16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: IDF maakt cijfers slachtoffers Gaza bekend
Publicatiedatum: woensdag 25 maart 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 2.255 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Redactie, Operation Cast Lead, Amnesty International, Peilingen en Statistieken, Ashkelon, Raketaanvallen, Staakt-het-vuren, IDF: meest humane leger, Be'er Sheva »
IDF maakt cijfers slachtoffers Gaza bekend en tevreden met ‘relatief' klein aantal burgerslachtoffers

Tijdens de militaire acties in de Gazastrook kwamen tenminste 600 Palestijnense terroristen om het leven. Ze werden volgens een bijgewerkte lijst van het Israëlische leger als dusdanig geïdentificeerd. Daarnaast vielen er minstens 309 dodelijke burgerslachtoffers. Het Israëlische document spreekt van 1.370 doden in totaal, Palestijnsen bronnen geven aantallen tussen 1.324 en 1.434 op.

Het IDF heeft ondertussen 1.249 mensen op haar lijst geïdentificeerd. Van 320 personen heeft het IDF nog geen zekerheid of ze al dan niet deelnamen aan aan terreurdaden of tot een militante groepering behoorden. Tenslotte waren 14 doden slachtoffer van excecuties die Hamas op Fatah-aanhangers uitvoerden tijdens het conflict.
Onder de 309 onschuldige burgerslachtoffers zijn 189 kinderen onder de 15 jaar. Palestijnen omschrijven iedereen jonger dan 18 jaar als kind, ook al draagt die een wapen en is hij actief in Hamas en bij militaire operaties. In de groep burgerslachtoffers telde het IDF 91 vrouwen, 21 bejaarde mannen, zes Palestijnse medewerkers van een VN-hulporganisatie en twee paramedici. De inspanningen om de overigen te identificeren gaan onverminderd verder.

Volgens het IDF zitter er in de Palestijnse lijst van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza verschillende fouten en contradicties. Ter illustratie: de aanvoerder van de Hamaspolitie Tawfiq Ja'abari en Mohammed Shakshak, de persoonlijke assistent van Ahmed Ja'abari, het hoofd van de militaire Hamasvleugel, werden beiden als dode kinderen(!) op de lijst geplaatst.

Tevreden
In een uitzending op de legerradio zei legeraanvoerder Yoav Galant afgelopen dinsdag dat het lage aantal burgerslachtoffers nooit gezien is bij een ander leger dat onder vergelijkbare omstandigheden moest opereren. Hij zei letterlijk: "Er is geen enkel voorbeeld van geen enkele actie in de militaire geschiedenis, niet in Israël en niet buiten Israël, en op geen enkele plek op deze aardbodem waarbij in verhouding zo weinig onschuldige burgerslachtoffers vielen in een soortgelijke omgeving als bij dit conflict".

In Irak kwamen 100.000 burgers om het leven en zo'n 20.000 strijders. Gelijkaardige cijfers zijn er voor Tjetjenië.

Galant besloot dat het offensief tegen Hamas Israël's angst om in te grijpen had doen verdwijnen. Bovendien had volgens hem de oorlog niet alleen een invloed op terroristen in de Gazastrook maar ook op anderen in de buurt. "Die nu begrepen hebben dat het leger in staat is om de doeltreffende actie in Gaza zo nodig ook op een andere plaats ten uitvoer kan brengen" aldus Galant.

Amnesty International en andere organisaties weerleggen de Israëlische cijfers. Israël zegt echter dat die zich om de tuin laten leiden door het Hamas regime, die alles wat in Gaza gebeurt nauwlettend controleert.

Terroristische anvallen gaan ondertussen door
Ondertussen hebben terroristen vanuit Gaza wederom kassamraketaanvallen op Israel gedaan. Dit keer was Ashkelon het doelwit. Er is geen sprake van gewonden en vernielingen. De explosie was het eerste sinds vorige week, toen Islamitische Jihad terroristen zeiden dat de veiligheidsmacht van Hamas zijn leden voor het lanceren van raketten gearresteerd zouden hebben. Toch houdt Israël Hamas voor alle aanvallen tegen Israël vanuit Gaza verantwoordelijk. Hamas heeft bijna twee jaar geleden op een geweldadige wijze Gaza van de rivaliserende Fatah factie overgenomen.

Hamas kwam met name door de kidnapping vande IDF-soldaat Gilad Shalit in negatief daglicht. Ondertussen heeft Hamas het staakt-het-vuren met Israël door Egyptische bemiddelaars binnen enkele uren tot op heden overtreden door meer dan 150 raketten op Israel af te vuren. 

Operation Cast Lead in Gaza werd uitgevoerd nadat Hamas en terroristen die een of ander manier aan Hamas verbonden het staakt-het-vuren van juni 2008 constant verbraken. Dit escaleerde met dodelijke explosies tussen Gaza en Tel Aviv, zoals in Yavneh en in het oosten als Be'er Sheva. Israël vergold bijna iedere raketaanval door doelaanvallen op smokkeltunnels aan te vallen. Toch heeft het IDF de recentste raketaanval van vorige week beantwoord.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.