16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jeruzalem: Gay Parade wederom op handen en meer nieuws
Publicatiedatum: maandag 22 juni 2009 Auteur: Redactie | 1.362 keer gelezen
Fatach, Chamas, Iran, IDF, Jeruzalem [Al-Quds], Binyamin Netanyahu, Charediem, 'Nederzettingen', (zelfmoord) aanslagen »
Spanningen in Jeruzalem lopen op. Zo was enkele weken geleden met de Sjabbatrust in Jeruzalem gedaan toen men de parkeergarage "Safra Square" in de hoofdstad openstelden voor mensen die geen Sjabbat willen houden.

Onder leiding van toprabbijnen hebben ongeveer 10.000 Charedi's hier tegen geprotesteerd. De protestbijeenkomst werd op een gegeven moment grimmig en een aantal betogers en politiemensen raakten gewond. Na deze betreffende Sjabbat heeft de politie een aantal protestanten gearresteerd. De reden om Safra Square tijdens Sjabbat open te houden is om het verkeer op deze rustdag te kunnen bevorderen die met name door niet-Joden veroorzaakt wordt. De Charedi's daarentegen claimen dat de parkeergarages in bezit zijn van Jeruzalem, waardoor de opening van een parkeergarage een openbare schending van de Sjabbat is, aangezien de Sjabbat het  autorijden niet toestaat. Na de oproer is er besloten dat de afgelopen twee Sjabbatten de parkeergarage gesloten blijft om van beide kanten tot bezinning te komen. Uiteindelijk is er aangekondigd dat de komende Sjabbat deze parkeergarage open gaat.

Ondertussen staat er voor de komende donderdag wederom een Gay Parade in het centrum van de Heilige Stad gepland. Reactie van de homoseksuelen is op de voorhand provocerend toen zij officieel bekend maakten dat de protesten van de Charedi's van de afgelopen jaren voor hun PR meer goed dan kwaad gedaan heeft.

Mina Fenton, die tot vorig jaar een gemeenteraadslid van Jeruzalem was, was de laatste jaren één van de leiders van de protest tegen de Gay Parade in Jeruzalem . "Drie jaar geleden," vertelde ze aan Arutz Sheva, "hebben wij een wall-to-wall coalitie van Charediem, vrome-, seculaire Joden en anderen gevormd, waardoor wij er in slaagde de homoseksuele gebeurtenis uitsluitend in een stadion toe te laten;  dat was de beste regeling wij konden bereiken. Twee jaar geleden echter, veranderde Charediem hun benadering en zij zeiden dat deze vorm van strijd vanuit een onderwijsperspectief schadelijk was. Ik was daar niet mee eens. Ik denk dat wij inmiddels over  algemene zwakheid binnen onze generatie beschikken. Hun benadering betekent een stille aanvaarding van deze gruwel ."

Ondanks de poltie geen toestemming heeft gegeven, heeft MK Ben-Ari een demonstratie in Israëlisch-Arabisch steden georganiseerd als een teken van protest tegen de Parade. Itamar  Ben-Gvir, een voormalige protestant, houdt zich tegenwoordig liever bezig met andere vormen van protest, zoals onderwijsprogramma's samenstellen die de kinderen de gevaren van homosexualiteit voorlicht, protestwaken buiten The Open House houden en het uitdelen van handschoenen aan politieagenten, om hen "zogenaamd" tegen de Parade te beschermen. Dit  als protest tegen de "aanbesteding" van de voorwaarde voor de Parade.

De zogenaamde Gay Parade in Jeruzalem is zomers een jaarlijkse bron van controverse in Israël geworden. Homoseksuelen beweren dat zij het recht hebben om zich vrij in de hoofdstad van Israël te marcheren, terwijl vele mensen geloven dat dit in de Heilige Stad uiterst ongepast is en vatten dit disrespectvol en provocerend op.

Moordenaar van de Jeministische Jood Moshe Yaeesh Nahari ter dood veroordeeld
Het beroep van de vader van het slachtoffer tegen de eerder genomen beslissing van de rechtbank heeft vruchten afgeworpen. Nadat de veroordeelde afgelopen maart door het Hof ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, is de veroordeelde door het beroep voor als nog ter dood veroordeeld.

Al-Abdi, die in het verleden wel vaker de Jemenitische Joodse gemeenschap bedreigd heeft, heeft toegegeven dat hij Nahari vijf keer op klaarlichte dag op een grote markt heeft beschoten. Zijn advocaten zullen in hoger beroep gaan.

Moshe Nahari was een leidende figuur over 400 Jeminitische Joden en runde een synagoge. Vrienden vertelden dat hij een vertrek uit Jemen heeft overwogen, maar dat hij uit plichtsgevoel in Jemen is gebleven. Moshe Nahari liet negen kinderen en echtgenote achter.

Gisteren zijn er 16 Jeministische Joden in Israel gearriveerd.

Verder in het nieuws:

  • De Plannen van Jeruzalem: geen 12,000 Joodse huizen, wel 14.000 Arabische huizen.
  • Netanyahu: "Verandering in Iran kan Israël en Iran samenbrengen."
  • "Ik denk de ware natuur dat van het Iranese regime ontmaskerd is," zei Netanyahu in steun van de protestbeweging. "Wat wij in Iran hebben gezien is een enorme verlangen van de Iranese mensen om vrij te zijn," voegde hij toe. President Shimon Peres en Netanyahu hebben sinds de protesten hun steun aan de Iranese dissident betuigt. Obama kiest er voor om neutraal te blijven.
  • Een Gazaan hoopt op asiel in Israel, nadat hij ontsnapt is uit de gevangenis van Chamas en Israel illegaal is binnen gegaan. De man is een voormalige beveiligingsagent van Gaza. Vorige week is de man naar Israel gevlucht en heeft vervolgens een officiële aanvraag voor asiel aangevraagd. De vluchteling vertelde dat hij in gevaar is sinds Chamas de macht in Gaza van de Fatah heeft afgenomen en in 2006 door Chamas is neergeschoten. Het IDF heeft hem vorige week in ieder geval vrijgelaten. Normaliter staat er een jaar gevangenisstraf op het illegaal binnengaan van Israel.
  • Een militaire basis van het IDF scheidt mannen en vrouwen in het zwembad
  • Fatah sneert dat Chamas vrouwen en zieken voor smokkel misbruikt en
  • PA in Samaria vervolgt een Canadees bedrijf met betrekking tot Joodse Huisvesting en laat dit onder oorlogsmisdaad vallen.
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.