4 Tewet 5782 | 08 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Toename wereldwijde antisemitisme 16-feb-2009/10-mei-2009
Publicatiedatum: maandag 16 februari 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 2.336 keer gelezen
Redactie, Operation Cast Lead, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Peilingen en Statistieken, Sjoa (Holocaust), Rabbi's Abuhatzeira, Oekraïne »
Wereldwijde toename antisemitisme naar aanleiding van Cast Lead
Of je nu voor of tegen bent, het feit is er: antisemitisme is sinds de Gazaoorlog sterk toegenomen. Een terugbleek van wapenfeitjes; slechts een greep:

Indonesie

In Indonesië, de grootste moslimstaat ter wereld, werd de enige nationale synagoge onder dwang gesloten en verzegeld, verder hebben de moslimmenigte iedereen opgeroepen producten uit de VS te boycotten.

Turkije
In Turkije werden de synagogen in Izmmir eveneens gesloten. Deze keer vanuit veiligheidsoverwegingen, nadat iemand op de deur van een van de grootste synagoge van de stad "wij zullen jullie doden" bekladde. Synagogen in Turkije zijn al langer een doelwit voor Islamitische fundamentalisten. In Istanboel, waar een Joodse familie een winkel hebben, is het doelwit geweest. Een grote poster met de woorden "koop hier niets, deze winkel is van Joden" werd op de winkel geplakt en andere posters met "Joden en Armeniërs zijn hier niet toegestaan, maar honden wel" prijkte daarnaast. Een Turks-Joodse bron kon vertellen dat weken geleden Istanboel vol geplakt was met anti-Israel posters en billboards, maar ook vind je daar graffiti met leuzen als "doodt de Joden" als "doodt Israel" en "Israel mag niet langer in het Midden Oosten bestaan". "Er zijn wel vaker heftige reacties op operatiën in Gaza of op de Westbank meegemaakt," vertelt dezelfde bron, "dit keer is het anders dan de andere keren. Ik voel een open antisemitisme en haat van deze mensen komen".
Open antisemitistische propaganda in EU is schering en inslag deze dagen en dat alles onder Europese observatie. Volgens deze bron wordt de situatie met de dag gevaarlijker. In 2007 emigreerde wereldwijd 28.000 Joden naar Israel. Met behulp heimelijke middelen zijn van de 28.000 geëmigreerde Joden 200 uit Iran.

Egypte
Het graf van de in 1880 overleden Marokkaanse rabbi Ja'akov Abuhatzeira (grootvader van Jisrael Abuhatzeira, de wel bekende "Baba Sali") kan door anti-Israëlische acties in Egypte voor Joden een verboden plaats worden. Jaarlijks bezoeken honderden Joden zijn graf en de grootste groep was onlangs, onder zware bewaking, in januari en kwam uit Israel.

Dit jaar is een coalitie van de Egyptische oppositie bijeen gekomen om de Israeli's tegen te houden. Deze actie is door de Islamist Muslim Brotherhood ondersteund. Een artikel in al-Masri al-Yooum vertelt dat de leider van de  coalitie, Gamal Mounib, verklaarde dat hij de Egyptische overheid verantwoordelijk acht wanneer pelgrims toch dit jaar dit heiligdom betreden.

Er leven slechts 60 Joden in Egypte, terwijl de synagogen en de Ambassade in Cairo nu zwaar bewaakt worden door Egyptische militairen.

Noord-Afrika
Elders in Noord-Afrika, heeft de tak van al-Qaeda, de Islamitische Magreb van Noord-Afrika de moslims expliciet verzocht om Joden "over al waar zij te vinden zijn, aan te vallen". De Joodse gemeenschappen onder Moslimbevolking vormen de duidelijkste en van alle doelstellingen de hoogste prioriteit voor de opgeroepen individuen, evenals georganiseerde Jihadcellen.

Vandalen in Chicago vernielden in de stad eigendommen van Joden en schonden vijf verschillende synagogen en Joodse scholen.
Ook Nederland is getroffen door antisemititische uitspatting van de Nederlanders en medelanders. Zo is het Sinai-centrum in Amstelveen enkele weken beschoten en diverse synagogen zijn beklad of met brandbommen bestookd.
Verder is het duidelijk dat de Nederlandse én Belgische media duidelijk niet wars is van antisemitsme.

Nu is er "rust" gekomen in de Gazaoorlog en als we denken dat het antisemitisme hiermee afneemt, worden we wreed uit deze naieve droom geschut, want vanmiddag konden lezers van Arutz Sheva het volgende lezen.

