16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Gaza-oorlog is smeulend vuur
Publicatiedatum: vrijdag 27 maart 2009 Auteur: De Redactie | 1.212 keer gelezen
Chamas, Gaza, Burgerschild, Operation Cast Lead, Verenigde Naties, UNRWA »
Hamas verschuilt zich nog steeds tussen de burgerbevolking en blijft Israël beschieten. Israël zal een keer moeten terugslaan. Het nieuws werd tijdens de maand januari beheerst door de oorlog tussen Israël en Hamas in de uiterst smalle Gazastrook.

De berichtgeving was hard en ondubbelzinnig. Mensenrechten- en pro-Hamasgroepen stapelden rapporten op over alle schendingen die Israël zou hebben gepleegd.

De verzamelde informatie van deze organisaties en de media was vooral gebaseerd op verslagen van mensen op de grond. Het is vaker gebleken dat op deze wijze verkregen informatie niet geheel in lijn hoeft te liggen met de werkelijkheid, vanwege de belangen van de lokale autoriteiten. Voorbeelden hiervan zijn de 'massaslachting' in Jenin van april 2002, wat later niet bleek te kloppen, en het 'offensief' op de Bethlehemse geboortekerk later die maand, wat eigenlijk een gijzeling van christenen door Hamas-leden was. Ook werd er tijdens de afgelopen operatie foutief bericht dat Israël een school onder gezag van de VN had beschoten, waarvoor de VN achteraf excuses heeft aangeboden. De betrouwbaarheid van informatie is bij elke conflict van belang, maar zeker bij dat tussen Israël en de Palestijnen. Er is hier al zo vaak sprake geweest van misleiding en propaganda, zoals Joris Luyendijk ook in zijn boek Het zijn net mensen beschrijft. Juist daarom is het opmerkelijk dat de achterliggende reden van de operatie van Israël in Gaza nauwelijks naar voren kwam. Telkens werd de Israëlische operatie als offensief bestempeld, terwijl het juist een reactie was op de aanhoudende beschietingen van Hamas. Vanaf het moment dat Israël zich in 2005 terugtrok uit de Gazastrook heeft Hamas lukraak raketten afgeschoten op de Israëlische burgerbevolking. Het doel van de organisatie was zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Maar de Gazacrisis is al weer een kleine maand voorbij en de berichtgeving over de regio is weer beperkt, alsof de rust is weergekeerd. Toch gaan de raketbeschietingen van Hamas op Israël onverminderd door. Sinds het einde van de operatie zijn er alweer ruim honderd raketten op Israël afgevuurd en het einde lijkt hiervan niet in zicht. Israël weigert momenteel om bouwmaterialen zoals cement toe te laten in Gaza. Met cement kunnen naast huizen immers ook bunkers worden gebouwd. Hamas bouwt deze bunkers opzettelijk in dichtbevolkte delen van Gaza met het cement dat voorbestemd is voor de herbouw van huizen, scholen en ziekenhuizen. De tactiek van de organisatie is om onder de bevolking te zijn, zodat Israël in het geval van een gewapend conflict geen onderscheid meer kan maken tussen combattanten en non-combattanten. Dit is een ernstige schending van het oorlogsrecht. Daarnaast voert Hamas als leidende organisatie een schrikbewind in Gaza, waarbij de eigen bevolking zelfs martelingen of de ontzegging van voedsel en medicijnen kan verwachten. Tijdens de vorige Israëlische operatie schoot Hamas, volgens de journaliste Amira Hass, rivaliserende Fatahleden in de benen en veertig tot tachtig leden van Fatah werden zonder enige vorm van proces geëxecuteerd.

Israël kan het zich niet veroorloven om de aanhoudende raketbeschietingen onverminderd te laten doorgaan. Er is geen uitzicht op een bestand, laat staan op vrede. Hamas declasseert zich en ook de internationale gemeenschap wil alleen maar steun bieden aan de Palestijnse Autoriteit. In plaats van voor de mensen in Gaza te zorgen, zoekt Hamas heil in de provocatie van Israël. De laatste kan zich niet eindeloos laten provoceren en zal op een gegeven moment moeten ingrijpen. De Nederlandse bevolking zal van de oorzaken van deze onafwendbare operatie weinig merken. Maar zeker is dat de wereld in rep en roer zal staan wanneer Israël weer terugslaat.

Alon de Lieme is medewerker van het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.