21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëls beheer over Mount Zion in gevaar.
Publicatiedatum: zondag 26 april 2009 Auteur: Redactie | 1.816 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Redactie »
Graf van Dawied Hamelech

Naar mate dat er na tien jaar lange onderhandelingen tussen Israël en het Vaticaan een einde lijkt te komen, neemt de bezorgdheid over het beheer van Israel over de King David's Tomb, het Graf van Dawid hamelech, in Jeruzalem toe. Dit meldt Arutz Sheva vanmiddag in Israelische media.
 

Het permanente werk van Bilaterale Commissie - een team van onderhandelaars die Israël en het Vaticaan vertegenwoordigt - heeft einde van vorige week een persbericht uitgebracht dat er sprake zou zijn van een betekenisvolle vooruitgang waaruit naar grote waarschijnlijkheid een definitief akkoord "zo spoedig mogelijk "zal plaats vinden. Voor aanstaande donderdag, 30 april, staat er een plenaire vergadering gepland die door de vice-ministers buitenlandse zaken van Israel en het Vaticaan, Danny Ayalon en Pietro Parolin, zal worden voorgezeten. Er wordt verwacht dat de overeenkomst getekend zal worden.

Kerk eist delen van Berg Zion/Har Tsion
De twee landen hebben sinds maart 1999 een verdrag over kwesties die te maken hebben of een kerk op Har Tsion nu wel of niet eigendom van Israel is. Een van de belangrijkste delen zou de ruimte op de tweede laag van de oude Har Tsion zijn, waar de graven van Dawid hamelech, Sjlomo hamelech en Hizkia hamelech zich bevinden. Daar zou volgens het Vaticaan ook een ruimte bevinden waar het Laatste Avondmaal zou hebben plaatsgevonden.

Maar het Vaticaan eist nog meer. Het Vaticaan eist ook de gebieden rond het meer van Kinneret (Tiberias), Caesaria en andere delen van Jeruzalem op. Het is ook geen toeval dat in mei de paus naar het Beloofde Land komt en men dan hoopt dat voor zijn bezoek de onderhandelingen met succes afgerond zullen zijn. 
 "Dit is een schande dat ver buiten alle proporties gaat, " zegt Daisy J. Stern M.D., leider van de voorlichtingscampagne. " Er is geen Halachische [Joodse recht] reden om deze buitengewone belangrijke gebieden op te geven. Door ze weg te geven, zal het moeilijk worden om ze ooit weer te kunnen claimen.

Har Tsion een internationaal centrum voor Katholieken?
Kort na de zesdaagse oorlog in1967 heeft de Diaspora Jesjiewa op Har Tsion Har Tsion in beheer. De jesjiewa voorspelt catastrofale gevolgen voor Israel en het Joodse volk wanneer Israel deze gebieden op gaat geven. De directeur van de jesjiewa legt uit dat als de katholieke kerk controle over het gebied krijgt, wat slechts een paar honderd meter van de Tempelberg vandaan ligt, dan zal de oude stad veranderen in een internationaal centrum voor katholieken waardoor christenen uit de hele wereld constant en masse samenkomen. "Dit enorme kwestie wordt  schijnbaar  zonder openbare discussies ‘opgelost'", merkte hij op.

Vaticaan ondertekend akkoord met de Arabische Liga
Dr. Stern geeft aan dat het Vaticaan, ondertussen dat zij met vertegenwoordigers van Israel onderhandelden, een overeenkomst met de Arabische Liga hebben gesloten "Dit is zeer zorgwekkend. Er zijn geen details over de overeenkomst met de Arabische Liga, behalve om het beoogde ‘vrede, veiligheid en stabiliteit' te bevorderen. Wie weet wat dit werkelijk betekent? Is het een verdeling van de toekomstige buit van het Vaticaan of bereiden zij misschien een Arabische oorlog met Israël voor? Wij weten niet."
"Deze nieuwe overeenkomst met de Arabische Liga maakt van het Vaticaan het meest belanghebbende partij in het Israëlisch-Arabische ruzie, " zegt prof. Hillel Weiss van Bar-Ilan Universiteit, die deze kwestie nauw volgt.

Ondertussen heeft Israel 6.000.000 sjeqels geïnverteerd om sommige plaatsen te restaureren voordat de paus Israel komt bezoeken. Een van die plaatsten is de ruimte waar de vermeende Laatste Avondmaal plaats gevonden zou hebben.

