21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zionistisch maar met woorden van vrede en verzoening
Publicatiedatum: zondag 14 juni 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.814 keer gelezen
Yesha - Westbank, Al-nakba, Redactie, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »

In navolging van eerdere uitspraken over een Palestijnse Staat die als Andorra ingericht zou moet worden, uitte Premier Netanyahu in zijn 45 minuten durende speech een combinatie van zionistische woorden met woorden van vrede en verzoening, meldt Arutz Sheva en diverse Israelische tv-stations.

“Ik wendt mij tot jullie, onze Palestijnse buren,” zei hij, “laten wij nu direct beginnen met onderhandelingen voor vrede. Ik zeg jullie: wij willen met jullie vrede en een goede relatie zoals buren onderling hebben. Ik wil dat onze kinderen zullen dromen van een betere toekomst, maar dat ze dit ook kunnen meemaken, dat wij onze energie in ploeg- en snoeischaren steken en niet in zwaarden... Ik wens geen oorlog. Niemand in Israel wilt oorlog. Laten wij onze handen in een slaan en aan vrede werken. Het floreren van onze twee naties zal eindeloos zijn”.

Oorzaak van het conflict
De simpele feit is dat de oorzaak van het conflict de weigering van de erkenning van het recht van de Joden om te leven in hun geschiedkundige thuisland. Wanneer iemand denkt dat de haat naar Israël het resultaat is van onze bezetting in Judea en Samaria verdraait de oorzaak en het resultaat.”

Hij somde vervolgens gevallen van Arabische oorlogszucht tegen de Joden in het Land van Israël van voor 1967 op. “Hoe dichter wij tot een vrede komen, hoe verder de Palestijnen er van weglopen,” ging hij verder, “iedere keer wanneer wij terugtrokken, werd dit met duizenden zelfmoordterrorisme en raketten beantwoord.” “Wij evacueerde ons uit de Gaza Strook tot op de laatste centimeter en we ontvingen een regen van raketten op onze gemeenschappen en kinderen. Chamas en Chizballah blijven zeggen dat hun doel is om Akko, Beersheva en Chaiva te bevrijden. De gematigde Palestijnen, zelfs nu, zijn onwillig om eenvoudigweg zeggen: 'Israël is de staat van de Joden en dat zal zo blijven'.” Hij voegt er vervolgens aan toe: “Om vrede te bereiken heeft men moed en eerlijkheid aan beide kanten nodig – niet alleen aan de Israëlische kant. De Palestijnse leiders moeten Israël erkennen als staat van de Joodse mensen”.

Vluchtelingen? Buiten Israël
De eis om Palestijnse vluchtelingen in Israël te laten vestigen is onverenigbaar met het bestaan van Israël als een Joodse staat,” verklaarde hij, “het is mogelijk om dit probleem buiten de grenzen van Israel op te lossen. Hierover bestaat al een duidelijke nationale overeenkomst tussen ons.”
Judea en Samaria is voor ons geen buitenland. Het is het land van onze voorouders Avraham, Jitschak en Ja'aqov. Het recht op ons land komt niet door het lijden die wij doorstaan hebben. Sommige zeggen dat als er geen Holocaust plaats zou hebben gevonden, zou er geen Staat Israël bestaan. Maar ik zeg jullie: indien Israël in die tijd gevestigd zou zijn, zou er geen Holocaust plaats hebben gevonden”, voegde hij aan zijn verklaring toe. “Onze recht om hier te vestigen stamt van het feit dat Israël het vaderland van de Joden is en dat hier onze identiteit gesmeed werd".  

Palestijnse Staat
Alleen bij dit punt kaartte de Premier een Palestijnse Staat aan. “In onze visie zien wij twee staten naast elkaar, ieder met eigen vlag en volkslied. Maar wij hebben geen Kassams op Petach Tikva en Grads op Tel Aviv nodig. Wij willen vrede. Wij moeten daarom er zeker van zijn dat de Palestijnen geen leger kunnen vormen. Er kan niet van ons verwacht worden dat de Palestijnse Staat komt zonder garanties dat zij zich zullen worden gedemilitariseerd. Wij vragen de internationale gemeenschap voor een nadrukkelijke verplichting dat de omgevingen van de PA gedemilitariseerd zullen worden met effectieve maatregelen – en niet zoals die tijdens Gaza”. Hij voegde er aan toe dat de toekomstige Palestijnen niet hun eigen luchtruim moeten hebben en dat ze niet in staat zijn militaire verdragen met de vijanden van Israël te tekenen. “Wanneer wij deze garanties krijgen, zullen wij dit als een deel van ware vrede de gedemilitariseerde Palestijnse Staat naast de Joodse Staat erkennen,” verklaarde hij.

