16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Chamas zou bereid zijn tot wapenstilstand
Publicatiedatum: donderdag 15 januari 2009 Auteur: De Redactie | 7.133 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Gaza, IDF, Defensie en Veiligheid, Internationaal Recht, Operation Cast Lead, Antisemitisme binnenland, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Sjoa (Holocaust), Raketaanvallen, UNRWA, Staakt-het-vuren, rellen, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Hitler populair onder veel Arabieren
Hamas zou bereid zijn tot wapenstilstand
Utrecht vreest nieuwe Gaza-protesten; ME paraat
Politie pakt reljongeren op voor racistische leuzen
UNRWA had terroristen in dienst
Klacht tegen omroep
'Aboutaleb maakte grote fouten met Gaza-betoging'
Van Bommel: Intifada-oproep 'buitengewoon onhandig'
Topleider Chamas gedoodHitler populair onder veel Arabieren
BEIROET - Al voordat het Israëlische leger met Operatie Gegoten Lood begon, kende Führer Hitler al een zekere populariteit in de Arabische wereld. Door de strijd in Gaza is de Hitler-verering alleen maar toegenomen.
Basma, een 22-jarige Libanese studente marketing en communicatie, heeft onlangs haar internetdagboek veranderd. Het onschuldige 'Aan het werk in Beiroet' is vervangen door beduidend minder onschuldige woorden. Basma schrijft nu: 'Hitler zei eens: In het verleden heb ik veel Joden vermoord. Maar ik heb er een paar overgelaten om jullie te laten zien waarom ik ze vermoordde.'

,,Ik ben gewoon woedend over Gaza'', legt Basma uit. ,,Ik moet spontaan huilen van de ellende daar.'' Volgens haar heeft ze niets tegen Joden. ,,Alleen maar tegen zionisten.'' Basma is lang niet de enige in de Arabische wereld die zich pro-Hitler uitlaat. Al voordat het Israëlische leger aan zijn offensief in de Gazastrook begon, kende de voormalige nazileider al een zekere populariteit in de Arabische wereld. Door de oorlog in Gaza is de Hitler-verering gegroeid. Hitlers boek Mein Kampf is overal gewoon te koop. In de Libanese hoofdstad Beiroet staat het anti-Joodse werkje The protocols of the elders of Zion op nummer één in de boeken-toptien. Het boek De Holocaust Industrie doet het trouwens ook goed.

Sfeer van haat
Schoolbuschauffeur Haidar Wehbi (38) zegt: ,,Het is heel duidelijk, Hitler had gewoon gelijk.'' Israël, vindt hij, moet vernietigd worden. ,,De Joden sturen we terug naar Europa, waar ze vandaan kwamen.'' Overal op straat zijn dit soort opmerkingen te horen. Zoals zo vaak is het niet duidelijk of het retoriek is, of echte wil om de Joden fysiek te vernietigen. Het is een klimaat waarin de extremisten van Hamas en Hezbollah in ieder geval heel goed gedijen. De sfeer van haat wordt verder vergiftigd doordat een aantal Arabische media alle remmen lijkt te hebben losgegooid. Zo zendt de Arabische zender al-Jazeera de hele dag beelden van Gaza uit. Bloederige clips van kinderlijken en dode vrouwen worden eindeloos herhaald. Keer op keer zijn er interviews met mensen die oproepen tot de 'heilige oorlog' tegen Israël.
Op Al Jazeera-live werd op maandag de Egyptische geestelijke Wajdi Ghonaim geïnterviewd. Hij beweerde, gebaseerd op Koranteksten, dat ,,de dood van een moslim veel erger is dan de dood van een jood of een christen''. Ondertussen konden kijkers via hun mobieltje sms-boodschappen sturen naar het programma. 'Bombardeer Joodse scholen in Haifa of Tel Aviv', luidde een sms'je dat groot op het scherm voorbij kwam.
De sjiitische Libanese zender NBN laat tevens de hele dag de meest verschrikkelijke beelden zien. Verbrande burgers, kinderen met gaten in hun ruggen, verminkte Palestijnen, er lijkt geen einde aan te komen. Bij gebrek aan nieuws wordt weer de laatste sjiitische videoclip gedraaid waarin een zanger beweert dat 'Palestina bevrijd gaat worden omdat het Arabisch land is'.

