11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Netanyahu: Eerst erkenning Israël
Publicatiedatum: zaterdag 18 april 2009 Auteur: De Redactie | 1.024 keer gelezen
Vredesproces, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing, Lieberman »

"Israël verwacht van de Palestijnen dat ze de staat Israël erkennen als de staat van het Joodse volk''. Dat was de boodschap van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan George Mitchell, de speciale afgezant voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Barack Obama.

Netanyahu wil in de huidige situatie - waarin dit niet zo is - niet weten van een eigen staat voor de Palestijnen, naast de staat Israël.

Netanyahu toonde zich wel bereid tot vredesoverleg met de Palestijnen. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei na afloop van zijn ontmoeting met Mitchell dat er behoefte is aan nieuwe ideeën, omdat eerdere Israëlische regeringen er niet in zijn geslaagd zijn voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te zorgen. Het vredesproces is volgens hem volledig vastgelopen.

George Mitchell kwam woensdag aan in Israël. Hij sprak na aankomst met de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak. Donderdag ontmoette Mitchell naast Netanyahu en Lieberman ook president Shimon Peres. Hij benadrukte dat Amerika zich inzet voor een twee-staten-oplossing, "waarin een Palestijnse staat in vrede leeft met de Joodse staat Israël." "Dat is onze doelstelling. Dat is wat wij krachtig nastreven in de komende maanden," aldus Mitchell

In reactie op de uitspraken van Netanyahu verklaarde Mahmoud Zahar, een van de Hamasleiders, vrijdag dat zijn beweging "de vijand" nooit zal erkennen, "op geen enkele manier en in geen enkele vorm." Hij zei dat tijdens een preek in een moskee die werd uitgezonden door de radiozender van Hamas.

Het was het eerste openbare optreden Van Zahar sinds de militaire operatie van Israël in de Gazastrook. Ook Ismail Haniyeh, die aan het hoofd staat van het Hamas-bestuur in de Gazastrook, trad vrijdag voor het eerst in het openbaar op. Hij ging eveneens voor in een moskee.

Mitchell had vrijdag een ontmoeting met  president Abbas van de seculiere Fatah factie die de scepter zwaait op de Westelijke Jordaanoever.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.