17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoogste rechter: Frankrijk verantwoordelijk voor Holocaust
Publicatiedatum: dinsdag 17 februari 2009 Auteur: Luc van Kemenade | 1.254 keer gelezen
Frankrijk, Sjoa (Holocaust) »

De Franse Raad van State heeft expliciet toegegeven dat de Franse staat verantwoordelijk is voor de deportatie van 76.000 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoogste bestuursrechter bepaalde maandag dat de verantwoordelijkheid evident is, omdat Frankrijk de deportatie ‘zonder dwang van de bezetter heeft toegestaan' en met doorvoerkampen heeft ‘gefaciliteerd'.

Duidelijke taal
Het is voor het eerst dat de Raad van State deze schuldvraag in zulke duidelijke bewoordingen beantwoordt. In het verleden verschuilde Franse regeringen zich achter nazi-Duitsland of het collaborerende Vichy-regime van maarschalk Philippe Pétain, die Frankrijk van 1940 tot 1944 bestuurde. De oud-president Jacques Chirac was de eerste om officieel te erkennen dat Frankrijk verantwoordelijkheid draagt voor de holocaust. ‘Deze donkere tijden zijn een belediging voor ons verleden en onze tradities,' zei hij toen.

Schadevergoeding
De rechtszaak tegen de staat was aangespannen door de dochter van een Franse jood, die in mei 1941 werd gearresteerd en naar Auschwitz gedeporteerd. Ze eiste een schadevergoeding van 200.000 euro, maar die werd afgewezen omdat de rechter van mening is dat ‘alle mogelijke maatregelen' zijn genomen om joden voor hun verlies te compenseren.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.