Holocaust
Volgens Al Manar-tv , de zender van de Libanese strijdgroep Hezbollah, staat Hamas in Gaza op het punt de oorlog te winnen. ,,De overwinning is al in hun handen'', aldus Al Manar. De Syrische staatstelevisie Suria meldt om de twee minuten het aantal doden in Gaza als gevolg van, wat zij noemen, de 'Israëlische holocaust'. De woorden 'Israëliërs' of 'Joden' worden niet gebruikt door Suria, de zender spreekt slechts van 'zionistische bezetters'.

,,Ik vind het heel goed dat de tv zoveel aandacht besteedt aan de holocaust in Gaza'', vertelt Ali Harb, een 38-jarige Libanese vrachtwagenchauffeur, vlakbij de door rellenpolitie afgeschermde Egyptische ambassade in Beiroet. Harb mag het woord holocaust dan veelvuldig gebruiken, maar als het geen betrekking heeft op Palestijnen, gelooft hij er niet in. ,,De Joden hebben de Holocaust verzonnen'', meent hij.
Harb is trouwens ook een van de weinigen hier die anti-Hitler is, en gebruikt daarvoor weer een eigen logica. ,,Hitler'', zegt hij, ,,was in dienst van rijke Joden. Samen hebben zij besloten arme Joden af te maken. Hierdoor probeerden ze medelijden op te wekken en konden ze Palestina inpikken.''

Hoe hij dat allemaal weet? ,,Gezien op televisie'', zegt Harb.

Hitler, The Mufti Of Jerusalem And Modern Islamo Nazism


Hamas zou bereid zijn tot wapenstilstand
Hamas zou het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand met Israel met enige reserveringen hebben aanvaard. Dat is woensdagavond meegedeeld na onderhandelingen in Cairo. Het bericht is afkomstig van de Middle East News Agency (MENA) dat zich beroept op Egyptische officials.
Osama Hamdan, de Hamasvertegenwoordiger in Libanon, verklaarde overigens dat de positie van Hamas tegenover het Egyptische voorstel niet is veranderd. Volgens hem is er nog een aantal verschillen met Egypte te bespreken.

Vergadering over het Egyptisch voorstel in Israel
De Israelische premier Ehud Olmert, Defensieminister Ehud Barak en minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken vergaderden in Jeruzalem over het Israelische standpunt. Als belangrijk element bevatte het Egyptische voorstel dat de grens tussen het land en Gaza onder toezicht van de Palestijnse Autoriteit moet komen. De EU dient waarnemers te sturen voor de supervisie. Of dit onderdeel overeind is gebleven, is nog onduidelijk.

Weer raketten vanuit Libanon
Onbekenden hebben woensdagochtend drie projectielen afgevuurd vanuit Libanon op het grensgebied in Noord-Israël. De Israëliërs hebben onmiddellijk het vuur beantwoord, aldus een veiligheidsfunctionaris in de grensstreek. In antwoord op de Libanese beschietingen van woensdagochtend bestookten de Israëli's een plaats waar mogelijk de raketten werden afgeschoten ten noorden van het dorp Ghajar.  Het is de tweede keer dat er enkele raketten op Israël worden afgevuurd vanaf Libanees grondgebied sinds de Israëli's 27 december hun aanvallen op de Gazastrook begonnen. Minder dan een week geleden sloegen er in het uiterste noorden van Israël ook enkele raketten in die in Libanon waren afgevuurd. Hezbollah zei toen niet verantwoordelijk te zijn. Waarschijnlijk betreft het een Palestijnse groep die probeert een tweede front te openen.

