18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Amnesty maakt fout door Israel gelijk te stellen aan Hamas
Publicatiedatum: vrijdag 27 februari 2009 Auteur: De Redactie | 1.889 keer gelezen
Chamas, Operation Cast Lead, Amnesty International, UNRWA, IDF: meest humane leger »

(Volkskrant) - Het wapenembargo tegen Israel en Hamas, zoals voorgesteld door Amnesty, zou Israel schaden, maar Hamas helemaal niet, betoogt Alon de Lieme. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International bracht in de afgelopen weken meerdere keren wantoestanden naar buiten over de Gazaoorlog tussen Israel en Hamas. Daarbij hanteerde de organisatie termen uit het internationaal recht, maar paste willekeurig eigen definities toe.

Het Israelische leger stelt bijvoorbeeld dat het witte fosfor heeft gebruikt als rookgordijn. Het gebruik van fosforbommen of granaten is niet geoorloofd vanuit de Conventie op Conventionele Wapens. De ogenschijnlijk logische conclusie die Amnesty hieruit trekt is dat Israel tegen internationale afspraken inging. Rookgordijnen van witte fosfor zijn echter wel geoorloofd, wat de aantijgingen in een geheel ander licht stelt. Wellicht heeft Amnesty om deze reden nu zijn oplossing voor het conflict naar buiten gebracht: een wapenembargo tegen zowel Israel als Hamas.

Het gelijk stellen van Israel aan Hamas is een grove fout. Hamas staat op de terreurlijst van de EU en de VS. Hamas wil namelijk door middel van terreur, zoals bomaanslagen en lukrake raketbeschietingen, dood en verderf zaaien onder onschuldige burgers. In het verleden heeft Hamas consequent vrouwen en zelfs gehandicapte kinderen gebruikt om bomaanslagen te plegen tegen Israelische burgers.
Onder de Geneefse conventies is een religieus gebouw, ziekenhuis of school beschermd gebied, behalve als deze panden voor militair doelen wordt gebruikt. Hamas verstopt stelselmatig wapens in moskeen, ziekenhuizen en in scholen. De leiders van Hamas verstopten zich tijdens de oorlog in Gaza in een bunker onder het Shifa ziekenhuis. Toen Israel in de buurt van een UNRWA-school beschietingen uitvoerde, kwamen de VN met het bericht Israel die school had beschoten. Dat bericht was onjuist. Onlangs boden de VN excuus aan voor deze fout.

Het Israelische leger is het enige ter wereld dat voorafgaand aan acties mensen hiervan op de hoogte stelt. Maar niet iedereen reageert daarop zoals men mag verwachten. Zo werd ook een Hamasleider thuis gebeld. Daarop besloot hij zijn vier vrouwen en zestien kinderen naar het dak van zijn huis te sturen. Hun lot laat zich raden. Israel heeft niet alleen het recht, maar ook de plicht zijn burgers te beschermen tegen terreur. Wanneer Hamas er niet voor had gekozen Israel sinds 2005 systematisch en willekeurig te beschieten, was de oorlog in Gaza onnodig geweest. Het hoogste doel van Hamas is de vernietiging van Israel. Geen staat kan zich laten kapen door terreur en miljoenen mensen in angst laten leven.

Uit de oproep van Amnesty aan de Veiligheidsraad is af te lezen dat de focus ligt op de Amerikaanse wapenhandel met Israel. Het bericht spreekt amper over de levering van wapens aan Hamas en vergeet te melden dat Iran de grootste leverancier is van deze terreurorganisatie. Zelfs geredeneerd vanuit het standpunt van Amnesty, zou een wapenembargo betekenen dat Israel geen wapens meer kan inkopen, terwijl de illegale toestroom van wapens onverminderd zou doorgaan. Er bestaat immers geen legale verkoop van wapens aan Hamas.

Amnesty probeert met deze pseudo-positieve actie Israel in een hoek te zetten. De enige conclusie die hieruit te trekken valt, is dat Amnesty niet met twee maten meet, maar überhaupt geen maten meer kent.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.