Groot-Britannië en Frankrijk
Met name in Groot-Britannië en Frankrijk rukt antisemitisme op. Sinds de operatie Cast Lead vanaf 27 december tot heden, zijn er 250 aanvallen op de Joodse gemeenschap gedaan, dit ten opzichte van een jaar eerder, waar "slechts" 40 meldingen gemaakt zijn. We spreken hier van een zesvoudige toename. De Joodse gemeenschap van Londen kwam vandaag met dit raport naarbuiten mét de vraagstelling hoe men nu met antisemitisme om moet gaan.
De Londense politie bevestigt deze sterke toename van incidenten dat varieert van scheldpartijen, aanval op persoonlijk bezit, dreigementen, fysieke aanvallen, dreigementen, haatmail en antisemitistische graffati.

Betreft Frankrijk. Sinds de ontvoering, marteling en moord op de Joodse Parijsenaar Ilan Halimi drie jaar geleden zijn de antisemitistische incidenten volgens Serge Benhaim, hoofd van de Joodse gemeenschap Parijs, fors toegenomen. "Bijna iedere dag zijn wij getuigen van zeer raciaal gemotiveerde incidenten en de spanning is alleen maar heftiger geworden sinds de operatie in Gaza," vertelde Benhaim aan de journalisten. "Na 19.00 nemen wij niet meer de trein, dragen wij geen keppel zonder een hoed en onze jeugd lopen 'savonds niet meer op straat", voegde hij er aan toe. De rechtszaak tegen de moordenaars van Ilan Halimi zal de volgende maand plaatsvinden en de Joodse gemeenschap is door Benhaim al gewaarschuwd zich minimaal in de "gewone" gemeenschap te verkeren en zichzelf voor te bereiden voor het ergste.

Meer dan 100 gemeldde incidenten vonden in Parijs sinds Cast Lead op 27 december tot heden plaats. Dit dienen wij naast het totaal van 250 incidenten over geheel 2007 te leggen en wij zien het resultaat. 
De Franse President Nicolas Sarkozy heeft de Joodse leiders van de Joodse gemeenschappen tijd geleden al beloofd dat hij meer zal doen dan het oplossen van het probleem. Maar ondertussen werd zes weken geleden Michael Benhamou het volgende slachtoffer van Franse antisemitische bruutheid, toen hij door drie "Arabisch-ogende" mannen op de metro van Parijs werd aangevallen. De aanvallers vervloekten hem, dreigden hem te doden en sloegen hem kreupel. Benhamou lag vier dagen met veelvoudige gezichtsbreuken, inclusief een gebroken neus, in het ziekenhuis. De aanvallers zijn nooit gepakt. "Wij kunnen op de politie niet rekenen," zei het jonge slachtoffer. "... Er is geen plaats voor Joden in Frankrijk; wij kunnen moeilijk tussen die wreedheden leven. Ik vertelde mijn vriendin onlangs dat wij aliyah [vestigen in Israel] moeten maken. Er is niets wat ons nog hier houdt; ik wil dat mijn kind als een sabra geboren wordt".

Tot slot plaatste Aretz Sheva een artikel, zij het engelstalig, wat ons tips geeft hoe wij met antisemitisme moeten leven: A German-American Who Stood Up - How to Deal with Anti-Semitism.

Oekraine
De trent in toename van antisemitisme gaat door. Een Oekraïense gemeenteraadslid heeft volgens Aleksandr Vayner, directeur van het Kherson Joodse Liefdadigheidscentrum en Vitaly Bronshtein, voorzitter van de Kherson tak van de Raad van Gebieden van de Joodse Conferentie van Oekraïne een antisemitische campagne tegen de Joodse burgermeester van Kherson, Vladimir Vasilevitch Saldah, georganiseerd. Dit meldt Arutz Sheva onlangs.