Fosformortiergranaat op zuiden Israel afgevuurd
Ook het zuiden van Israel was weer het doelwit. Hamas vuurde woensdag 16 projectielen af, inclusief een fosformortiergranaat. Er vielen geen slachtoffers. Hamas heeft niet eerder van fosforexplosieven gebruik gemaakt. Israelische Defensiespecialisten zeggen dat Hamas door zijn voorraad Gradraketten heen raakt. Het aantal afgeschoten raketten is so wie so drastisch gedaald de laatste dagen.

Rode Kruis: "Geen aanwijzingen misbruik van fosforbommen door Israel" 
Volgens het Rode Kruis heeft Israel fosforbommen gebruikt in Gaza maar was dat niet onjuist of illegaal. De reactie kwam nadat een mensenrechtenorganisatie Israel middelen had beschuldigd van het gebruik van middelen die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Het is aan strijdende partijen toegestaan fosfor te gebruiken om ´s nachts het slagveld te verlichten of om overdag een rookgordijn aan te leggen. Het Rode Kruis zegt geen aanwijzingen te hebben dat Israel het voor een ander doel heeft aangewend.

Hillary Clinton
De komende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton sluit onderhandelingen met de radicaalislamitische beweging Hamas uit. Pas als de extremisten geweld afzweren, Israël erkennen en zich aan eerdere overeenkomsten houden, zijn gesprekken mogelijk. Dat zei Clinton dinsdag in een hoorzitting van een Senaatscommissie. Eerder deed het bericht de ronde dat de nieuwe president Obama wilde onderhandelen met Hamas.

Gevechten in buitenwijken Gaza-stad    
In de strijd tegen het Hamasregime in de Gazastrook is het Israëlische leger dinsdag buitenwijken van Gaza-Stad binnengedrongen. Het offensief ging gepaard met hevige bombardementen en artilleriebeschietingen. Woensdag drongen Israelische troepen verder Gaza-Stad binnen.  De stad is nu geheel omsingeld.
Volgens minister Barak van Defensie heeft Israël vrijwel alle doelen in het offensief tegen Hamas bereikt. Sinds de Israëlische operatie 'Gegoten Lood' op 27 december begon, zouden in totaal ruim 900 mensen zijn omgekomen. Het Israelische leger zegt dat onder die 900 minstens 400 Hamasstrijders zijn maar waarschijnlijk nog aanzienlijk meer. Een woordvoerder van de Israëlische regering stelde dat Hamas een "ongekende klap" is toegebracht.

Zuid-Israel
Hamasmilitanten vuurden dinsdag 12 raketten en 4 mortieren af op het zuiden van Israel. Een van de raketten explodeerde vlakbij een school in Ashkelon maar er vielen geen slachtoffers. Sommige raketten werden afgevuurd tijdens de gevechtspauze die is bedoeld voor het binnenlaten van humanitaire goederen in Gaza.

Osama bin Laden
De leider van de terroristische organisatie al-Qaeda, de Saudiër Osama bin Laden, heeft op een geluidsband opgeroepen tot strijd tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Osama's oproep werd woensdag op extremistische websites afgespeeld. Zoals gebruikelijk betoogde Osama dat religieus plichtsbesef tot deze gerechtvaardigde strijd of jihad dwingt. "God heeft ons met het geduld begiftigd nog eens zeven jaar de heilige oorlog te voeren en dan nog zeven jaar en zeven jaar."

Hulpgoederen door Hamas geplunderd
Hamas heeft maandag zo'n 100 vrachtwagens met hulpgoederen leeggeroofd. De inhoud werd verkocht aan de hoogste bieder. Dat meldt de Jerusalem Post. De hulpgoederen waren door Israel doorgelaten voor leniging van de nood in Gaza. Het Israelische leger zegt niets te kunnen doen tegen zulke acties sinds de hulpverlening wordt gecoordineerd door de VN-organisatie UNRWA en het Rode Kruis. Het plunderen van de vrachtwagens had plaats tussen 10 uur 's ochtends en 1 uur 's middags, tijdens de dagelijkse gevechtspauze die is ingelast met het oog op het de "humanitaire corridor".

