15 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Israël kondigt 'harde actie' aan
Publicatiedatum: zondag 01 februari 2009 Auteur: De Redactie | 6.064 keer gelezen
Chamas, Libanon en Chizballah, Terrorisme, Gaza, IDF, Yesha - Westbank, Operation Cast Lead, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Ashkelon, Raketaanvallen, UNRWA, kidnapping, IDF: meest humane leger »
Terreur vanuit Gaza en Samaria
Israël kondigt 'harde actie' aan na aanval vanuit Gaza
IDF belt naar Gazanen om te waarschuwen voor de komende aanval
Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook
Israeli's redden Arabische leerlingen in de UNRWA school te Jeruzalem
Terror alert: Joden worden tegen voornemen van wereldwijde kidnapping gewaarschuwd
Verslaggeving over aanval op VN-school in Gaza blijkt na onderzoek niet waar
Een wereld van verschil: NOS teletekst en Canvasteletekst


Terreur vanuit Gaza en Samaria
Hamas is Sjabbesochtend verder gaan met het overtreden van haar eigen bestand. Gistermorgen schoot Hamas een op lange afstand gestuurde raket naar Zuid Ashkelon, terwijl terroristen in Sameria - die onder bewind staat van de revaliserende Fatah Factie - een soldaat zaterdagavond beschoot.

De kogel veroorzaakte in de leren van de soldaat een gat, maar hij ontsnapte op een miraculeuze wijze aan (dodelijke) verwonding. IDF onderzoekt of de soldaat werkelijk ongedeerd is gebleven of dat hij een kogelwond verzwijgt.

Joodse studenten aan de Itamar-jesjive in noordoosten Samaria meldden dat eerder afgelopen week een Arabier liftende Joden probeerde dood te rijden. Er raakte niemand gewond. Soldaten in een nabijgelegen uitkijktoren zagen de terrorist, die onmiddellijk werd gearresteerd.

De eerdergenoemde raket in Ashkelon is minstens de derde (exclusief de mortiergranaten) die Hamas sinds het staakt-het-vuren op Zuid Israel heeft afgeschoten. Bewoners konden aan de beschieting ontsnappen doordat de Code Red Sirene hen voor de komende raket waarschuwde.

Zaterdagavond werden ook Joodse auto's in Sameria door terroristen aangevallen wat veel schade, maar geen verwondingen veroorzaakten.

Israel heeft deze aanvallen niet vergeld.

Israël kondigt 'harde actie' aan na aanval vanuit Gaza
Israël is vanuit de Gazastrook weer bestookt met raketten. Zondag ontploften vier raketten in het zuiden van Israël. De Israëlische premier Ehud Olmert kondigde kort daarop aan dat het raketvuur 'niet onbeantwoord zal blijven'.
 Dat zei Olmert vandaag tijdens vergadering van het kabinet. Een van de raketten kwam terecht vlakbij een crèche in het westen van de Negev, maar er vielen geen gewonden. 'We hebben gezegd dat als er raketten worden afgevuurd op het zuiden van het land, er een onverbiddelijke en onevenredige Israëlische reactie zal komen op de aanval op burgers en veiligheidstroepen,' zei Olmert.

Raketten
Sinds het staakt-het-vuren van 18 januari is Israël vanuit de Gazastrook met zeker zeven raketten bestookt. Israël begon eind december een offensief in de Gazastrook dat drie weken duurde, omdat Hamas ondanks een bestand doorging met het afvuren van raketten op Israël.

Slag
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zei zondag dat als het nodig is Israël Hamas nogmaals een harde slag zal toebrengen. Op 21 januari hebben Israël en Hamas een tijdelijke staakt-het-vuren afgekondigd, maar dat staat nu dus weer op losse schroeven.

