21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel naar de stembus
Publicatiedatum: dinsdag 10 februari 2009 Auteur: De Redactie | 1.964 keer gelezen
Peilingen en Statistieken, Binyamin Netanyahu, Verkiezingen »

Hoewel de trends in de peilingen al wekenlang een duidelijk overwinning aangeven voor de Likud-partij van Benjamin Netanyahu, benadrukken politieke waarnemers dat de zwevende kiezer nog voor verrassingen kan zorgen. Volgens voorzichtige schattingen heeft 20 procent van de kiezers nog geen keuze gemaakt. Daardoor is nog onduidelijk naar wie minstens 24 van de 120 zetels in de Knesset toegaan.

De peilingen wijzen al langere tijd op een ruk naar rechts in Israël.  "Spanning is gunstig voor rechts", zei professor Menachem Hofnung dinsdag tijdens een bijeenkomst aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem met diverse politieke deskundigen. Links wint vooral in tijden van betrekkelijke rust, betoogde hij aan de hand van de stembusuitslagen in 1992 en 1999.
Aan de verkiezingen doet een recordaantal van 34 partijen mee. Ongeveer twaalf ervan zullen naar verwachting de verkiezingsdrempel van twee procent van de stemmen halen.
De Likud-partij van Netanyahu is met een prognose van circa 30 zetels de gedoodverfde favoriet. Overigens lijkt Likud zelf niet helemaal zeker van de overwinning. Netanyahu vreest met name Lieberman die op het laatste moment  veel kiezers uit zijn kamp zou kunnen wegzuigen.

Lieberman is vooral populair onder jongere kiezers. Zijn partij, Yisrael Beiteinu (Israël is ons huis), dreigt bij de verkiezingen met 18 (van de 120) zetels de Arbeiderspartij van de derde plaats te stoten. Een van de meest opvallende standpunten van Lieberman is dat de Palestijns-Arabische inwoners van Israël (18 procent van de bevolking) die weigeren Israël als joodse en zionistische staat te aanvaarden,  geen recht hebben in het land te wonen. Hij is op zich niet tegen een Palestijnse staat, maar hij wil dat een aantal Arabische plaatsen in Israël binnen de Palestijnse staat komt te liggen in ruil voor Joodse steden op de Westelijke Jordaanoever.
De voorspelde winst van Likud gaat ten koste van de gematigde Kadima-partij van Livni. Algemeen wordt dat verlies toegeschreven aan de teleurstelling in het leiderschap van Ehud Olmert. Diens opvolgster Livni moet een gat van minstens 5 zetels met Netanyahu dichten.

De verkiezingen zijn ruim een jaar vervroegd door de val van Olmert, die met name vanwege  corruptieaffaires in Israël veel vertrouwen verloor.

Netanyahu versus Livni
Met een record van 20 procent aan 'zwevende' kiezers hebben de partijleiders tot op het laatste moment campagne gevoerd om mogelijk beslissende stemmen binnen te halen. Er zijn 120 zetels te verdelen. Wekenlang ging Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud-partij aan de leiding in de peilingen, maar Tzipi Livni van de meer gematigde Kadima kroop de afgelopen dagen steeds dichterbij.

Olmerts vertrek
Volgens de laatste peilingen kan Likud op 25 tot 27 zetels rekenen en Kadima op 23 tot 25 zetels. De zeer nationalistische Yisrael Beitenu, met aan het hoofd Avigdor Lieberman, volgt met achttien tot negentien zetels en de Arbeidspartij zou er veertien tot zeventien kunnen verwachten. Deze partij heeft momenteel 11 zetels in het parlement en wordt door veel landen als extreem-rechts beschouwd.

Israël houdt vervroegde verkiezingen, omdat de positie van premier Ehud Olmert (Kadima) onhoudbaar was geworden. Olmert is verwikkeld in een corruptieschandaal. Zelf beweert hij onschuldig te zijn. Bepalende onderwerpen zijn onder meer het Gaza-conflict, binnenlandse veiligheid en de dreiging van Iran.

Israël: Livni en Netanyahu claimen beide verkiezingswinst

Kadima-leider Tzipi Livni wil een eenheidsregering vormen met Benjamin Netanyahu, leider van Likud, onder haar leiding. Beide partijen hebben de overwinning van de verkiezingen in Israël opgeëist.

