19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Explosie in joods centrum Mumbai
Publicatiedatum: donderdag 27 november 2008 Auteur: Joel Nesanel von Schukkmann, ilonia en Devorah | 2.228 keer gelezen
Joël Nesanel Schukkmann, Redactie, Ilonia, (zelfmoord) aanslagen »
De Chabad-rabbijn in Mumbai is een van de gijzelaars die zijn genomen in de reeks terroristische aanslagen in de Indiase stad Mumbai (Bombay). Daarnaast zijn nog zeven Israeli's gegijzeld.

Groepen gewapende mannen hebben luxe hotels, een populair restaurant, een druk treinstation en het Chabad-centrum bestormd en honderden mensen gijzelaar gemaakt. Meer dan honderd mensen zijn bij de aanslagen omgekomen. Westerse, vooral Amerikaanse en Britse, paspoorthouders werden in gijzeling genomen. Een moslim-organisatie Decca Mujahedin, heeft de verantwoordelijkheid van de gecoördineerde acties in het zakendistrict op zich genomen. 

Vier overvallers
Rabbijn Gavriel Holtzberg en zijn vrouw Rivka Holtzberg-Rosenberg hebben een Chabad-centrum dat is gelegen in de wijk waar aanslagen werden gepleegd op twee hotels en een restaurant. Volgens berichten in de Indiase pers zijn er zeven Israeli's gegijzeld. Of het rabbijnenechtpaar daaronder wordt geteld is onduidelijk. In het gebouw zijn schoten afgevuurd.
Volgens sommige berichten zijn er vier gewapende overvallers in het gebouw van Chabad dat twee jaar geleden werd aangekocht en ingericht als centrum voor de Chassidisch-Joodse outreach-organisatie. Tot die tijd stond het gebouw bekend als het Nariman House. Een vijfde aanvaller zou door Indiase commando's zijn gedood. Regeringstroepen hebben het gebouw van Chabad omsingeld. Zij trachten de gegijzelden te bevrijden.

Zoontje
Op donderdagochtend lieten de gijzelnemers het 1-jaar oude zoontje Moshe Zwi en de oppas van het gezin vrij. Ook de Indiaase kok van het centrum annex synagoge werd vrijgelaten. Volgens de oppas zijn Holtzberg en zijn vrouw in leven maar buiten bewustzijn. Op de Indiase televisie was te zien hoe het jongetje met zijn oppas het gebouw verlieten.

Gebeden
Chabad-Lubavitch vraagt via emails om Tehilliem (Psalmen) te zeggen voor de rabbijn en zijn vrouw en voor alle andere gegijzelden en gewonden van de aanslagen in de Indiase miljoenenstad. Hun namen zijn: Gavriel Noach ben Freida Bluma en Rivka bat Jehudith.

Doden
Het is nu bekend geworden dat er negen Joden zijn vermoord bij deze barbaarse slachting van zo velen onschuldige mensen in Mumbai, waaronder ook de heilige Joden van het Mumbai Chabad huis.

Zeven van de negen zijn hoogstwaarschijnlijk Israeli's. Het dodenaantal staat nu op 155 doden, echter men vreest dat dit aantal zal verdubbelen naarmate de zoektocht naar overlevenden doorgaat.

De omgekomen Joden op dit moment (en dat het er niet meer mogen worden) zijn:

1. Rabbijn Gavriel Noach Holtzberg (29) HY"D, Chabad shaliach in Mumbai,
2. Rebbetzin Rivka Holtzberg (28) HY"D,
3. Rabbijn Leibish Teitelbaum HY"D, schoonzoon van de Avrohom Yitzchok Rebbe - Shlita - en zoon van de Volover Rebbe in de VS, Shlita,
4. Reb Bentzion Chroman HY"D, een Bobover chossid en mashgiach, uit Bat Yam (Israel),
5. Yocheved Orpaz HY"D, uit Afula, Israel.
6. Een andere Mexiaans Joodse vrouw HY"D,
7. een lokale Joodse vrouw HY"D. 

Nu het einde van de maand mar Cheshvan nadert. Is het inderdaad een 'mar' (bittere) Cheshvan. Zoals de meeste van ons nu wel gehoord zullen hebben. Gebeuren er nu al zo'n 24 uur lang vreselijke dingen in Mumbai, India. Op dit moment zijn er al meer dan 100 doden en meer dan 300 gewonden.

Meteen nadat dit nieuws bekend werd heeft de website yeshiva world news (http://www.theyeshivaworld.com%29/ contact opgenomen met Chabad vertegenwoordigers om te vragen of de lokale Chabad shaliach/rabbijn meehielp aan de reddingsoperaties zoals altijd het geval is met rampen - waar dan ook - in de wereld. Ook hebben ze navraag gedaan of er - G'd verhoede - Joden waren gedood or verwond. Op dat moment kon men daar nog geen antwoord op geven en is men gaan zoeken naar antwoorden.

We zijn nu vele uren verder en de lokale chabad shaliach, Rabbijn Gavriel Holtzberg, zijn vrouw Rikvah en hun 2e zoon Moshe zijn nog steeds niet terecht. Volgens verschillende bronnen gingen één van de bommen af dichtbij het Chabad huis op 5 Hormusji street - Nariman House. De bovenste twee verdiepingen van het Chabad huis (Nariman house) worden bewoond door lokale Indiers, en de onderste twee worden gebruikt door Chabad en Israeli's.
Op dit moment maken de Indiase autoriteiten zich klaar om het Chabad Huis (Nariman house) te bestormen.

Ook zijn er veel geruchten over rabbijn Gavriel Holtzberg, rebbetzin Rikva en de schoonzoon van de Toldos Avraham Yitzchak Rebbe (shlita). Er wordt vermoed dat er nu op z'n minst 6 Israelische doden zijn. De familie Holtzberg staat bekend in de omgeving als erg geliefde mensen, zoals een Indiase journalist zei dat "Veel mensen in de omgeving zijn bezorgd om de veiligheid van de Chabad familie omdat iedereen hen kent als erg aardige mensen."

Bidt a.u.b voor de rabbijn, zijn familie en al de andere onschuldige slachtoffers van deze verschikkelijke aanslag. Zeg tehilim (psalmen) voor: Gavriel Noach ben Freida Bluma, Rivka bas Yehudis, en Moshe ben Rivka (hun zoon).

[update: Het is nu bevestigd dat er nog twee andere religieuze Joden vermist zijn. De eerste is R' Leisbish Teitelbaum - de zoon van de Volover Rebbe uit Boro Park (Amerika), en (zoals al eerder gezegd) de schoonzoon van de Toldos Avrohom Yitzchok rebbe. De tweede is Rav Bentzion Chroman uit Israel. Voeg ook hen aub toe aan je gebeden en tehilim. Hieronder een lijst met alle namen:

- Aryeh Leibish ben Elta Nechama Maltshi (Teitelbaum)
- Bentzion ben Elka (Chroman)
- Gavriel Noach ben Freida Bluma (Holtzberg)
- Rivka bas Yehudis (Holtzberg / Rosenberg)
- Moshe Tzvi ben Rivka (Holtzberg)

Voor meer informatie zie: http://www.theyeshivaworld.com/
en: http://ibnlive.in.com/videos/video_streaming.php

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.