15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een medialynch op de bewoners van Bat Ayin
Publicatiedatum: dinsdag 05 mei 2009 Auteur: Redactie | 1.275 keer gelezen
IDF, Defensie en Veiligheid, Redactie, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Palestijnse Autoriteit [PA], 'Nederzettingen', (zelfmoord) aanslagen, rellen »
Afgelopen Sjabbat zijn vier bewoners van de Gush Etzion-gemeenschap van Bat Ayin gearresteerd nadat zij een confrontatie met Arabieren hebben gehad. Twee van de gearresteerden waren IDF'ers die op verlof waren. De vier werden in hechtenis genomen nadat een bende van meer dan 200 Arabieren stenen naar 15 inwoners van Bat Ayin gooiden en hen vervolgens bedreigden.

De confrontatie is, volgens het Hoofd van de Bat Ayin Breslov Yeshiva Rabbi Natan Greenberg, een voortzetting van ruzies die in  het gebied nabij Bat Ayin dagelijks plaatsvindt. De bewoners van de gemeenschap  zijn begonnen met het bouwen van een synagoge. Dit na een maand nadat een Arabier een Joodse jongen met een bijl heeft vermoorden een ander jongentje zwaar heeft gewond. De locatie is zo omstreden omdat dit een strategisch punt is die door Arabieren als een uitkijkpunt op Bat Ayin gebruikt wordt. Volgens Rabbi Greenberg is het land in bezit van Joden en de bewoners hebben de fundamenten van de synagoge al twee keer moeten herbouwen, nadat deze door onrust in de regio door het IDF vernield moest worden, Dit geeft aan dat de locatie niet alleen als uitkijkpost voor Arabieren omstreden is, maar dat de locatie ook nog eens vlak bij een militaire zone bevindt.

Een gewelddadige aanval na dawnen (bidden)
Ondanks de Arabieren uit de bovengenoemde omgeving de Joden dagelijks met stenen bekogelen, gingen de Joodse bewoners afgelopen Sjabbat naar het gebied om te dawnen (bidden). Alleen ging het dit keer goed mis, omdat het op een flinke confrontaties uitliep toen een aantal Joden, die strikt de orders van het IDF opvolgden, het gebied verlieten. Ze liepen over een alternatieve weg dat vlak langs het Arabische dorp Safa loopt. Volgens ooggetuigen werd deze kleine groep Joden door een grote bende Arabieren omsingeld. Toen de Joden zich bedreigd voelden, opende twee Joodse mannen het vuur om op die manier de Arabische bende te verspreiden. Het leger bracht vervolgens versterkingen en ook zij werden gedwongen om te schieten omdat ook het leger met stenen bekogeld werd. Door de schoten raakten twee Arabieren gewond.

IDF Vs. militairen
Een woordvoerster van het IDF  vertelde afgelopen zondag aan Arutz Sheva dat de problemen al waren begonnen nadat de bewoners van Bat Ayin de orders van het IDF om het gebied te verlaten zouden hebben genegeerd. "Het IDF en de politie arriveerden al snel na de confrontatie. Twee IDF soldaten waren onder de bewoners en beide opende het vuur richting het dorp. Na het incident begon in het dorp een demonstratie met een agressief karakter. We ontvingen een klacht dat twee PA Arabieren tijdens de rel gewond zijn geraakt. Het moge duidelijk zijn dat het IDF geen rellen tolereren en illegaal gebruik van wapens. Het IDF benadrukt dat een ieder die provoceert of zich op een gewelddadige manier gedraagt, dat de betrokkene met autoriteiten te maken zal krijgen".  Ondanks dit de kant van het verhaal van het IDF is, was de woordvoerster een antwoord schuldig op de vraag of de schoten richting het dorp werkelijk door déze bedreigde IDF-ers werden afgevuurd toen zij en hun omstanders door een groep Arabieren werden benaderd. Ook was zij een antwoord schuldig of de Joden wel of niet werden uitgelokt. Immers, de media beweert dat de Joden absoluut geen reden zouden hebben gehad om te schieten, omdat zij - zoals andere bronnen in de media hebben gemeld - niet in een bedreigende situatie zouden hebben verkeerd.  
Ondertussen zijn de twee IDF-militairen die met verlof waren gearresteerd nadat er in richting de Arabische bende in de lucht werd geschoten. Aanklagers van het IDF zeiden dat het onderzoek niet geheel voltooid is maar dat het wel duidelijk is dat de twee aangeklaagd zullen worden op grond van ongepaste gebruik van wapens en naar waarschijnlijkheid zullen meer serieuze aanklachten tegen deze twee volgen.

