25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
New Yorker: Obama drong aan Cast Lead te stoppen en wil en een pact met Syrië.
Publicatiedatum: dinsdag 31 maart 2009 Auteur: ilonia | 1.746 keer gelezen
Operation Cast Lead, Verenigde Staten, Syrië, Ilonia, Golan, Staakt-het-vuren »

Volgens de New Yorker journalist Seymour Hersh dwong Obama, voordat hij  als president beëindigd werd, de vertrekkende premier Ehud Olmert aan om snel te stoppen met Cast Lead counterterrorist operation tegen Hamas.

Onlangs maakte Hersh gesprekken openbaar van leiders die pro-Arab posities promoten tegenover Israel. Hersh berichte in een eerdere editie dat president Obama het goedkeurde dat Amerikaanse ambtenaren gesprekken voerde met de Syrische president Bashar Assad.
De journalist verklaart dat hij een e-mail interview met Assad had waarin Assad schrijft dat hij gesprekken met wil hervatten met Netanyahu. De vertrekkende minister Olmert had naaste medewerkers gestuurd voor gesprekken met Syrië met als bemiddelaar Turkije, maar door instabiele regering van Israel en de oorlog tegen Hamas werden de gesprekken bevroren.

De Obama overgangs team overtuigde Israel om te stoppen met het bombarderen van Gaza en met terug trekking van Israel uit Gaza voordat Obama werd beëindigd als president, schreef Hersh. Israel stopte de campagne en ging akkoord met het staakt het vuren, zonder te eisen dat de gekidnapte IDF soldaat Gilad Shalit in vrijheid gesteld zou worden en zonder maatregelen te ondernemen die werden beloofd door Amerika en andere westelijke landen om Hamas te stoppen met wapens te smokkelen.

Wat Syrië betreft, zegt Hersh, wil Assad vrede met Israel sluiten ondanks Cast Lead, maar ondervoorwaarden dat Israel de strategische Golan Hoogte opgeeft. Hersh citeert Amerikaans ambtenaren die zeggen dat een Israel-Syrie onderhandelingen over de Golan Hoogte nu zeer waarschijnlijk zal zijn. Als er dan een Israel-Syrie overeenkomst is dan zou Damascus zich afwenden van de contacten met Iran en Hizbollah. Doordat Hamas aan de macht bleef tijdens Cast Lead zou Assad genoeg politieke ruimte hebben om te onderhandelen zonder zijn geloofwaardigheid in de Arabische landen te verliezen, legde Hersh uit.

Een voormalig Amerikaanse ambassadeur Marin Indyk zegt: "het teruggeven van de Golan Hoogte is deel van een bredere strategie voor vrede in het Midden Oosten dat ook inhoudt om de invloed van Iran terug te dringen."

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.