Sinds het begin van de operatie 'Gegoten Lood' heeft het Israelische leger rond de 900 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnengelaten. Het betreft 20.000 ton voedsel en medische goederen.

Utrecht vreest nieuwe Gaza-protesten; ME paraat
Met het oog op nieuwe pro-Palestijnse demonstraties houdt de politie in Utrecht een peloton Mobiele Eenheid paraat. In andere grote steden worden geen voorzorgsmaatregelen genomen. Dat meldt het AD.

Rellen
De politie in Utrecht neemt de maatregelen om een herhaling van vorige week te voorkomen. Toen liep een anti-Israëlbetoging uit de hand omdat een groep demonstranten begon te rellen, en onder meer reclameborden sloopte. Vijf betogers werden gearresteerd, maar eigenlijk trad de politie nauwelijks op. Om de zaak niet te doen escaleren, zo luidt de verklaring van de politie in het AD. Naast de paraatheid van de ME houdt het Openbaar Ministerie in Utrecht ook een officier van justitie achter de hand om onmiddellijk boetes uit te delen of raddraaiers te dagvaarden.

Intifada
De gemeente heeft aanwijzingen dat er op donderdagavond (koopavond) een demonstratie komt. Andere steden, zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam nemen geen maatregelen, omdat eerdere protesten volgens de steden rustig zijn verlopen. In Rotterdam liep het vorige week echter ook uit de hand en in Amsterdam riep SP-Kamerlid Harry van Bommel zelfs op tot een intifada.

Politie pakt reljongeren op voor racistische leuzen
Zes reljongeren zijn vrijdagavond in Rotterdam opgepakt door de politie, omdat zij na afloop van een anti-Israël-demonstratie antisemitische leuzen scandeerden.
Dat heeft de politie bekendgemaakt. Ongeveer tweehonderd demonstranten hadden zich vrijdagavond verzameld op het Binnenwegplein, waar zij protesteerden tegen de verdedigingsacties van Israël in Gaza. Na de demonstratie trokken enkele tientallen pro-Palestijnse jongeren de stad in, waarbij zij antisemitische leuzen riepen. De politie greep in en kon zes jongeren arresteren.

Bekritiseerd
Eerder deze week werd de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (PvdA), van diverse kanten bekritiseerd omdat er zondag in zijn stad niet was ingegrepen bij een anti-Israël-demonstratie. Bij die demonstratie werden ook diverse antisemitische leuzen geroepen, zoals ‘Hamas, Hamas! Alle joden aan het gas!'. Aboutaleb noemde de uitlatingen ‘volstrekt ontoelaatbaar', maar kon niet echt duidelijk maken waarom de politie niet had ingegrepen.

Moeilijk
Hij verklaarde verder dat het moeilijk zou worden de jongeren alsnog te vervolgen, omdat er geen beelden zijn waarop zij te zien en te horen zijn. Het AD laat vrijdagavond echter weten die beelden wel degelijk in bezit te hebben.

UNRWA had terroristen in dienst
De VN-organisatie UNRWA, ondermeer actief in de Gazastrook, heeft toegegeven dat zij in het verleden terroristen in dienst had. Ook erkende de organisatie niet over een systeem te beschikken waarmee expliciet voorkomen kan worden dat terroristen loon zouden ontvangen, aldus de Amerikaanse zender Fox. Als gevolg van mogelijke misstanden binnen UNRWA, besloot Amerikaans congreslid Steve Rothman eind 2008 een resolutie in te dienen waarin opgeroepen werd dat UNRWA transparanter diende te opereren en meer verantwoording moest afleggen.

