19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bomaanslag in winkelcentrum van Haifa verijdeld
Publicatiedatum: zondag 22 maart 2009 Auteur: Redactie | 1.807 keer gelezen
Fatach, Chamas, Libanon en Chizballah, Iran, Terrorisme, Veiligheidsmuur en Checkpoints, Redactie, Palestijnse milities, Islamitische Jihad, (zelfmoord) aanslagen »

De politie heeft zaterdagavond (gisteravond) een enorme zware bom in een witte Subaru in de winkelcentrum Cinemall Mall, de voormalige "Lev HaMifratz" (Hart van de Golf) in Haifa verijdeld. De bom was geen doorsnee bom.

De explosieven waren in 14 zwarte tassen in een rugzak verpakt.  De autobom was bij toeval ontdekt. Een voorbijganger waarschuwde de beveiliging nadat hij een kleine explosie vlak bij de auto hoorde. De beveiliging heeft direct om politieversterking gevraagd, die de explosieven ontdekten.

Met groot geschut kwam de politie direct naar het winkelcentrum en evacueerden de winkelaars en de filmgangers. Hierdoor waren de winkels en bioscopen van het winkelcentrum in luttele seconden geruimd. Daarnaast blokkeerde de politie de hoofdin- en uitgang van het winkelcentrum en het verkeer werd stil gezet. Zij gingen direct op zoek naar een verdachte tweede auto die over Route Zes scheen te rijden. Daar is verder geen meldingen meer over gemaat.
De auto waar al die explosieven in zaten is geregistreerd op de naam van een vrouw die in Oost-Jeruzalem woont. De autobom was zo zwaar, dat het gemakkelijke het hele drieverdiepingen hoge winkelcentrum had kunnen laten instorten.

Eerste Minister Ehud Olmert zei vandaag dat er een catastrofale ramp voorkomen is. "Vanuit ons standpunt was dit een terroristische aanslag puur sang en de Staat Israel neemt dit hoog op. Volgens militair onderzoek zijn de terroristen gestationeerd in Judea en Samaria. Er is een wonder gebeurd,"vervolgt Olmert, "en de bom ging dankzij de oplettendheid van burgers niet af. Ik heb grote bewondering voor al onze beveiligingsbeambten en G'ddank dat sommige aanslagen zoals deze door de alertheid van burgers worden voorkomen."

Herstel de controleposten!
De Almagor Terror Victims Association riep Olmert op voor herstel van de antiterrorisme controleposten. "Indien Israel dit als een serieuze terroristische aanslag opvat, zoals de Eerste Minister hier beweert, dan moet hij per direct de controleposten weer in gebruik stellen. Hij moet ook een sluiting op de Arabische inwoners van Judea en Samaria opleggen, zoals Israel altijd na een terroristische aanslag doet", verklaart ATVA.

Free Galilee Brigades
Militaire bronnen berichten dat de groep terroristen "Free Galilee Brigades/Bevrijd Galilea Brigade"- die gestationeerd is in de noordelijke Israëlische Arabische dorpen en Jeruzalem hun vleugels nu verder over Israel hebben uitspreid en waarschijnlijk achter deze professionele aanslag zit. Sinds 2003 zijn zij verantwoordelijk voor levens van 12 Israeli's. Zij hebben banden met de Libanese terreurgroep Chizballah en rekruteren slagteams in plaatselijke dorpen, zoals Deir Al Assad, Salameh en Maghar. Het Shin Bet's onderzoeksteam ontdekte dat hun eerste operatie de moord op de Israëlische soldaat Oleg Shaikhat in 2003 was. Deze terroristen nemen opdrachten van Chizballahgenten aan die in Galilea en de Westelijke Jordaanoever waren geïnfiltreerd, zodat zij in staat waren te handelen als controleurs.

Israëlische autoriteiten hebben er alles aan gedaan de connectie tussen de terroristische groep en Chizballah stil te houden, om de problematische relaties met de Israëlische Arabische minderheid niet te verstoren (eenvijfde van deze bevolking wordt door 10 Knesset leden vertegenwoordigd). Het resultaat is dat deze bedreiging  onder het officieel tapijt werd geborsteld, ondanks zijn dodelijke aanvallen.

Op 2 maart 2008 gingen de leden van de Free Galilee Brigades verder met hun uitzinnige schietpartijen. Dit keer was het op de Mercaz Harav yeshiva in Jeruzalem dat  8 Israëlische jongeren doodde. Op 11 juli 2008 schoot leden van deze groep op twee Israëlische Grensbewakers en daarbij werden de bewakers gedood.  Deze moord was te vergelijken met de moord op een Israëlische bewaker in een oude Stadsdoorgang in augustus 2007. De partner van de bewaker schoot terug en doodde de terrorist, die als Ahmad Hatib werd geïdentificeerd. Hij kwam uit het Galileese dorp Kafr Mandeb en was ook lid van de Free Galilee Brigades.

Goed geplande aanslag
De politie meldt dat het onderzoek naar de identiteiten van de terroristen nog in volle gang is. Wat men wel weet is dat deze terroristen een goed georganiseerde aanslag op het infrastructuur hebben gepland.

Het winkelcentrum van Haifa was voor het publiek vanochtend weer geopend.

Vals alarm in Galilea
Vandaag om 12.45 ging een sirene in Kiryat Shmonah en omliggende steden in Galilee af. Geen tekenen van raketinslagen zijn gevonden. Hierdoor wordt nu geconcludeerd dat het om een vals alarm ging, wat vorige week ook plaatsvond.

Iran-gelinkte Chizballah terreurgroep waarschijnlijk achter poging bomaanslag Haifa
Afgelopen zaterdag is bij toeval een 100 kilo zware bom in een auto ontdekt. Door deze vondst is een catastrofale ramp voorkomen, meldt Arutz Sheva vanmiddag. Een bron binnen de PA heeft kunnen melden dat Chizballah actief is met het werven van leden onder PA terreurbewegingen. De Fatah, Hamas en Islamitische Jihad worden door in Libanon gestationeerde terreurgroepering gecontacteerd en worden aangespoord aanvallen binnen Israël uit te voeren, aldus de bron.

Spoedig na het 2006 Tweede Libanon Oorlog vertelde secretaris-generaal sjeik Naim Qassem van Chizballah aan de Christelijke Wetenschap Monitor dat kleine groepen "in staat zijn om heel vlug te infiltreren om vervolgens weer net zo snel eruit te stappen ... dat is niet zo moeilijk. Dit zijn niet grote groepen van mensen. Slechts twee of drie die een tijdje plannen..."

Al Qaeda in Israël
De internationale terroristische organisatie Al Qaeda terroristische is ook bezig geweest en heeft op zijn gemak voor een tijdje zijn eigen netwerk binnen Israël ontwikkeld. Zo heeft Al Qaeda het Leger van Islam in Gaza georganiseerd. Deze groep, ook bekend als "Jaysh Al-Islam" heeft enkele belangrijke ontvoeringen in recente jaren op haar naam, inclusief deelname aan Hamas en andere terroristen die in 2006 de ontvoering van de IDF soldaat Gilad Shalit hebben uitgevoerd en tot op heden in gevangenschap leeft.

Ook binnen de Bedoeïen wordt er druk gerekruteerd.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.