17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
VS zeggen af voor gesprek met Netanyahu
Publicatiedatum: woensdag 24 juni 2009 Auteur: De Redactie | 1.327 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Frankrijk, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »

 PARIJS -  De onenigheid tussen de Verenigde Staten en Israël over een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten loopt steeds verder op. Woensdag werd een ontmoeting tussen George Mitchell, de Amerikaanse gezant voor de regio, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Parijs op het laatste moment afgelast.

Volgens Israëlische media hadden de VS zich afgemeld voor het gesprek. De krant Yedioth Ahronoth meldde op basis van een Israëlische functionaris dat Washington had geschreven: „Laat het ons weten als jullie het huiswerk hebben gemaakt dat we jullie hebben opgegeven. Tot die tijd heeft het geen zin om Mitchell naar Parijs te laten vliegen."

Andere bronnen rond Netanyahu spraken dat tegen. De premier zou de ontmoeting hebben geschrapt, omdat hij niet zeker wist dat „er professioneel was gewerkt aan een reeks onderwerpen", een nauwelijkse verhulde terechtwijzing van Washington. Eerder op de dag sprak Netanyahu wel met president Nicolas Sarkozy van Frankrijk. Die drong er bij de Israëlische premier op aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bevriezen, liet het bureau van Sarkozy in een verklaring weten.

Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Europa ging Netanyahu dinsdag al langs bij de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi. Kort voor de aankomst van de Israëlische premier in Rome had de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini Israël opgeroepen bestaande nederzettingen voorlopig niet uit te breiden. Waarnemers stellen dat de VS met het late afzeggen van Mitchell druk proberen uit te oefenen op Israël. De Amerikanen willen dat Israël stopt met het (uit)bouwen van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en dat het zich ondubbelzinning inzet voor een tweestatenoplossing.

Die maatregelen gaan Netanyahu vooralsnog veel te ver. Maandag moet blijken of de VS en Israël nader tot elkaar kunnen komen. Dan is minister van Defensie Ehud Barak in Washington voor een gesprek met Mitchell.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.