Sergei Kirichenko, een voormalig parlementslid, gebruikte de recente Israelische anti-terroristische Operatie Cast Lead in Gaza als een springplank voor zijn laatste gemene antisemitische retorisch betoog, die als doel heeft om angst onder Oekraïense bevolking te zaaien. Dit deed hij tijdens een locale radioprogramma "Vik".  Uitingen als:
"zoals in Gaza waar zij vrouwen en kinderen vermoorden, zo vernietigen zij de Slavische bevolking van binnenuit",
"Joden zijn verraders. Zij hebben ons verraden, zij stelen onze rijkdommen en hebben ons in hun macht... zij verzinnen manieren om de Slavische bevolking middels genocide uit te roeien".
Deze antisemitische wetgever heeft al veel tijd geïnvesteerd in  pogingen om het plaatselijke bevolking te overtuigen dat Joden de vijand zijn. Volgens FSU Monitor heeft hij  op zijn website het artikel "Catechism of a Jew in the USSR" (Catechismus van een Jood in de USSR) geplaatst.  Dit artikel is een geupdated versie van "Het Protocol van de Oudsten van Zion", een fictieve antisemitische werk door een Russische geheim agent ten tijde van de Tsaar. Kirichenko meent dat dit werk een legitiem historische document is die serieus genomen moet worden.

Burgermeester Saldah betrad zijn functie tijdens het aansteken van de Menorah, door Chabad georganiseerd, op de Leninplein in Kherson in december 2002. De RCE (het Rabbinale Centrum van Europa) menen dat Kirichenko's recente tirade een onderdeel van zijn plan was om Saldah naar de kroon te stijgen en zelf burgemeester te worden. Andere uitingen uit zijn mond waren:
"De Joden waren de enige die rijker werden terwijl de rest lijdden... dit is de reden waarom ons leven in Kherson zo slecht is. Waarom worden wij iedere dag bestolen? Waarom henne wij geen vrede?"
 "De Joden denken dat de Oekraïners een minderwaardig ras is zodat wij hen moeten bedienen, waardoor zij criminele activiteiten ondernemen die een andere natie niet durft te doen."
RCE heeft de Oekraïense overheid opgeroepen om een aanklacht tegen Kirichenko in te dienen voor het verspreiden van raciale haat en activiteiten. Ook heeft de organisatie de Oekraïense overheid aangedronken de wetten zodanig aan te passen waardoor zulke uitlatingen ingedamd kunnen worden. RCE waarschuwde: "het is onverantwoordelijk om deze uitingen te onderschatten, juist omdat zoveel mensen dit horen en onder hen een aantal dit zullen geloven. De Oekraïense overheid dient, zoals in de meeste Europese landen, een wet aan te passen tegen zulke vormen van fanatisme. In de 21e eeuw moet voor gewrongen gedachtegangen geen plaats zijn."

De RCE heeft vorig jaar nog de Franse overheid opgeroepen hun samenwerking met Oekraïne op een langer termijn te schuiven in verband met het toenemende antisemitisme binnen de Oekraïense gemeenschap.  Ondertussen zou in de College Hotel in Amsterdam een Joodse bijeenkomst georganiseerd worden waar Ron Edelheit een lezing zou geven. Ron Edelheit was als reservist één van de Israëlische legerwoordvoerders tijdens de recente acties in Gaza.  Echter, zo meldt Elsevier, heeft het College Hotel in Amsterdam op de laatste moment de boel afgeblazen, maar de reden wilde hotelmanager Isabelle van Ouwerkerk niet geven. Volgens Nathan Bouscher van Gezellig Joods is het hotel bezweken onder druk van dreigementen van ‘anti-Israëlgroepen'. De website van Indymedia lijkt verdacht omdat zij een oproep heeft geplaatst het hotel te benaderen tégen de voorgenoemde bijeenkomst.

Amsterdam
De drie ordeverstoorders die zondagavond tijdens een lezing van Ron Edelheit, woordvoerder van het Israëlische leger, schoenen naar zijn hoofd gooiden, zijn dezelfde avond nog door de politie naar huis gestuurd. Dat heeft de politie maandag laten weten. De drie, twee mannen en een vrouw, zijn meegenomen voor verhoor, maar daarna meteen weer vrijgelaten omdat geen aangifte tegen hen is gedaan. De lezing van Edelheit, die was georganiseerd door verschillende joodse organisaties, moest op het laatste moment worden verplaatst naar een andere locatie (Red. FAQ-online: zie bericht vandaag onder dit bericht).

Dreigementen
Het College Hotel in Amsterdam, waar de lezing zou plaatshebben, annuleerde de bijeenkomst. Volgens de joodse organisaties gebeurde dit na dreigementen en haatmails van ‘anti-Israëlgroeperingen', volgens de politie was er geen sprake van ernstige bedreigingen. Wel zijn er e-mails binnengekomen met reacties over het feit dat de lezing daar zou plaatshebben, maar die waren voor het College Hotel niet ernstig genoeg om aangifte te doen, aldus de politie. De bedreigingen waren voor het hotelmanagement kennelijk wel ernstig genoeg om de bijeenkomst te annuleren.