De twee IDF-ers komen van twee verschillende unites. De ene dient een Artillerie-unit van het IDF, terwijl de andere bij een elite aangesloten is die gespecialiseerd is in antiterrorisme. De twee IDF-ers, beide bewoners van een Joodse stad in Judea. Het verhaal van de twee IDF-ers is als volgt:
Zij vertelden de onderzoekers dat zij zich bedreigd voelden en bang waren dat de stenen ernstige verwondingen bij de kinderen en henzelf zouden veroorzaken. Zeker een van hen vuurde met zijn wapen in de lucht om de aanvallers af te schrikken. Bronnen van de aanklager vertelden de Hebreeuwstalige dagblad Yediot Aharonot dat het afvuren van hun wapens niet nodig was. De Arabische dorpsbewoners die aan de rel deelnamen hebben de militairen beschuldigd van het verwonden van twee Arabieren. Toch is het niet zeker of zij door het wapen van deze militairen gewond zijn geraakt of niet.

Gisteren heeft de Krijgsraad van het IDF in Jaffo te horen gekregen of de IDF-militairen nog een paar dagen in hechtenis moeten blijven.

Een gelijkwaardig incident heeft overigens eind 2008 plaatsgevonden, toen een IDF-er van de Givatibrigade - die ook met verlof was - op een groep Arabieren uit Chevron geschoten had, nadat zij ruzie zochten met Joden uit Kiryat Arba. Er werd toen op deze militair van vijf maanden gevangenisstraf gelegd.

De beschieting niet uitgelokt?
"Een onbeschaamde leugen", was de reactie van Rabbi Greenberg op de headlines van de Israëlische media waarin de bewoners beschuldigd worden dat het schieten niet door de Arabieren werd uitgelokt. Op de website van de Jerusalem Post prijkte de headline "Two injured as Bat Ayin settlers open fire on Palestian Village". Ondertussen zwijgt Jerusalem Post over de het feit dat Arabieren de bewoners van Bat Ayin met stenen bekogelden en citeerde het IDF als of IDF louter van mening zou zijn geweest dat de bewoners van Bat Ayin zonder meer zonder aanleiding op de Arabieren zou hebben geschoten. Het IDF bevestigde zondag dit weliswaar aan Arutz Sheva, maar voegde daar wel aan toe dat het IDF wel  van de claim van de bewoners van Bat Ayin bewust is en dat het gehele incident nog aan onderzoek onderworpen is. Zowel YNet als Haaretz beweerden dat de Joden het Arabische dorp is binnen getrokken. Rabbi Greenberg zei dat het gebied in kwestie buiten de woonwijk van Safa valt.

Van wie waren de kogels die de Arabieren verwondden?
Bronnen vanuit de Palestijnse Autoriteit (PA) beweren dat de inwoners van Bat Ayin schuldig zijn aan de beschietingen en het verwonden van twee Arabieren. PA blijft erbij dat de Joden het dorp zijn binnengedrongen en beweert verder dit de reden is waarom ook een rel ín Safa plaats heeft gevonden. Een ooggetuigen die door AFP News Agency werd geciteerd, zeiden dat er twee gewonde Arabieren tussen de bende van de Arabieren begaven die naar bewoners en militairen stenen gooiden.

Het is dus niet duidelijk uit wiens wapen de kogels vandaan kwamen. Een woordvoerder van IDF vertelde AFP dat het leger "voorkomen heeft dat de bewoners van Bat Ayin de dorp binnen zouden gaan en dat deze mensen het vuur openden",  maar voegde er aan toe dat de relschoppers degene waren die stenen gooiden en "door veiligheidsmachten die anti-relmethodes gebruikten" werden verspreid.

