16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Militaire samenwerking tussen Fatah en Hamas?
Publicatiedatum: maandag 02 maart 2009 Auteur: Redactie | 2.063 keer gelezen
Fatach, Chamas, Redactie, Eenheidsregering »
In Caïro berichtte Egypte een snelle vooruitgang in de gesprekken tussen de rivaliserende Fatah en Hamas facties voor een nieuwe eenheidsregering, die Israël en Westelijke naties zou dwingen om de Palestijnse Autoriteit met de voorzitter Mahmoud Abbas te accepteren, ondanks de insluiting van Hamas of boycot wegens de deelname van Hamas.

De twee groepen plannen een gezamenlijke overgangsregering te vormen die tot verkiezingen de Palestijnen zou kunnen leiden. Bovendien gingen zij akkoord met gevangenenruil tussen hen. Het hoofd van het politbureau van Hamas, Mussa Abu Marzook, zei in donderdagavond tijdens een persconferentie in Caïro dat de verschillende facties een overeenkomst hebben bereikt om een overgangsregering te creëren. Fatah delegatieleider, Ahmad Qurei, zei: "Deze regering zou door alle Palestijnse facties kunnen worden gevormd en kunnen worden goedgekeurd, of het kon een technocraatregering of nog andere door commissies goedgekeurde regering worden".

De secretaris-generaal van het Palestijnse Nationale Initiatief, Mustafa Al-Barghouti, zei: "Alle Palestijnse facties zullen samen Israel met hun aanvallen confronteren".

'Het einde van een illegale regering'
Ondertussen beschouwt de Palestijnse terreurorganisatie Hamas het vertrek van de Palestijnse premier Salam Fayyad als 'het einde van een illegale regering'. Fayyad heeft zijn aftreden aangekondigd om de weg vrij te maken voor een regering van nationale eenheid in de Palestijnse gebieden. Fayyad wil uiterlijk eind maart vertrekken, tenzij Fatah en Hamas er voor die tijd in zijn geslaagd een gezamelijk kabinet te formeren. President Mahmoud Abbaszou Fayyad gevraagd hebben vooralsnog aan te blijven.

Opvolger
Fayyad volgde in juni 2007 Hamasleider Ismail Haniyeh op. Die was door Abbas ontslagen toen Hamas de macht op de Gazastrook had gegrepen. Het Palestijnse parlement, de Wetgevende Raad, heeft de benoeming van Fayyad echter nooit officieel goedgekeurd. Fayyad is lid van de kleine Palestijnse partij De Derde Weg.

Handlanger
Hamas beschuldigde Fayyad ervan een handlanger van het Westen te zijn. Hamas en Fatah zijn eind vorige maand begonnen met onderhandelingen over verzoening, na een jarenlange strijd om de macht in de Palestijnse gebieden. Hamas controleert de Gazastrook, Fatah heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.