Pro-Palestijnse betogers
De bijeenkomst werd zondagavond verplaatst naar het Apollo Hotel in Amsterdam. Voor de deur verzamelden zich zo'n vijftig pro-Palestijnse betogers die protesteerden tegen de komst van Edelheit.

Ron Edelheit doet aangifte tegen schoenengooiers
Ron Edelheit, de Israëlische legerwoordvoerder die zondagavond tijdens een lezing schoenen naar zijn hoofd kreeg gegooid, heeft maandag aangifte gedaan tegen de schoenengooiers. Dat heeft de politie bevestigd. Na het incident nam de politie de drie schoenengooiers mee naar het bureau voor verhoor, maar zij werden diezelfde avond nog naar huis gestuurd. Volgens de politie was er geen reden het drietal langer vast te houden, omdat er geen aangifte was gedaan.

Aangemeld
De ordeverstoorders, twee mannen en een vrouw van rond de twintig jaar, hadden zich voor de lezing van Edelheit in het Apollo Hotel aangemeld. Voor de deur protesteerden zo'n vijftig anti-Israël-betogers tegen de komst van Edelheit.
Eerder zondag werd bekend dat het College Hotel, waar de lezing eigenlijk zou plaatshebben, de bijeenkomst op het laatste moment had geannuleerd. Volgens de joodse stichtingen die de lezing hadden georganiseerd, had het hotel de bijeenkomst afgezegd wegens dreigementen en hatelijke e-mails.

Reacties
De politie verklaarde dat er geen sprake was van ernstige bedreigingen, maar dat er wel reacties per e-mail over de lezing waren aangekomen bij het hotel. Het College Hotel heeft geen aangifte gedaan, maar wilde de bijeenkomst desondanks geen doorgang geven.

De joodse organisaties verplaatsten de lezing daarom naar het Apollo Hotel.

Europese strafvervolging dreigt voor Williamson
Tegen Holocaustontkenner Richard Williamson komt mogelijk een internationaal arrestatiebevel. De Duitse minister van justitie heeft dit aangekondigd in een overleg met haar EU-collega's. Vorige maand moest Williamson Argentinie verlaten vanwege zijn Holocaustontkenning.

De Duitse minister van Justitie Brigitte Zypries heeft haar ambtgenoten in de Europese Unie er op gewezen dat ontkenning van de Holocaust valt onder het Europese uitleveringsverdrag. Williamson, die zich gedwongen zag terug te keren naar zijn geboorteland Groot Brittannie, zou door de Britten dus aan de Bondsrepubliek op verzoek uitgeleverd moeten worden. De Duitse Justitie is een gerechtelijk vooronderzoek naar de uitlatingen gestart. De Argentijnse regering besloot Williamson uit te wijzen vanwege het kwetsend karakter van zijn uitspraken jegens de relatief grote Joodse gemeenschap in het Zuidamerikaanse land.

Vorig jaar oordeelde Williamson dat de Joden 'voor eeuwig verdoemd zijn als ze Christus niet als de langverwachte Messias en Verlosser aanvaarden'. Williamson houdt het Joodse volk verantwoordelijk voor de kruisiging van Jezus.

Williamson deed zijn Holocaust-ontkennende uitspraken in Duitsland, tegen een Zweedse tv-ploeg, kort voor dat de paus hem en drie andere bisschoppen weer als lid tot de kerk toeliet. Een van de drie anderen is de Fransman Bernard Tissier de Maillerais, van wie nu ook antisemitische uitspraken opduiken. Zo zei Tissier de Mallerais in 1997 dat 'de Joden de meest actieve bewerkers van de Antichrist zijn'.

Brooklyn
Voor de tweede keer binnen een week werd een synagoge in Brooklyn (NY) het doel van bedreigingen van indringers geweest. Afgelopen maandag berichtte Yeshiva World News dat een man met een Arabisch voorkomen, midden 30, de Boro Parks "Sefradische Sjoel" binnendrong en uitingen slaakte die met jihad te maken had. De Sjoriem, dat zijn Joodse vrijwillige veiligheidsbeambten,  hielden de bedreigende individu aan totdat politieagenten op de betreffende plaats aankwamen. Deze arresteerden de verdachte. Rechercheurs spraken met de man "uit het Midden-Oosten" op het bureau vlakbij de synagoge. De politie herinnert de Joodse gemeenschap "als jullie iets zien, meldt het direct". Tijdens Poeriem werd de zeer vrome Boro Park daarom ook extra bewaakt.

