21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël krijgt 'grootste regering ooit'
Publicatiedatum: dinsdag 31 maart 2009 Auteur: De Redactie | 1.286 keer gelezen
Binyamin Netanyahu, Verkiezingen, Lieberman »

De formatie van een nieuwe regering in Israël is rond. De leden worden vanmiddag beëdigd. Het land krijgt, met Benjamin Netanyahu als premier, de grootste regering ooit: zeker 35 ministers en onderministers. Dat melden Israëlische media. Premier wordt de rechtse politicus Benjamin Netanyahu van de partij Likud (Eenheid), de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in februari.

Barak
Netanyahu leidt een bijzondere coalitie waar rechts, ultra- en/of religieus rechts samen regeren met de centrumlinkse Arbeidspartij van Ehud Barak. Barak behoudt door deelname aan Netanyahu's regering zijn baan als defensieminister. Netanyahu's ploeg kan rekenen op 69 van de 120 parlementszetels. Vice-premier en minister voor Strategische Zaken wordt een partijgenoot van de premier, ex-generaal Moshe Yaalon.

Lieberman
De in binnen- en buitenland omstreden politicus Avigdor Lieberman wordt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Hij leidt de ultranationalistische Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis). Lieberman is net als de meesten in dit kabinet een fel tegenstander van een Palestijnse staat. Die is voor de Palestijnen en voor de internationale gemeenschap een basisvoorwaarde voor vrede.

Lieberman volgt minister Tzipi Livni op als minister van Buitenlandse Zaken. Zij wordt met haar partij Kadima (Voorwaarts) de belangrijkste oppositieleider in het land. Kadima is met 28 zetels de grootste partij in het parlement.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.