14 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Palestijnse patiënt mag van de PA niet meer naar Israël
Publicatiedatum: zaterdag 21 maart 2009 Auteur: De Redactie | 1.207 keer gelezen
Operation Cast Lead, Palestijnse Autoriteit [PA], Kinderslachtoffers , Wetenschap »

Het zesjarige meisje Asil Manasra is het eerste slachtoffer van het Palestijnse besluit om geen gebruik meer te maken van Israëlische ziekenhuizen. Honderden mensen blijven nu verstoken van goede medische zorg.

Het Palestijnse meisje Asil Manasra werd acht maanden lang intensief behandeld in een Israëlisch ziekenhuis vanwege de complicaties die ze ondervond na een langdurige aanval van tuberculose. Plotseling werd ze gedwongen te stoppen met de behandelingen. Na een week was ze dood.

Het is moeilijk te zeggen of Asil nu nog zou hebben geleefd maar haar familie is er vast van overtuigd. Haar dood is een pijnlijke nasleep van het conflict tussen Israël en Hamas. De rekening moet nu door de zwaksten en meest wanhopigen worden betaald. "Moeten kinderen sterven als gevolg van politieke beslissingen?" vraagt Asils vader zich af. "Hoe kun je een behandeling stopzetten? Wanneer een kind zo ziek is dat ze gaat sterven, is er dan iets belangrijker dan dat?"

Het gezin werd gedwongen te stoppen met het consulteren van het Israëlische ziekenhuis als gevolg van de beslissing van de Palestijnse Autoriteit. Dat wil niet meer betalen voor de behandeling van Palestijnse patiënten in Israël. Zonder deze dekking konden de ouders van Asil de dure onderzoeken, CT-scans en medicatie niet meer opbrengen.
Jarenlang werden Palestijnse en andere Arabische patiënten regelmatig verwezen naar Israëlische ziekenhuizen als de eigen ziekenhuizen hen niet konden behandelen. Israël beschikt over een geavanceerd medisch systeem. Het stimuleert de behandeling van Palestijnen en de aanstelling van Arabische artsen als een klein symbool van het vreedzaam naast elkaar leven temidden van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Abu Fathi Moughli, minister van gezondheid van de Palestijnse Autoriteit, beëindigde deze mogelijkheid na de Israëlische operatie in de Gazastrook. Aanvankelijk leek hij zich te beperken tot de gewonden in de oorlog. Hij zei dat meer dan 1000 gewonde Gazanen waren overgebracht naar Egypte, Saoedi-Arabië, Libië, Marokko en andere Arabische landen, zodat zij niet in Israël zouden moeten worden behandeld. Nu heeft hij echter erkend dat het besluit veel meer omvat.
Palestijnse patiënten en hun Israëlische artsen zeggen dat de maatregel te drastisch is en honderden mensen in gevaar brengt. Beroertes blijven onbehandeld, kankerpatiënten hebben de chemotherapie, radiotherapie en beenmergtransplantatie moeten afbreken. "Er zijn kinderen die gewoon verdwenen zijn halverwege de chemotherapie," zegt dr. Amos Toren van het Sheba Medical Center in de buurt van Tel Aviv. "Voor hen is het een doodvonnis."

In sommige "speciale gevallen" is gratis behandeld maar dat kan niet op grote schaal omdat de exploitatie van de ziekenhuizen dan in gevaar komt.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.