15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel naar de stembus II
Publicatiedatum: woensdag 25 maart 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.273 keer gelezen
Redactie, Boycot, Europese Unie, Binyamin Netanyahu, Verkiezingen, Lieberman »
Partijvoorzitter van Likud Binyamin (Bibi) Netanyahu kwam met Kadima partijhoofd Tzipi Livni afgelopen vrijdagochtend samen om haar voor de laatste keer te overtuigen om zich bij een Likud-geleide coalitie aan te sluiten.

Livni verwierp zijn aanbieding, waardoor Likud geen andere optie heeft om zich tot de nationalistische partijen te wenden om zo een smallere coalitie proberen te vormen. Livni had vorige coalitieaanbiedingen, met inbegrip van de aanbieding dat zij veto zou hebben en een zware portefeuille zou krijgen, verworpen.

Een hogere ambtenaar van Likud verklaarde vrijdag - voorafgaande aan deze vergadering - dat Netanyahu in de raakvlakken van het partijenaandeel gelooft en samen goed kunnen werken. „Netanyahu denkt dat nog ruimte is om te onderhandelen... Zij waren reeds met de belangrijkste kwesties akkoord: Iran, Hamas en Hizbullah, en de financiële crisis," verklaarde hij. Ondanks de consensus tussen Likud en Kadima, verwacht Netanyahu geen Livni om zich bij hem, voegde bron daar aan toe.

Akkoord met anti-Arabische partij
Ondertussen heeft Netanyahu wel een coalitieakkoord overeengekomen met de uiterst rechtse partij Yisrael Beiteinu. Het akkoord met de derde partij van Israël kwam zondagavond tot stand na urenlang onderhandelen, zo meldt een woordvoerder van de Likud-partij.

Geen meerderheid
Hardliner Avigdor Lieberman van Yisrael Beiteinu wordt minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zal hij ook de leiding over de ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Infrastructuur, Toerisme en Integratie op zich nemen. De twee partijen behalen samen overigens niet de vereiste meerderheid van minstens 65 parlementszetels en dus moet Netanyahu op zoek naar een derde partij. Volgens de Israëlische krant Haaretz zou er worden onderhandeld met de religieuze Shas-partij, die elf zetels behaalde.

Tzipi Livni
Toch kan ook het centrumrechtse Kadima, de grootste partij van het land, van Tzipi Livni nog niet helemaal worden uitgesloten als coalitiepartner. Livni wil vooralsnog niets van een plaats in Netanyahu's kabinet weten, maar volgens ingewijden onderhandelen de twee leiders wel verder over hun grote geschillen.

Netanyahu, die van 1996 tot 1999 ook al premier van Israël was, heeft nog tot 3 april de tijd om een regering te vormen.

Ondertussen heeft de Europese Unie monde secretaris-generaal Javier Solana "de Joodse Staat" bedreigd met duidelijke veranderingen in relative betrekkingen wanneer de komende regering van Netanyahu de onderneming van een nieuwe Arabische staat binnen de huidige grenzen van Israël niet ondersteunt. "Laat me zeer duidelijk uitdrukken dat de houding van de Europese Unie heel anders zal worden ten aanzien van een overheid die niet trouw is aan een twee-staten oplossing". Aanvankelijk wordt Liebermann als extreem-rechts betiteld en door de internationale media enorm gedemoniseerd, maar heeft ondertussen wel te kennen gegeven dat hij voor een veilig Israel goedkeurig heeft gegeven om stukken van Israel op te geven.

Egypte dreigt boycot Lieberman
Egypte heeft geëist dat Lieberman verontschuldigt voor opmerkingen die hij in het verleden over het land maakte of Caïro zal hem boycotten wanneer hij Minister van Buitenlandse zaken  wordt benoemd. De ambassadeur Yasser Rida vertelde Netanyahu en Yuval Steinitz dat er drie dingen waren dat Egyptenaren heilig vasthielden: de Piramides, de Aswandam en Hosni Mubarak. Lieberman had twee van hen beledigd. In het voorbijgaande heeft Lieberman gedreigd dat Israël de Aswandam kon bombarderen indien Egypte een oorlog tegen Israël zou ondernemen. Bombardement op de Aswandam zou een enorme overstroming veroorzaken  wat vele doden  op een massieve schaal zou kosten.
Vorig jaar bekritiseerde Lieberman de Egyptische President Hosni Mubarak voor het weigeren om Israël te bezoeken en zei : "Indien hij met ons wil praten, laat hem dan hier komen. Indien hij niet wil komen, loopt hij maar naar de hel".

Berichtgevingen van eerder deze week vertelden dat Egypte overweegt  een Ministerie van Buitenlandse Zaken elders te boycotten tijdens het dertigjarige jubileum van het vredesverdrag tussen Egypte en Israel komende woensdag. Dit wordt door de Egyptenaren bekent gemaakt als een daad van protest tegen de benoeming van Lieberman over het Ministerie van Buitenlandse zaken. Nochtans, heeft Egypte naar verluidt nog geen drastische beslissing op de kwestie gemaakt.

Arbeidspartij treedt toe tot regering-Netanyahu
De IsraëlischeArbeidspartij treedt toe tot de regering van Netanyahu. Het centraal comité van de partij heeft hier dinsdag na een verhitte discussie met 680 tegen 507 stemmen toe besloten, zei partijsecretaris Eitan Cabel.

Netanyahu nodigde de Arbeidspartij uit om tot het kabinet van zijn eigen Likud, Yisrael Beiteinu en Shas toe te treden, zodat het niet uitsluitend uit rechtse tot zeer rechtse partijen zou bestaan.

Met de dertien zetels van de Arbeidspartij zou Netanyahu een meerderheid van 66 van de 120 zetels in de Knesset achter zich weten. Er is kans op een scheuring binnen de Arbeidspartij, maar het kan ook dat de gematigde Kadima-partij onder leiding van de huidige minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni alsnog besluit eveneens aan de regering deel te nemen. Netanyahu heeft tot 3 april de tijd om een regering te samen te stellen.

De leider van de Arbeidspartij, minister van defensie Ehud Barak, zei dat hij 'niemands vijgenblad of derde wiel' zou worden. "Wij worden het contragewicht dat zal garanderen dat wij geen smalle rechtse regering krijgen, maar een echte regering die voor de staat Israël zal zorgen."

Netanyahu had felle kritiek op de vredesbesprekingen van de vertrekkende regering met de Palestijnen. Yisrael Beiteinu en Shas zijn daar mogelijk nog fellere tegenstanders van. Maar Netanyahu lijkt zijn standpunten te hebben gematigd om zijn regering te kunnen verbreden en stabieler te maken, zodat hij niet altijd aan de wensen van de kleinere coalitiepartners hoeft toe te geven. De regering wordt ook internationaal geloofwaardiger als sommige leden het vredesoverleg een warm hart toedragen.

Volgens het voorgestelde coalitieakkoord met de Arbeidspartij zal Israël een ontwerp voor een algeheel vredesplan voor het Midden-Oosten opstellen, het vredesoverleg hervatten en zichzelf aan bestaande vredesafspraken verbinden, zeiden medewerkers van de partij. Barak zou minister van defensie blijven en sommige andere oudgedienden zouden verzekerd zijn van een ministerspost. Het akkoord met de Arbeidspartij doet niets af aan Netanyahu's eerdere toezegging van de portefeuille buitenlandse zaken aan de leider van Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.