21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Drie jesjiva jongeren voor het gerecht in Japan
Publicatiedatum: donderdag 12 februari 2009 Auteur: Redactie | 1.618 keer gelezen
Redactie, Charediem, Japan »

Het verhaal begint in april 2008. Drie chassidische jesjiva jongens uit Jeroesjalajiem en Bnej Braq, twee onder de 20 jaar en 1 onder de 18 jaar, werden gevraagd antiek van Nederland naar Japan te vervoeren. De drie jongens, die onderdeel maakten van een liefdadigheidsinstelling voor chesed, zouden ieder 1000 dollar voor de klus ontvangen. Daarnaast werd hen gegarandeerd dat dit om een legale klus zou gaan. Sterker, de jongens hadden vertrouwen in de persoon die hen dit voorlegde, omdat hij de Coördinator van hun groep was. Daarom vonden zij niets verdacht aan zijn verzoek.
Eenmaal in Amsterdam werden het "antiek"aan hen in een verzegelde koffer met dubbele bodem overhandigd. Er werd aan hen verteld dat dit nodig was met het oog om diefstal tegen te gaan. Niets vermoedend vlogen de jongens naar Japan.

In Japan werden de dubbele bodems van de koffers al snel ontdekt. Zij vonden geen antiek, maar Ecstasypillen met een straatwaarde van 3.600.000 dollar! De periode van hechtenis tot nu toe was voor de jongens "zwak uitgedrukt: heel, heel erg moeilijk", meldden de bronnen. Japan staat bekend voor hun no-nonsense aanpak met betrekking tot drugshandel en andere misdaden. Met het oog op de zware aanklacht die daar ligt, worden de jongen gescheiden gevangen gehouden, worden zij gescheiden verhoord en worden zij gedwongen louter groente en vis te eten, dit met het oog om niet niet-kosjer voedsel naar binnen te krijgen.

Angst dat het zwaarder zal worden
Vastgehouden worden in leefomstandigheden die diametrisch tegen cultuur en de beschermende omgeving waarin zij zijn opgegroeid, hebben zij in een Japanse gevangenis - wanneer zij veroordeeld worden - onnoemelijke zware jaren voor de boeg. Japan en Israël hebben namelijk geen wederzijds uitleveringsverdrag. Rav Chaim Yosef Dovid Weiss uit Antwerpen, advocaat in Internationale wetgeving (mn gespecialiseerd in opgesloten Israel's in het buitenland) Attorney Mordechai Tzivin en Rabbi Aron Nezri van Londen bemoeien actief met deze zaak. Daarnaast zijn er ook Japanse advocaten die ingehuurd zijn om de jongens te verdedigen. Kortgeleden vlogen de Japanse advocaten naar nog naar Israel om de directe, zachtaardige en vertrouwelijke omgeving van de jongens te aanschouwen waarin zij zijn opgegroeid.

Punten in voordeel
Hoewel in Japan criminele zaken haast nooit tot een vrijspraak uitdraaien, zal zowel het voorbeeldige gedrag van de jongens als de verzachtende omstandigheden toen zij hun "misdaad" uitvoerden, opgemerkt worden. Zij hebben bijvoorbeeld alle drie de leugendetector goed doorstaan. De leugendetector toonde aan dat zij onbewust door iemand - die zij vertrouwden - werden misbruikt waardoor zij niet wisten wat zij meedroegen. Bovendien toont hun gedrag zowel voor als tijdens de reis naar Japan duidelijk aan dat zij helemaal niet bewust waren wat zij meenamen én er werd aangetoond dat zij niet over heimelijke intenties beschikten. "Hun opsluiting is erg moeilijk," benadrukt een bron, "lichamelijk, emotioneel en halachisch. Het wordt onverdraaglijk slechter wanneer zij toch veroordeeld worden". De jongens studeren uren Tora, zij dawnen en zij trachten iedere mitswe wat de Tora voorschrijft na te leven. Rabbi Nezri vertelde dat een van de jongens zei:´ook al denk je dat je kunt begrijpen wat emoenah is, je kunt het pas echt begrijpen als je in mijn positie verkeert."

Gebeden
De familie roept ons op voor hun zonen te dawnen:
Yaakov Yosef ben [son of] Raizel,
Yoel Zev ben Mirel Risa Chava, en
Yosef ben Ita Rivka.
Paar maanden geleden schreef Yaakov Yosef een brief en deze was gevuld van inspiratie en geloof. Hij schreef dat hij over zijn persoonlijke toestand wilde niet schrijven, "omdat dit niet de tijd is en voornamelijk wil ik jou emotioneel niet te veel pijn doen, omdat er zaken zijn die het natuurlijke overstijgen en deze dingen gebeuren iedere dag, zonder overdrijving." Ook schreef hij dat zij "brieven van mensen die zij niet kennen" ontvangen, want "alle Joden zijn verantwoordelijke voor de elkaar. ‘Wie is zoals jij, Israel?'" ... en zoals je graag wilt weten over onze ontvangen brieven, zo wil ik heel graag weten hoe jullie mijn van mijn brief vinden, waar ik meer dan een week aan heb gewijd... en ik zag ook dat ik jouw brief pas na een maand heb ontvangen, wie weet hoe lang het duurt dat jij mijn brief zal ontvangen? Ik beëindig deze brief - met G'ds hulp - met de woorden: ‘ook al loop ik in de vallei van de dood, ik zal niet bang zijn omdat Jij met mij bent, Jouw staf en stok zal mij troosten."

De rechtszaak van een van de drie Israëlische jesjive jongens is begonnen. De andere twee zal binnen enkele weken aanvangen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.