IDF belt naar Gazanen om te waarschuwen voor de komende aanval
Terwijl de webredacteur het onderstaande gebeurtenissen berichtte (22:15 locale tijd), zijn de aanvallen op Gaza door de Israeli Air Force (IAF) geopend. Dit na vier Kassamraketten en 13 mortiergranaten in West Negev eerder vandaag. Een politiebureau, naar verluidt, is dit de eerste keer dat de regering sinds vorige week toeliet om de aanvallen te vergelden. Tot Sjabbes heeft IDF "tit-for-tat" geantwoord toen een langeafstandsafgestudeerde raket de zuidelijke rand van Ashkelon raakte.

Inwoners van Rafiah en Kahn Younis te Gaza meldden vanavond dat zij opgenomen telefoonopnames ontvingen van het IDF met waarschuwingen dikwijls eerder voor de IDF aanvallen zijn voorafgegaan. "ieder persoon die vlak bij een terroristisch centrum begeeft of vlak bij wapenopslagplaats f in de buurt van een tunnel, moet de locatie per direct verlaten", klonk de waarschuwing. Ynet meldde dat Hamas zondag hun personeel heeft geëvacueerd van alle officiële kantoren. De evacuatie was niet formeel aangekondigd, dus de onvoorzichtige bewoners zijn in gevaar.

Iran waarschuwt
De spirituele leider van Iran, Ali Khamenai, heeft Hamas ook gewaarschuwd dat het mogelijk is dat Israel een nieuwe aanval in Gaza zal lanceren. Khamenai vertelde de topdelegatie van Hamas, die nu in Teheran bevinden, dat zij "klaar moeten zijn voor de eventuele aanvallen op Gaza". Khamenai  zei dat de oorlog in Gaza nog niet afgelopen is en prees de gazanen voor hun "krachtig verzet". Hij riep de "moslim-gemeenschap" op om klaar te staan voor "iedere nieuwe situatie, inclusief een nieuwe oorlog in Gaza". "De psychologische oorlogsvoering van de vijand gaat door," voegde hij daar aan toe. De delegatie van Hamas, met de in Damascus wonende Khalid Mashaal aan het hoofd,  is in Iran.

Meer staakt-het-vuren-aanvallen
Een burger en twee soldaten hebben vanmiddag lichte verwondingen opgelopen toen terroristen van Gaza mortiergranaten op Regionale Gerechtshof van Sha'ar Hanegev afvuurden, opgevolgd door een korte afstand Kassamraket die in dezelfde regio viel. Niemand raakte hierbij gewond. Verder zijn er ook geen meldingen van slachtoffers of beschadigingen. Het IDF heeft ondanks de verklaring van de regering dat iedere aanval vergeldt zou worden, niet gereageerd.

"Wij weten wel beter"
Minister van Defensie, Ehud Barak, zei na de laatste aanvallen dat "op ieder moment kan er een nieuwe confrontatie met Hamas uitbreken, maar de tijd is nog niet rijp". Dit was een steek onder water naar de andere ministers die een sterke IDFreactie aankondigden. "Laat dit aan de Stafchef van de OC Zuidelijke Commandant - en met alle bescheidenheid - laat dit ook aan mij over", zei hij, "Wij weten wel beter wat we moeten doen en wanneer".
Terroristen uit Gaza vuurden vanochtend vier korteafstandsraketten op Israel. Een kwam tussen twee kleuterscholen in. Niemand raakte gewond en er werden geen beschadigingen gemeld. Het IDF heeft niet gereageerd. Scherpschutters hebben rond 08:30 (Israelische tijd) vuur geopend op het IDF vlakbij Kisufim, tussen de veiligheidshekken door. Het IDF schoot terug.

Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook
Na raketaanvallen vanuit de Gazastrook, heeft Israël het door Hamas bestuurde gebied gebombardeerd. De luchtaanvallen hebben een politiebureau in Gaza geraakt en tunnels bij de grens met Egypte.
Dat melden diverse media .Een Israëlische militair bevestigde de luchtaanvallen, maar niet de geraakte doelen. Volgens Israël worden de tunnels door Hamas gebruikt om wapens te smokkelen naar de Gazastrook.

