25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel diep verontwaardigd over bevooroordeeld VN rapport over de operatie in Gaza.
Publicatiedatum: dinsdag 05 mei 2009 Auteur: De Redactie | 1.519 keer gelezen
IDF, Operation Cast Lead, Verenigde Naties, UNRWA, IDF: meest humane leger, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag diep verontwaardigd gereageerd op het VN rapport die het IDF beschuldigt van opzettelijke VN gebouwen te beschieten tijdens de operatie Cast Lead in Gaza.

Het rapport was "onevenwichtig, bevooroordeeld en negerde de feiten, " zei Israel in een reactie. Israel vraagt de VN om een keer te kijken naar de "complexe werkelijkheid waarin Hamas opereert in de nabijheid" van de VN gebouwen.

De VN Secretaris-generaal Ban Ki-moon zal naar verwachting dinsdag, wanneer het volledige rapport wordt gepresenteerd, op de Veiligheidsraad zijn reactie gevem.

IDF ronde twee weken geleden zijn onderzoek af.
Twee weken geleden ronde Israel een eigen onafhankelijke onderzoek af naar de beweringen dat het IDF had geschoten op het UNRWA gebouw gedurende de oorlog. "De bevindingen van deze onderzoeken heeft onomstotelijk bewezen dat het IDF niet opzettelijk de VN installaties onder vuur hebben genomen," zei het ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. "We moeten ons afvragen waarom het rapport Hamas geen schuld geeft, terwijl zij installaties en mensen juist in nabijheid van VN gebouwen plaatsten. Het is zeer betreurenswaardig dat dit, evenals de verantwoordelijkheid van Hamas voor schade Israëlische en Palestijnse burgers, werd genegeerd door de [VN] opsporingsambtenaren"

Het ministerie van Buitenlandse Zaken merkte op dat het IDF een reeks van maatregelen heeft getroffen om te verzekeren dat de internationale en VN-faciliteiten en voertuigen niet worden getroffen en "met inbegrip van een duidelijk te markeren plaatsen op de operationele kaarten en briefing officieren en soldaten op de grond."

Het rapport "negeert feiten"
Het rapport maakt geen melding van de omstandigheden die tot de operatie leidende- acht jaar van steeds meer raket aanvallen op burgers in het zuiden van Israel. En evenmin bevatte het rapport geen bewijsmateriaal door Israel dat het IDF niet opzettelijk VN installaties had beschoten. Wel vertrouwde het rapport op bewijsmateriaal door Hamas, terwijl hun geweld en intimidatie gebruikte tegen de burgers van Gaza om te voorkomen dat de waarheid openbaar zou worden.

Israel verwerpt de kritiek die in het commissie samenvatting rapport staan. Het rapport zo stelt ministerie in een formele verklaring, is tendentieus en duidelijk vooringenomen en negeert de feiten. Verwacht wordt dat de VN Secretaris-generaal Ban Ki-moon zal opmerken "dat er een nauwe samenwerking was met het inspectieteam en de Israëlische autoriteit" en dat "er coördinatie tussen het IDF en de VN tijdens de operatie Cast Lead was" als reactie op het rapport dinsdag.

De Israëlische onderzoekers verstrekte "volledige medewerking" aan de VN onderzoekers integenstelling tot Hamas. "Israel gaf onder andere video's, luchtfoto's en oog getuigen," zei het ministerie. Desondanks had het comité de voorkeur aan de claims van Hamas, dat een moorddadige terroristische organisatie is en door dit te doen heeft het de wereld misleid.

Meer onderzoek

Volgens het rapport zijn gedurende het offensief in de Gazastrook negen VN-gebouwen geraakt, en dat zou zeven keer de schuld zijn van het Israëlische leger. Een keer werd een VN-gebouw geraakt door een Qassam-raket 'vermoedelijk van Hamas'.  De VN-onderzoekers vinden dat het Israëlische leger onvoldoende maatregelen heeft genomen om onschuldige burgers in de gebouwen te beschermen.
Verder onderzoek is nodig en ook moet de VN een schadevergoeding vragen voor de slachtoffers en de materiele schade aan zijn gebouwen. Met een schadevergoeding is een bedrag van mogelijk 11 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) gemoeid, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Opzettelijk
Maar Israël zegt dat strijders van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas zich opzettelijk schuilhielden in de VN-gebouwen, waar ze zich onschendbaar achtten. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak distantieert zich van het VN-onderzoek, dat volgens hem 'bevooroordeeld' is. 'We hebben het meest morele leger ter wereld. Officieren en soldaten hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat onschuldige burgers zouden worden gekwetst.'

Rapport zonder juridische status
Bij de presentatie van het rapport aan de VN-Veiligheidsraad gisteravond probeerde VN-chef Ban Ki Moon meteen de harde conclusies af te zwakken.
Volgens Ban Ki Moon wordt de 'moeilijke positie van de Palestijnen in Gaza' weliswaar correct weergegeven, maar moet de Raad niet vergeten dat 'Israëlische burgers in het zuiden van Israël nog altijd blootstaan aan raketaanvallen van Hamas en andere militante groeperingen'.

Daarnaast benadrukte de VN-chef dat het rapport geen juridische status heeft. Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.

Ook de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft verontwaardigd gereageerd op het rapport van de Verenigde Naties waarin zijn land wordt beschuldigd van grootschalige aanvallen op gebouwen van de VN in de Gazastrook. Barak betwist de juistheid van de conclusies en noemt het rapport tendentieus. Zo is de door Israël verstrekte ontlastende informatie volstrekt genegeerd. "We hebben het moreel meest hoogstaande leger ter wereld", aldus Barak. 

Een commissie van de VN onderzocht negen incidenten tijdens de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Daarbij werden scholen en voedseldepots van de VN beschadigd of verwoest door geweervuur en bombardementen. De opstellers van het rapport stellen dat er niet is geschoten vanuit de VN-gebouwen. Het Israëlische leger houdt staande dat dat wel het geval was. 

In het rapport pleit de commissie voor nader onderzoek, dat moet uitwijzen of er sprake is geweest van oorlogsmisdaden door het leger en door Hamas. Ook zouden de Verenigde Naties claims bij Israël moeten neerleggen wegens de verwoestingen. Tijdens een persconferentie zei VN-topman Ban Ki-moon dat hij zich hard gaat maken voor schadeloosstelling. Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.