aan te halen, ondanks het feit dat de regering Assad al jaren steun verleend aan terroristen in zowel Irak als Libanon, en het hoofdkwartier van Hamas ongestoord in Damascus kan blijven.  De grote gedachte van Sarkozy is dat als Israël eenmaal de Golanhoogte aan Syrië heeft overgedragen, er 'normale' relaties met het land kunnen worden aangeknoopt en er voor Syrië geen reden meer is om de banden met Iran te verstevigen.  

Dezelfde gedachte stak er achter de door de internationale gemeenschap gedwongen terugtrekking van Israël uit Gaza, enkele jaren geleden. Dat zou de relaties met Iran 'normaliseren'. Iedereen weet wat het werkelijke resultaat is geweest. Toch willen de EU, Turkije en de Arabische Golfstaten Israël nu dwingen om de Golanhoogte, uiterst belangrijk voor haar strategische veiligheid, af te staan aan een regime dat niet van plan is haar steun aan de terreurorganisaties Hezbollah en Hamas in te trekken.  De in zijn eigen land door vrijwel niemand meer gesteunde Israëlische premier Olmert schijnt echter vastbesloten te zijn om de veiligheid van Israël op te geven, ten koste van een schijnvrede - en ten bate van het opnemen van zijn naam in de annalen van de geschiedenis als de Israëlische leider die eindelijk 'vrede' sloot met zijn aartsvijanden.  

 

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.