Geweld
Gisteren kondigde premier Ehud Olmert al harde acties aan tegen het aanhoudende geweld vanuit de Gazastrook. 'We hebben gezegd dat als er raketten worden afgevuurd op het zuiden van het land, er een onverbiddelijke en onevenredige Israëlische reactie zal komen op de aanval op burgers en veiligheidstroepen,' zei Olmert.

Bij de Israëlische bombardementen zijn geen slachtoffers gevallen.

Wapenstilstand
Op 21 januari hebben Israël en Hamas een tijdelijk staakt-het-vuren afgekondigd. Eerder kondigde Israël een eenzijdige wapenstilstaand aan, maar Hamas ging toen gewoon door met het afvuren van raketten. Vorige week heeft Israël ook luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd, na een aanslag op een Israëlische militair.

Israeli's redden Arabische leerlingen in de UNRWA school te Jeruzalem
De Israeli's die kinderen van de
United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) te Jeruzalem hebben gered, werden begroet met foto's afgebeeld als moordenaars.

De kinderen hadden een tijdelijke reces toen de vloer naar beneden viel waardoor enkele leerlingen in een diep gat van 6 feet vielen. Een kind raakte licht verwond en drie werden voor een shock door Joodse doktoren, die op de plaats aanwezig waren, behandeld. Terwijl videocamera's de acties van de Israeli's hebben vastgelegd, vingen dezelfde camera's de tekeningen op waarop het IDF door UNRWA en Arabieren uit Gaza vals wordt beschuldigd dat zij een UNRWA-school gedurende de Cast Lead Operatie aanvielen. Deze tekeningen zouden ook bewijzen dat Arabieren - die voedsel uitdeelden-  door het IDF  beschoten zouden zijn. Bewijs heeft uitgemaakt dat het leger vlakbij de school schoten nadat terroristen gebruik hadden gemaakt van de educatieve faciliteit om de troepen met mortiergranaten aan te vallen.

De nieuwe gekozen burgermeester van Jeruzalem, Nir Barkat, bezocht het plek nadat de vloer van de school in elkaar was gestort en bedankte de reddingsteam. Knesset lid Rabbijn Michael Melchior, die de schade opnam, zei dat de school in een catastrofale conditie verkeerde.

Terror alert: Joden worden tegen voornemen van wereldwijde kidnapping gewaarschuwd
Dit is een adaptatie van een artikel verschenen in de ‘Toronto Globe and Mail'

Het bureau tegen terrorisme in Israel heeft een wereldwijde waarschuwing uitgegeven dat Hizbollah van plan is om Israëlische beambten wereldwijd te kidnappen of te vermoorden. De Sjiitische terroristen hebben wraak gezworen naar aanleiding van de dood van hun militaire leider Imad Mughniyeh vorig jaar februari Damascus.

Veiligheidsverantwoordelijken maakte dit afgelopen week bekend nadat een aanval van Hizbollah in een niet-genoemd stad in de EU werd verijdeld. "Hizbollah maakt zich schijnbaar klaar voor een harde aanval tegen Israelische doelen, inclusief in het buitenland," zo verklaarde het bureau. "Zo'n aanval is een bedreiging tegen Israeli's, met name voor hoge functionarissen." Hizbollah heeft terroristische teams met name in zes landen in het Midden-Oosten, Afrika en Europa ingezet. De beveiliging op ambassades en Joodse instellingen is wereldwijd aangescherpt.  