Volgens het wetsvoorstel moet UNRWA haar tekstboeken op internet zichtbaar maken. Iedereen kan dan zien dat er geen opruiende teksten of haatprediking in voorkomen. Ook dient de organisatie gebruik te maken van naamherkenningssoftware en andere screeningsprocedures, zodat UNRWA er zeker van kan zijn dat haar werknemers, vrijwilligers en andere begunstigden geen terroristen zijn of op enige andere manier betrokken zijn bij terroristische organisaties. Rothman stelde tegenover de zender Fox dat hij van plan is om de UNRWA resolutie weer aan te bieden. Vooral nu is het van belang dat het congres er zeker van kan zijn dat Amerikaans belastinggeld niet uitgegeven wordt aan Hamas en haar moorddadige activiteiten, aldus Rothman.

Klacht tegen omroep
Het NIK heeft bij het Meldpunt Discriminatie Internet een verwijderingsverzoek gedaan in verband met een opmerking op de website van de Nederlandse Islamitische Omroep: "Gelukkig is de mensrechtenraad van de VN jood-vrij, ... Joden sucken"

Eenzijdig beeld traditionele media
De NIO is een van de twee publieke omroepen op de grondslag van het islamitische geloof. Op de website van de NIO wordt veel aandacht besteed aan het nieuws uit het Midden Oosten. Onder meer omdat, zoals de omroep aangeeft: "Uitgangspunt van alle artikelen is dat zij betrekking hebben op de islam of de moslimgemeenschap. De NIO hoopt daarmee een aanvulling te geven op de traditionele media waar doorgaans een eenzijdig beeld van islamitische onderwerpen met berichtgeving van buitenaf en niet vanuit de moslimgemeenschap zelf wordt gegeven."
NIO publiceerde een bericht over de uitspraak van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Die heeft hard uitgehaald naar Israël, dat zich in het Gaza-conflict volgens de raad schuldig maakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten.

Jood-vrij
Daarop volgen twee reacties. De eerste reactie bevat onder meer de passage: "Gelukkig is de mensrechtenraad van de VN jood-vrij, ... Joden sucken, sorry, maar vandaag de dag is dat simpwelweg zo. ... alle joden in Israel terug naar Duitsland, Polen, Rusland en andere godvergeten landen, die ze heel slim eruit hebben geschopt. Liever niet naar Nederland: vol is nu eenmaal vol"
Meldpunt Discriminatie Internet heeft laten weten de uitingen strafbaar te achten en heeft aan de NIO verzocht de strafbare uitingen te verwijderen.

Ter aanvulling het volgende bericht:
Vier Nederlandse in het internationaal recht gespecialiseerde juristen bekritiseren Israel. De vraag of de dodelijke slachtoffers allemn burgerdoden zijn of voor een groot deel Hamas-strijders, wordt met een enkele pennestreek terzijde geschoven. "Tot gisteren vielen 910 Palestijnse burgerdoden," schrijven vier Nederlandse mensenrechten-juristen in een opiniestuk in Trouw.

910 Doden of 910 burgerdoden?
In geen enkel bericht wordt gesproken over 910 burgerdoden; ook niet in die afkomstig van Palestijnse media. Alleen in dit opinieartikel. Er vallen zeker burgerdoden, - en iedere onschuldige burger die sterft is er een te veel -, niet in de minste plaats omdat Hamas zich verschanst achter burgers als menselijk schild. De bewering aan het begin van het artikel dat er 910 burgerdoden zijn gevallen, werpt echter gerede vraagtekens op aangaande objectiviteit en gedegenheid van het hele opiniestuk.

Islamitische Omroep
Ook de NIO, een van de twee publieke moslimomroepen, nuanceert het getal niet. Op haar site staat vandaag (14 januari) naast een brandende kaars slechts: "Al meer dan 1.000 doden en 5.000 gewonden. Stop de slachting in Gaza."