Vorige week kondigden beveiligingsofficials aan dat zij een Arabier hebben gearresteerd die verdacht werd op de moordaanslag en moord met een bijl op twee Joodse jongetjes van Bat Ayin. Tongen beweren dat de Joden de ruzie hierom zouden hebben uitgelokt.

Bekentenis
De Israëlische Veiligheidsbureau, de Shin Bet, meldde dat de Palestijnse bewoner van het dorp Safa, Mustafa Teet, de moord op Sjlomo Nativ heeft bekend. Het onderzoek wees uit dat Teet deze terroristische daad vanuit religieuze motieven gepleegd heeft. Hij hoopte op een shahid, de martelaarschap. Zijn testament waarin hij over de aanslag schreef is een deel van de bewijzen tegen hem. Naast dat hij dertienjarige Sjlomo Nativ met de bijl vermoord heeft, heeft hij de zeven jarige Yair Gamliel ernstig verwond. Een derde kind, een kleine jongen, wist te ontsnappen. Op dat moment hebben de bewoners van Bat Ayin direct ingegrepen en sprongen op de terrorist, maar hij wist te ontsnappen en vluchtte weg naar zijn dorp Safa.

Adam Nativ: we zullen niet meer in een getto leven!
De broer van de dertienjarige Sjlomo Nativ, die dus met een bijl door de Arabier Mastufa Teet is vermoord, zei zondag dat het incident afgelopen zaterdag bij Bat Ayin geen Joodse wraakactie was, zoals de media dit beweert. Adam vertelt dat de twee IDF-ers helden zijn "wij hebben een heuvel dat ‘Arzei Sjlomo [ceders van Sjlomo; Azrei is meervoud voor "erez" Azrei Sjlomo is een verwijzing naar Erez Levanon, een bewoner van Bat Ayin die twee jaar geleden vermoord werd terwijl hij vlak bij zijn huis aan dawnen] heet, dat in gedachtenis staat van mijn broer Sjlomo Nativ, HaSjeem Jiemkom Domov -Moge Hasjem zijn bloed wreken. Wij gaan daar regelmatig naar toe en houden ons strikt aan de regels van de veiligheidsmachten. Deze keer namen de wandelaars op de terugweg een snellere route  dat door het ravijn loopt. De bewoners van het dorp werden wakker en kwamen op hen af. Er werd alleen geschoten nadat de Arabieren als een gek met stenen op hen begonnen te gooien. Dit was geen wraakexpeditie en het was niet de bedoeling dat zij gewekt zouden worden door geweerschoten. Men verwacht in feite dat wanneer wij uit onze huizen durven te komen, dat wij dan niet verder komen dan de grensgebieden van de getto, zodat wij onszelf buitensluiten in angst voor de volgende progrom. Dat is niet onze houding. Wij zijn verondersteld dat wij in ons nationaal huis kunnen wonen", besluit hij.

De broer van de vermoorde jongen ontkend dus iedere intentie om Arabieren te provoceren.

Oude regeling beëindigd
"Wanneer Arabieren opspringen en met stenen gaan gooien omdat mensen hun huizen passeren, dan is date en zaak voor de veiligheidsdiensten. De regeling waardoor wij niet buiten de gemeenschap waagden, stopte toen mijn broer binnen de grenzen van ónze gemeenschap op een gruwelijke wijze werd vermoord. De ingezetenen van het dorp kwamen de wandelaars met schreeuwend en bloeddorstig te gemoed en begonnen met stenen te gooien. Als wij niet hadden gereageerd zouden wij nu nog een begrafenis hebben gehad," voegt Adam Nativ er aan toe. "IDF liegt dat de geweerschoten zonder reden werden uitgevoerd. Het leger kwam te laat aan, waardoor zij helemaal niets van de situatie hebben meegekregen. De geweerschoten werden alleen gelost nadat het leven van de wandelaars in gevaar was".

Op de vraag hoe het na de moord op zijn broer met de beveiliging gesteld is, verteld Adam Nativ aan Arutz Sheva dat niets veranderd is. "Een verhoogd aantal aanwezigheid van veiligheidsmachten, - aangezien wij dit met Sjabbat ondervonden - hoeft niet noodzakelijkerwijs ten gunsten van ons te zijn. Zij hebben niets gedaan!"

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.