Israëlische beambten werden aangeraden voornamelijk waakzaam te zijn. Ook toeristen en zakenmensen worden gewaarschuwd. Zij moeten speciale voorzorgsmaatregelen nemen. Specifieke suggesties zijn bijvoorbeeld geen taxiritjes aannemen van mensen die hun rittenvrijwillig aanbieden of geen cadeaus van vreemde mensen aannemen. Afspraken met andere mensen, zo wordt het aangeraden, zoveel mogelijk in openbare gelegenheden inplannen en het liefst in bijzijn van bekenden. Vermijd een vast patroon. Ga dus niet steeds naar dezelfde restaurants, hotels, etc.
Israeli's worden aangeraden Islamitische en Arabische landen, met name Sinaj, te vermeiden. Daarom worden Israëlische vakantiegangers in Sinaj opgeroepen direct Sinaj te verlaten, omdat ze "uit het niets" gekidnapt - en doorgesmokkeld kunnen worden naar Gaza.

Leider van Hizbollah Hassan Nasrallah verklaarde in een ongewone nieuwsconferentie over een videolink: "De Israeli's zullen in angst voor onze wraak leven. De beslissing om met dood  te beantwoorden geldt nog steeds. Wij beslissen de tijd en plaats".

Verslaggeving over aanval op VN-school in Gaza blijkt na onderzoek niet waar
De meesten onder ons herinneren zich nog deze krantenkoppen: "Onschuldigen slachtoffer van bloedbad bij bombardement VN-school" of "Tientallen doden bij Israëlische aanval op school van de Verenigde Naties".

Er is echter een probleem: het verhaal dat in ons geheugen gegrift werd klopt niet. Fysieke bewijzen en ondervraging van verschillende ooggetuigen waaronder een leraar die in het schoolgebouw aanwezig was op het ogenblik van de aanval zijn in dit opzicht verhelderend, evenals een reactie van de hoge VN gezant in Gaza, John Ging.

De krantenkoppen verschenen na het tragische nieuws dat op 6 januari in de Gazastrook Israëlische strijdkrachten een aanval op het Jabalya vluchtelingenkamp uitvoerden. Daarbij zouden 43 burgers omgekomen zijn. Volgens de berichten zouden de slachtoffers zijn gaan schuilen in de Ibn Rushd school, een onderwijsinstelling voor jongens. De wereld reageerde geschokt op het nieuws. Deze gebeurtenissen zouden vervolgens zeker aan de lijst van Israëlische ‘oorlogsmisdaden' worden toegevoegd.
Er werden enkele mensen gekwetst toen een granaat binnen de blauw-witte muren van het UNWRA-complex terechtkwamen maar er kwam niemand om het leven. De burgers die omkwamen bij het incident bevonden zich allen op straat. Dat er zoveel burgers omkwamen op straat is wel voldoende reden om een verder onderzoek te verantwoorden maar toont in elk geval aan dat het incident ‘niet' ging om de beschieting van schuilende vluchtelingen in een school.

De leraar die zich binnnen de blauw-witte omheining bevond op het ogenblik van de beschieting zegt dat hij na elkaar drie luide knallen hoorde en geschreeuw van mensen. De leraar wou zijn naam niet geven: "De UNWRA heeft de staf opgedragen niet met de pers te praten". Hij vervolgde vastberaden dat "binnen de VN-compound 12 gewonden waren en dat er niemand gedood werd. Drie van mijn leerlingen kwamen om maar ze waren buiten het gebouw" aldus de leraar. Hazem Balousha, heeft een garage in dezelfde straat als de UNWRA-school, hij was op straat toen de granaten insloegen. Hij toonde een reporter waar ze terecht kwamen: eentje links van zijn werkplaats, eentje rechts en de derde tegenover zijn zaak aan de andere kant van de straat. "Er waren drie inslagen en alledrie hier op straat " aldus de carrossier.