'Aboutaleb maakte grote fouten met Gaza-betoging'
PVV-leider Geert Wilders vindt dat PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb direct had moeten ingrijpen toen er bij de anti-Israël betoging afgelopen weekend in Rotterdam antisemitische leuzen werden geroepen.
  Dat liet Wilders vandaag weten, na afloop van een gemeenteraadsvergadering in Rotterdam. Wilders was aanwezig op de publieke tribune bij het debat over de anti-Israël demonstratie afgelopen weekend en de antisemitische leuzen die daarbij werden geroepen.

'Niet nodig'
'Burgemeester Aboutaleb heeft een grote, grote fout gemaakt door niet direct in te grijpen toen de demonstraties uit de hand liepen,' zei Wilders over de passieve houding van de Rotterdamse politie tijdens de demonstratie. Maandag noemde Aboutaleb het 'volstrekt ontoelaatbaar' dat rellende moslimjongeren kwetsende en racistische leuzen riepen. En tijdens het debat vandaag voegde de burgemeester daar aan toe dat ingrijpen op dat moment 'niet nodig leek'.

Afweging
'Ik laat zo'n oordeel graag over aan de professionals van de politie ter plaatse en niet aan de gemeenteraad achteraf,' zo verdedigde Aboutaleb zich in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam. 'Er waren honderden winkelende mensen en de afweging is gemaakt wat de gevolgen waren geweest als de politie tot aanhoudingen was overgegaan.'

Van Bommel: Intifada-oproep 'buitengewoon onhandig'
SP-Kamerlid blijft erbij dat een intifada niet per se gewelddadig hoeft te zijn, maar geeft wel toe dat het onhandig is dat hij onlangs opriep tot een intifada tegen Israël.
  Van Bommel was vanavond te gast in discussieprogramma Pauw & Witteman, waar hij inging op alle kritiek die hij de afgelopen tijd kreeg vanwege zijn deelname aan de anti-Israël-betoging. Tijdens de demonstratie schreeuwde het Kamerlid aan de zijde van Gretta Duisenberg de leuze 'Intifada, intifada, Palestina vrij'. Tijdens de betoging werd ook de leuze 'Hamas, Hamas, joden aan het gas'  geroepen.

'Waardige demonstratie'
Maar Van Bommel benadrukte opnieuw dat hij dat niet had gehoord. Volgens de SP'er hadden anderen die vooraan liepen de antisemitische leuzen ook niet gehoord, net zo min als de honderd vrijwilligers van de ordedienst. Van Bommel zei vanavond dat hij vooraf ook niet had verwacht dat er zou worden opgeroepen tot het vergassen van joden: 'We hadden vooraf nog gezegd: "Dit moet een waardige demonstratie worden".'

Aanklacht
Maar presentator Jeroen Pauw kon zich dat niet goed voorstellen: Pauw vertelde dat hij ook wel eens heeft meegelopen in een demonstratie tegen het 'buitensporige geweld'  van Israël, en toen hoorde hij ook 'Hamas, Hamas, joden aan het gas'. Over de aanklacht wegens het aanzetten tot haat door advocaat Abraham Moszkowicz wilde Van Bommel niet veel kwijt. Hij zegt de ontwikkelingen te gaan afwachten.

Topleider Chamas gedood
Israelische Luchtmacht doodt een topleider van Hamas: Siad Sayam, minister van Binnenlandse aangelegenheden. Dat meldt Debka Files op 15 januari. Dit werd door Palestijnse bronnen bevestigd. Ook werd zijn broer Salah Abu Sarah, het hoofd van Mahmoud Watfa Beveiliging gedood.

Iran recutreert Somalische piraten om Hamas te bewapenen. Dat meldt Debka Files op 13 januari. Hiervoor worden 3 routes gebruikt:
1. Via de Persische Golf naar de Suezkanaal,
2. Assab in Ethiopië en
3. De Europese route via de Balkan, Montenegro en Koratië dat gedistributeerd wordt via de Suezkanaal.
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.