Volgens exitpolls heeft de centrumrechtse partij Kadima van Livni een nipte overwinning behaald met 28 zetels tegenover 27 zetels voor de rechtse Likud-partij van Netanyahu. De Israëlische krant Haaretz meldt die uitslagen op basis van 99 procent van de stemmen. De definitieve uitslag wordt in de loop van vandaag verwacht.

Kans
Volgens Israëlische media maakt Netanyahu de  meeste kans op het premierschap. 'Hij verloor, maar zal de overwinnaar zijn,' schrijft de krant Maariv. Het wordt volgens Haaretz weer lastig voor Livni om een regering samen te stellen, daarom zou Netanyahu de meeste kans hebben op het premierschap.

Premier
Netanyahu heeft na het sluiten van de stembureaus gisteravond meteen laten weten vol vertrouwen te zijn de volgende premier van Israël te worden. 'Het gaat er niet om wat de exit polls zeggen. Het gaat om de realiteit. Vanaf vandaag verkrijgt het rechtse blok een absolute meerderheid in de Knesset,' zei Netanyahu.

Peilingen
Livni wil wel samenwerken met Netanyahu, maar wel onder haar leiding. De peilingen zijn bij eerdere verkiezingen niet altijd even betrouwbaar geweest, onder meer omdat de stemmen van militairen niet in deze peiling meegenomen worden. De rechtse Avigdor Lieberman heeft gezegd dat zijn partij Yisrael Beitenu met Kadima of met Likud een coalitieregering.

Livni gaat voor consessies met Palestijnen
Livni wilt delen van Israël opgeven in ruil voor vrede met de Palestijnen. Israël blijft daardoor een joodse en democratische staat. Livni richtte zich in een toespraak tot joodse leiders uit de Verenigde Staten. De Kadima-leider wil dat Israël zelf een vredesplanmoet ontwerpen, omdat het anders nadelig voor het land zou kunnen zijn.

Strijd
Ze zei door te willen gaan met het vredesplan, omdat Israël anders niet in staat is de internationale gemeenschap te steunen in de strijd tegen Iran, Hezbollah en Hamas. De partij van Livni, Kadima, is de grootste partij van Israël geworden na de verkiezingen. De partij heeft één zetel meer dan haar opponent Benjamin Netanyahu.

Premier
Livni hoopt de nieuwe premier van het land te worden, maar Netanyahu zegt een betere kandidaat te zijn, 'ik heb alle kaarten in handen'. Netanyahu vindt het plan van Livni maar niks, 'het brengt de staat Israël in gevaar'.

Ondertussen wint Netanyahu
Benyamin Netanyahu wordt gevraagd een nieuwe regering te vormen. Dat heeft president Shimon Peres vrijdag in een verklaring laten weten. Likud won 10 februari vijftien zetels in de volksvertegenwoordiging en werd met 27 zetels de een na grootste partij van het land. De partij Kadima van Tzipi Livni behaalde 28 zetels.
Het is na Israëlische verkiezingen gebruikelijk dat de president de leider van de grootste partij vraagt formateur te worden. De enorme verkiezingswinst van de rechtse Likud heeft Peres nu bewogen de op een na grootste partij deze opdracht eerst te geven.

Het is voor het eerst in de Israëlische parlementaire geschiedenis dat de grootste partij niet meteen wordt gevraagd een regering te vormen. Netanyahu heeft in principe zes weken de tijd. Twaalf politieke partijen hebben zetels in het parlement dat 120 leden telt.

Peres verzoekt Netanyahu een regering te vormen
Netanyahu is door president Peres gevraagd een regering te vormen. Dit werd gisteren bekend gemaakt. Ondertussen heeft Netanyahu Tzipi Livni, de voorzitter van de winnende partij Kadima, een belangrijke ministiële post aangeboden met vetorecht over regeringsbeslissingen. Het enige wat zij moet doen is akkoord gaan om aan een regering deel te nemen die door hem geleid wordt.

Indien Livni de aanbieding weigert, zullen volgens Yoav Yitzchak van News1 Shaul Mofaz en negen andere leden naar alle waarschijnlijkheid zich van Kadima afsplitsen en zich tot Likud voegen. Volgens bronnen uit Kadima zal Livni niet aan de regering van Netanyahu deelnemen, tenzij hij akkoord gaat dat zij Prime Minister wordt. Netanyahu gaat daarmee niet akkoord.

En Kadima? Een derde van Kadima is mogelijk naar Likud overgestapt.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.