Slechts twee dagen voor dit incident drong een man met een slagersmes de Kerestir Chassidische Synagoge van Williamsburg binnen. Hij deed in de eerste instantie voor als of hij onbewapend was en begon met blikjes naar de aanwezigen te gooien. Hij raakte een of hen en kwam vervolgens snel met een mes terug. Hij werd op tijd door "een vriend" van hem tegengehouden en samen sloegen zij op de vlucht.

Deze recente aanvallen volgden slechts een maand op het voorval dat de Hoofdkwartier wereldwijd van de Chabad-Lubavitch aan de 770 Eastern Parkway in Brooklyn betrof. Op het Internet verscheen er video's met het hoofdkwartier van Chabad-Lubavitsch als doelwit. De beelden vormden een serie Engelstalige video's over Jihad. Middels video's en de begeleidende teksten werd "770" als doelwit verkozen, maar het gaf ook aan dat alle Orthodoxe Joodse organisaties evengoed waardig zijn voor aanvallen van moslims. Het dreigende materiaal omvatte beelden van de "770 synagoge" , de jesjive, beelden van de politie op de voorgrond en indicaties van tijden wanneer delen van het gebouw het drukst zijn.

De bron van de verkapte dreigementen komen van een groep moslims die zichzelf de Revolution Muslim noemen en zitten in de VS.

Joden worden voor de economische crisis verantwoordelijk gesteld
25% van de niet-Joodse Amerikanen stellen Joden verantwoordelijk voor de economische crisis, meldt Arutz Sheva vorige week. Verder beweert 38,4% van dezelfde groep Amerikanen dat Joden enigszins schuld hebben.  

Deze uitkomst is een onderdeel van een overzicht van 2.768 Amerikaanse volwassenen. Deze mensen werden door Neil Malhotra, Assistent Professor in de Politieke Economie van De Graduate School of Business aan de Stanford Universiteit en Dr. Yotam Margalit van de Stanford Universiteit onderzocht op hun reacties en antisemitische gevoelens vis-à-vis  de instorting van de economie.

Zo zijn de Democraten (32%) beduidend sneller geneigd om de verantwoordelijkheid van de crisis in de schoenen van de Joden te schuiven dan hun Republieke landsgenoten (18.4%). Het uitgangspunt van het onderzoek was de vraagstelling of de megaoplichting van Madoff invloed heeft gehad op de opinie van mensen ten aanzien van Joden en de economie. De bevindingen "waren een openbaring, maar ook zorgwekkend", schreven de onderzoekers. Die mensen aan wie expliciet verteld werd dat Madoff Joods is, waren daar twee keer zoveel tegen de belastingvermindering binnen de grote ondernemingen dan de mensen aan wie niets over Madoff's Joodszijn verteld werd. Daar kwam het percentage niet hoger dan 10%. "Dit verschil is in statistische termijnen zeer aanzienlijk," beëindigen de onderzoekers. Om het plaatje helemaal compleet te maken, kwam de "midden" groep - aan wie werd verteld dat Madoff een Amerikaan was die aan Joodse liefdadigheden gaf - het percentage op 14%.

De onderzoekers merkten op dat er een groter tendens onder Democraten bestaat dan onder de Republikeinen om Joden te beschuldigen. Omdat onder de Democraten over het algemeen een "grotere rassentolerantie bestaat dan onder de Liberalen, is het enigszins verrassend omdat de Joden een centraal deel van de kiescoalitie van de Democratische Partij vormen." Ook de maatschappelijke achtergrond van de ondergevraagden is erg interessant. Zo menen 18,3 % die ten minste een graad van Bachlor hebben, dat Joden een matige of meer schuld aan de crisis hebben tegen 27,3% die geen graad van Bachlor hebben.

"Crises hebben dikwijls het potentieel om angsten en verbolgenheid op te roepen," beëindigen de onderzoekers, "en de huidige economische instorting is waarschijnlijk geen uitzondering. Daarom moeten wij meer aandacht aan vooroordeel en fanatisme schenken, die in de VS reeds zijn begonnen". De onderzoekers zijn van mening dat de media daar ook invloed op hebben. Zij moeten hiermee rekening houden en in hun verslaglegging de burgers duidelijk maken dat zwendel niets met iemands ras, afkomst, godsdienst of dergelijke te maken heeft.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.