21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Erkenning Israël blokkeert eenheidsregering
Publicatiedatum: zondag 01 maart 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.884 keer gelezen
Terrorisme, Redactie, Ashkelon, Raketaanvallen, Eenheidsregering »

GAZA-STAD - Hamas weigert pertinent om het bestaansrecht van Israël te erkennen, waardoor de kans op een eenheidsregering in de Palestijnse gebieden zeer klein geworden is.  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had er vrijdag op aangedrongen, dat de Palestijnse beweging Israël erkent om internationaal als een vertegenwoordiger van Palestijnen te worden erkend.

Clinton beklemtoonde in een vraaggesprek met de omroep Voice of America dat Washington nog steeds naar en oplossing van twee staten zoekt, een Palestijnse naast een Israëlische.

Eenheidsregering
Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas van Fatah riep zaterdag Hamas op om Israël te erkennen. Abbas ziet alleen de mogelijkheid van een eenheidsregering met Hamas als de beweging de Joodse staat erkend.

Hamas-functionaris Ayman Taha reageerde direct: ,,We wijzen alle voorwaarden om een eenheidsregering te vormen af. Hamas zal nooit een eenheidsregering accepteren die Israël erkent.''

Acties
De Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie weigeren om nog met Hamas te praten, omdat de groepering Israël niet wil erkennen, weigert om te stoppen met geweld en eerder overeengekomen vredesbestanden niet accepteert. Hamas controleert de Gazastrook. Israël erkent geen Palestijnse staat, weigert militaire acties te stoppen en komt oude vredesbestanden ook niet na.

Sinds donderdag onderhandelen delegaties van tientallen Palestijnse groepen, waaronder Fatah en Hamas, in het Egyptische Cairo om uiterlijk op 20 maart het eens te zijn over een eenheidsregering. De uiteenlopende standpunten van Hamas en Fatah staan de verzoeningsgesprekken danig in de weg, al zijn er enkele successen geboekt als een overeenkomst over gevangenenruil.

Offensief
Abbas wiens Fatah enclaves in de Westelijke Jordaanoever controleert, begon in 2007 aan vredesonderhandelingen met Israël. Dat leverde nauwelijks resultaten op. Na een 22 dagen durend offensief van Israël op de Gazastrook, dat op 18 januari eindigde met 1300 doden aan Palestijnse kant, bracht Egypte het verzoeningsproces opnieuw op gang.

Egypte deed in november ook al een oproep de onderhandelingen op te pakken, maar zonder succes.

Beloftes
Hamas en de Israëlische regering beloofden op 18 januari na het offensief een tijdelijk bestand in acht te nemen. De beloftes bleken niet lang houdbaar. Palestijnen hebben sindsdien meer dan honderd projectielen afgeschoten en de Israëliërs hebben verscheidene keren de Gazastrook opnieuw gebombardeerd.

Ook zaterdag waren beide partijen weer actief. Israël voerde een luchtaanval uit op de Gazastrook bij de grens met Egypte. Daardoor viel een dode. De luchtaanval kwam nadat weer projectielen op Israël hadden afgevuurd.

Twee raketten kwamen neer vlakbij of in de stad Ashkelon, ongeveer twaalf kilometer van de Gazastrook verwijderd. De Israëlische strijdkrachten meldden dat een raket vlakbij een school in Ashkelon neerkwam, maar dat er geen les werd gegeven wegens het weekeinde.

Overeenstemming Fatach en Chamas
Ondertussen hebben de rivaliserende partijen Fatah en Hamas een overeenstemming bereikt om een eenheidregering te vormen. Deze onderhandelingen vonden plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het is de bedoeling dat de verkiezingen uiterlijk 25 januari 2010 zullen plaatsvinden. Fatah zou achter een tweestatenoplossing zijn, maar Hamas weigert de staat Israel te erkennen.

Toch is het niet naar waarheid dat Fatah Israel zou erkennen. Deze week nog heeft de Senior leider van Fatah Mohammed Dahlan heel duidelijk kenbaar gemaakt dat hij Israel niet erkend, terwijl dit de basiseisen van de Routeplan was voor een tweestatenoplossing.  Sterker nog, hij sprak dit namens Fatah de woorden "...omdat de Fatah Beweging Israel zelfs heden niet erkent..." . "Ik wil voor de duizendste keer zeggen, in mijn eigen naam en in de naam van mijn medeleden van de Fatah Beweging: ‘Wij eisen niet dat de Hamas beweging Israël herkent'," zei Dahlan op de televisie.  "Integendeel wij vragen de Hamas Beweging niet om Israël te herkennen omdat de Fatah Beweging Israël zelfs vandaag,"vult Dahlan aan, "niet herkent".

Dahlan is de hoogste beambte van Fatah in Gaza totdat Hamas de militieoorlog tegen Fatah twee jaren geleden won.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.