Jeruzalem zal een onverdeeld blijven en met de vrijheid voor alle religiën”. Met betrekking tot Judea en Samaria zegt de Premier: “Wij hebben geen intenties nieuwe nederzetting te bouwen of het onteigenen van land. Maar vaders en moeders in Judea en Samaria moeten de gelegenheid krijgen om met hun kinderen naast hen te kunnen leven. De kolonisten zijn geen vijanden van de mensen, zij zijn pioniers, Zionisten, medeburgers met een moraal”.
“Arabieren moeten kiezen tussen een weg van vrede of de weg van Chamas,” verklaarde hij. “De PA moet een wet ontwikkelen om weer orde in Gaza te creëren en Chamas te demilitariseren. Israël zal niet met terroristen onderhandelen die ons willen elimineren. Chamas laat zelfs niet het Rode Kruis een soldaat die in Gaza gevangen wordt gehouden bezoeken – Gilad Shalit.”

Snelle afwijzing
De Palestijnen waren middels Senior Onderhandelaar en leider van de PA - Saeb Erikat – heel erg snel met het afwijzen van Netanyahu's speech. “Netanyahu kan duizend jaar wachten voordat hij één Palestijn vindt die met zijn eisen akkoord zou gaan. Hij heeft unilateraal de onderwerpen zoals Jeruzalem, vluchtelingen en veiligheid geëlimineerd. Ik wendt me tot President Obama," zei hij, “de toespraak van Netanyahu is een klap in uw gezicht".

De reacties in het Joodse nationalistische kamp waren gemengd. Pinchas Wallerstein, voormalige Burgemeester van het Binyamin Gebied, zei dat hij teleurgesteld was met het feit dat Netanyahu de zinsnede "Palestijnse staat" gebruikte, maar merkte op dat hij over een "normaal leven" in de gemeenschappen van Judea en Samaria sprak. "Dit betekent dat wij verder met de normale groei in de gemeenschappen zullen doorgaan," vertelde hij aan The Voice of Israël radio, "zonder deze te staken".  

Steunt voor Palestijnse staat
Netanyahu steunt de oprichting van een 'gedemilitariseerde' Palestijnse staat. Dat zei de premier zondag tijdens zijn 'troonrede', waarin hij zijn beleid jegens de Arabieren ontvouwde. Jeruzalem moet de hoofdstad van Israël blijven.

De premier wil internationale garanties, en dan voornamelijk van de Verenigde Staten, dat in de toekomst de oprichting van een Palestijns leger wordt voorkomen. Netanyahu wil tevens dat de Palestijnen in ruil voor hun eigen staat Israël erkennen als woonplaats van het Joodse volk.

Nederzettingen
Hij zei verder dat er geen nieuwe nederzettingen zullen worden gebouwd, maar hij sloot niet uit dat de huidige nederzettingen groeien. De Amerikaanse regering, traditioneel een bondgenoot van Israël, oefende de afgelopen weken zware druk uit om Jeruzalem te dwingen de groei van de nederzettingen te stoppen.

Netanyahu vindt verder dat Palestijnse vluchtelingen niet naar Israël kunnen terugkeren. ''Dat probleem moet buiten de grenzen van Israël worden opgelost'', aldus de premier.

Vrede
Netanyahu leidt sinds 31 maart een voornamelijk rechts kabinet. Hij sprak zich tot nog toe niet in het openbaar uit voor de stichting van een Palestijnse staat. De oprichting van zo'n staat vormde de afgelopen twintig jaar steeds de basis van alle internationale inspanningen om vrede te krijgen in de regio.

In 2003 kwamen Israël en de Palestijnen de zogenoemde internationale 'routekaart' naar vrede overeen. Dat plan voorziet in de stichting van een Palestijnse staat. Ook in 2007 beloofden de partijen op de conferentie van Annapolis een tweestatenoplossing na te streven.

Abbas
Volgens Hamas vormen de woorden van de premier een afspiegeling van de ''racistische, extremistische ideologie van Netanyahu die alle rechten van het Palestijnse volk ontkent''.

Abbas gaf een iets milder commentaar: ''Netanyahu's rede heeft alle initiatieven gesaboteerd, alle pogingen verlamd en de positie van de Palestijnen, Arabieren en de Amerikanen uitgedaagd'', zo meldde een woordvoerder van de Palestijnse president.

Abbas valt vooral over de Israëlische houding ten opzichte van Palestijnse vluchtelingen en over het feit dat Israël Jeruzalem als hoofdstad wil. ''Dit zal niet leiden tot een complete en rechtvaardige vrede. Zijn opmerkingen zijn onvoldoende en zullen niet tot een oplossing leiden.''

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.