Het nieuws van de tragedie verspreidde zich snel nadat hulpverleners en leden van de medische staf werden geciteerd die zouden gezegd hebben dat de school beschoten werd waar zich op dat ogenblik vluchtelingen schuilhielden. Even later ging het nieuws de wereld rond dat mensen in de school gedood werden. Wereldwijd werd er schande gesproken. Dit nieuws was een pr-nachtmerrie voor de Israëli's en Israëlische woordvoerders zeiden aanvankelijk dat hun troepen beschoten werden vanuit het schoolgebouw. Ze gaven zelfs de namen van twee militanten. De mededeling werd later ingetrokken en gewijzigd, de nieuwe versie luidde dat er schutters in de omgeving van de school waren.

John Ging, het hoofd van de UNWRA in Gaza erkende deze week in een interview dat de drie Israëlische granaten alle drie buiten de school terecht kwamen en dat "niemand in de school om het leven kwam".
"Ik ken niemand die in de school omkwam, maar 41 onschuldige mensen werden, buiten de school, op straat gedood, verschillende van de slachtoffers hadden hun toevlucht gezocht in de school maar wandelden naar buiten. Israël moet dus een antwoord geven op de vraag wat ze wisten en welke voorzorgsmaatregel ze getroffen hebben" aldus Ging.
Ging beschuldigde de Israëli's dat net zij verantwoordelijk waren voor de verwarde berichtgeving over dodelijke slachtoffers in de school. "Ze kwamen zelfs met een video op de proppen die terroristen op het schoolterrein lieten zien. Maar we kenden deze video, hij werd gemaakt in 2007. Het zijn de Israëli's zelf die er voor zorgden dat iedereen besloot dat de doden in de school vielen. "Kijk mijn verklaringen na, ik heb geen enkele keer gezegd dat iemand in de school gedood werd. Geen enkele van onze stafleden heeft deze beschuldiging geuit".
Maar klopt dat wel? Vanuit het Shifa hospitaal in Gazastad waar de lichamen van de slachtoffers 's nachts werden naartoe gebracht verklaarde een emotionele John Ging: "De mensen in de school waren families die naar hier gevlucht waren... niemand is nog veilig in Gaza". Door deze woorden lijkt toch duidelijk dat Ging het heeft over doden die in de school zijn gevallen.

Het VN-kantoor dat instaat voor de coördinatie van Humanitaire hulp gaf eerst de juiste locatie door van de inslagen. In hun eerste bulletin stond : "drie mortierbommen kwamen buiten de UNWRA Jabalya meisjesschool terecht". Maar drie dagen later kwamen ze in een uitgebreid weekrapport met het nieuws over: "Israëlisch mortiervuur op twee UNWRA-scholen...". En in de dagelijkse nieuwsbulletin liet de Wereldgezondheidsorganisatie weten: "Op 6 januari werden 42 mensen gedood tijdens een aanslag op een UNWRA-school..."
Vraag is ook waarom de VN zo lang bleef treuzelen om het misverstand uit de weg te ruimen. Of waarom er tot vandaag geen officiële VN verklaring is die zegt dat de school ‘niet' beschoten werd.

Een wereld van verschil: NOS teletekst en Canvasteletekst
Een Joods Actueellezer zond ons dit bericht met screenshots en de mededeling: "bekijk eens even het verschil tussen de subjectieve anti-israel journalistiek bij de VRT en de Nederlandse teletekst. Het Vlaamse teletekstbericht heeft  een denigrerend titel voor dit  nieuwsitem: "Premier van Israel rolt spierballen" aldus onze lezer uit Lanaken.

Toch is verschillend berichtgeving in Nederland onder de zenders ook een realiteit. Zo citeerde NOS op 23 januari jl Obama als volgt: "Ik heb grote zorgen  over het lot van de Palestijnen; open grenzen voor humanitaire hulp." Einde quote. RTLnieuws versloeg: "Ik heb grote zorgen over het lot van de Palestijnen; open grenzen voor humanitaire hulp. Ik hecht groot belang aan de veiligheid van Israel. Hamas moet geen raketten meer afvuren op Israël. Israël heeft het recht zich daartegen te verdedigen!" Einde quote.

 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.