15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Obama: Stop uitbreiding nederzettingen in West Bank
Publicatiedatum: zondag 31 mei 2009 Auteur: De Redactie | 1.567 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »

Israël moet alle activiteiten in de nederzettingen in de West Bank staken, inclusief de bouw van huizen en gebouwen. Dit is nodig om vrede met de Palestijnen mogelijk te maken. Die boodschap droeg de Amerikaanse president Barack Obama gisteravond uit na een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

Vrede
Met zijn speech, gegeven tijdens een persconferentie, liet Obama merken dat het hem ernst is dat er vrede komt in het Midden-Oosten. Vorige week gebruikte Obama na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dezelfde bewoordingen.

'In mijn gesprekken met Netanyahu ben ik heel duidelijk geweest over de noodzaak om de activiteiten in de nederzettingen stop te zetten', zei Obama. 'De spanningen van het Palestijnse volk en de beperkingen om te reizen en handel te drijven moeten worden verlicht'.      
Netanyahu leidt sinds eind maart van dit jaar een kabinet met een rechtse signatuur.

Palestijnse staat
Internationale vredesplannen voor het Midden-Oosten stelden de afgelopen decennia de oprichting van een Palestijnse staat naast de Israëlische centraal. In zo'n tweestatenplan voorziet ook de zogenaamde 'routekaart voor vrede' die Israël en de Palestijnen in 2003 overeenkwamen.    

Netanyahu heeft sinds zijn verkiezing in maart echter in het openbaar nog niets willen zeggen over het toelaten van een Palestijnse staat. Obama benadrukte gisteren dat zo'n aparte staat voor het Palestijnse volk ook in het belang is van de Israëlische veiligheid.

Israëlische aanval
De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen stil sinds  Israëlische aanvallen op de Gazastrook, eind vorig jaar en begin 2009, waarbij 1.300 mensen omkwamen. Die aanvallen waren een reaktie op raketbeschietingen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op Israëlische doelen.  

De Amerikaanse regering oefent zware druk op Israël uit om materieel door te laten in de Gazastrook, om de wederopbouw mogelijk te maken van tijdens de aanval verwoeste gebouwen. Die doorvoer wordt ook bemoeilijkt doordat Egypte zijn grens met de Gazastrook hermetisch heeft afgesloten.

VS overwegen maatregelen tegen Israël
De Amerikaanse regering overweegt daarom stappen te nemen tegen Israël. Het bericht komt aan de vooravond van president Barack Obama's eerste bezoek aan het Midden-Oosten als president. Het gaat volgens de krant veelal om symbolische maatregelen. Er wordt in Washington onder meer gedacht aan het intrekken op bepaalde momenten van de steun aan Israël in de Verenigde Naties.

Ook zouden de VS mogelijk niet meer automatisch in de Veiligheidsraad een veto uitspreken over resoluties die Israël niet welgevallig zijn, zoals tot dusver steeds gebeurt. Het stellen van voorwaarden aan leningen aan Israël wordt door de regering-Obama niet besproken, aldus de krant.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.