Blauwdruk van een overeenkomst
Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in 2005 bevestigd dat er toen al een " blauwdruk van een mogelijk akkoord met het Vaticaan is ontvangen. "Het voorgestelde contract is aan Arutz Sheva gerapporteerd en luidt als volgt:
"De staat Israël levert de Cenacle zelf [de kamer waar het vermeende Laatste Avondmaal boven het graf van Dawid hamelech], het toegangspad naar de Cenacle en de ruimte er omheen aan de Heilige Stoel uit. Het is de intentie van de Heilige Stoel om de Bisschoppen te informeren - en door hen de Priesters van de wereld - dat het de katholieke Kerk het gebruik van de Cenacle is gegeven, en nodigt hen allen uit om de Heilige Plaats samen met hun volgelingen te bezoeken... De Heilige Stoel overhandigt dit gebruik van de Cenacle naar de Voogdij van het Heilige Land [die ten gunste van de Heilige Stoel handelt] ... [Die] Zal voor zorgdragen dat de Cenacle van 6 uur  tot 8 uur 'smorgens voor de viering van de Heilige Massa open is... Officiële liturgische vieringen van niet-katholieke kerken kunnen enkel en alleen plaats vinden volgens de geschreven toestemming van de Voogdij van het Heilige Land "

De voorgestelde overeenkomst bepaalde ook dat de Heilige Stoel het historische teken van de plaats zal bewaren en de plaats open zou houden voor pelgrims en toeristen bij en dat Israël (uiteraard) voor de veiligheid van de plaats zal zorgen. De ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse zaken zei dat  "Israël niet voorbereid is om zijn rechtsbevoegdheid over dit gebied af te staan". De wereld zal later deze week ontdekken of deze positie überhaupt nog steeds geldig is.

Rabbijn Mordechai Goldstein, de oprichter, die nog steeds de  Jesjiewa runt en officieel bekend staat de Jesjiewa Toras Yisrael zei in het verleden tegen Arutz Sheva dat christenen "volgens hun bijbel naar het Land zouden terugkeren en dat 144.000 Joden terug zouden keren naar Har Tsion.  Hun plan is om controle over de plaats te krijgen om vervolgens aan te kondigen dat zij een massavernieuwing van de wet van het Laatste Avondmaal ontvangen en [alle typen van godsdienstige rituelen] zullen miljoenen Christenen uitnodigen om naar Jeruzalem te komen om dit te vieren en vasthouden".Rabbi Goldstein zei dat dit veel geld in het toeristische geldlaatje van  Israël zal opbrengen en dat iemand in de Israëlische regering hierin schijnbaar erg geïnteresseerd is dat dit gebeurd.

"Het Koningsgraf van Dawid hamelech, een complex van ongeveer 9290.304 m2 is een van de heiligste plekken van het Land Israel", zei een andere bron vanuit de jesjieve. "Dawid hamelech, Sjlomo hamelech en andere koningen van Judea zijn hier begraven. Wij hebben reeds de Tempelberg en de Machpela afgestaan, moeten wij nu ook Har Tsion- waar wij wel vrij mogen komen - opgeven? Voor duizenden jaren werd dit gebied voor ons afgesloten en in 1948 gaf G'd het ons terug, maar ondertussen vallen delen van dit gebied nog steeds binnen het bereik van Jordaanse scherpschutters waardoor niet alles in volledig gebruik is.  Na 1967 richtte rabbi Goldstein de Diaspora Yeshiva op en dit werd een eiland van heiligheid. Dit was de eerste Jesjive voor Baalei Tesjoeva' (Joden die weer vroom worden)  in Israel. Wij leerden daar dag en nacht Tora. Rabbi Goldstein was betreft de tijd en plaats bijna profetisch in het vestigen van deze jesjive. Het lot van Boven verstrengelde hem aan Har Tsion".

Dr. Stern en anderen organiseren een openbaar protest dat met een protestemail of fax naar de ministerie van Buitenlandse Zaken begint. Je kunt het Ministerie van Buitenlandse Zaken mailen onder de volgende emailadres: mankal@mfa.gov.il Mocht je geen inspiratie hebben, kun het volgende emailvoorbeeld copy-pasten en ondertekenen met je eigen naam.

Dear Director-General of the Foreign Ministry,

As stated in "Arutz Sheva" on the 26th of april 2009 your department is on the verge of signing an agreement with the vatican concerning the control of the building housing "King David's Tomb" in Jerusalem.

We urge you to not to sign away the claim to this very important part of Jewish history. The Israeli government has already given away the Temple Mount and the Machpelah Cave, when will they realize that the Jewish heritage is not be squandered.

Please talk and listen to the rabbi's of the Yeshiva Toras Yisrael.

With warm regards,

JOUW NAAM
The Netherlands

Rabbi Sprecher Shlita rabbijn en decaan van de Diaspora Yeshiva heeft in januari 2007 hier al eens eerder een oproep over deze kwestie laten plaatsen. Deze kun je HIER terug lezen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.