16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel heeft het met de VS gehad!
Publicatiedatum: maandag 29 juni 2009 Auteur: Redactie | 1.636 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Redactie, Verenigde Naties, Verenigde Staten, Eli Yishai, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »
Minister Eli Yishai

Een senior lid van de huidige Israelische regering vertelde aan de Hebreeuwstalige krant Yisrael HaYom (Israel Vandaag) dat Israel meer dan zat is om de verklaringen van de VS bevriezing van de bouw van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria aan te moeten horen.
Dit meldt Arutz Sheva gisteren.

"Israel zal eisen dat iedere compromis een deel van een flexibelere programma voor regionale vrede zal worden. Maar ook dat de basisprincipes die door de Eerste Minister Binyamin Netanyahu in zijn recente speech op Bar-IIan Universeit is voorgelegd, nageleefd zullen worden".

De Eerste Minister verklaarde tijdens deze speech voor de eerste keer dat hij een nieuwe Arabische staat op de Israëlische delen Judea en Samaria zal accepteren mits de Palestijnen geen enkele gelegenheid of kans zal krijgen om een eigen leger te kunnen vormen. Ook moet  de PA Israel als de Joodse Staat erkennen. PA Voorzitter Mahmoud Abbas heeft deze twee eisen categorisch afgekeurd. Dit met steun van de VS en de EU aan de Arabische wereld, die van Israel eisen dat zij de in 1967 veroverde gebieden moeten opgeven. Dit is incluis de Kotel en de Tempel Berg in Jeruzalem.  "De Amerikanen willen beslissende verklaringen horen waarin de mogelijkheid zou liggen om de bouw voor de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te bevriezen. Israel is bereid te luisteren naar argumenten om de bouw te bevriezen indien de Amerikanen expliciet verklaren dat de bevriezing slechts van tijdelijke aard zal zijn en dat Amerika ter zijner tijd het bouwen van gemeenschappen met hoge concentraties van Joodse inwoners zal goedkeuren", gaat de bron van Yisrael HaYom verder.

Shasleider en Minister van Binnenlandse Zaken Minister Eli Yishai zei dat de discussie niet alleen over wel of niet bouwen van nederzettingen moet gaan, maar ook over de verplichten die de PA naar Israel toe heeft. De Raad van Joodse Gemeenschappen in Judea en Samaria (Yesha) verzet zich grondig tegen de beperkingen van de Joodse nederzettingen, maar is er wel toe bereid om de zogenaamde ‘heuveltopgemeenschappen' en hun voorposten te ontruimen.
Pinchas Wallerstein, een voormalige leider van Yesha, schreef in een locale krant in Samaria dat wanneer een voorpost op een Arabische gedeelte gebouwd zou zijn, dan zou de Raad van Yesha akkoord gaan om de voorpost op een andere locatie te plaatsen mits de huidige bevriezing van de bouw opgeheven wordt.

Ondertussen lijkt Israel bijstand te krijgen vanuit een onverwachte hoek. De Washinton Post - die merendeels artikelen tegen de Israelische politici van Yesha schrijft - maakt zich zorgen over de regering van Obama en hun positie in de Arabisch-Israelische vredesproces. "De [Amerikaanse] overheid maakt de fout om Israel erop aan te dringen om Joodse nederzettingen in te vriezen, terwijl de laatste drie regeringen overeen waren gekomen om de bevriezing ruim te definiëren. De bevriezing betekent nu een complete staking van bouw op de Westbank en zelfs in Oost Jeruzalem", schreef Redacteur Jackson Diehl gistermorgen. "Deze stellingname is een mislukking om drie redenen. Ten eerste geeft het de Palestijnen en de Arabische leiders de gelegenheid zich te onthouden van de stappen die zij [richting Israel] moesten nemen. Zij claimen dat zij wachten op zowel de bevriezingen van de nederzettingen als het feit dat zij rustig op de ongewone openlijke strijd tussen Israël en de Verenigde Staten savoureren. Ten tweede is de eis van de [Amerikaanse] regering onuitvoerbaar. Geen enkele Israelische regering heeft ooit ingestemd met een onvoorwaardelijke bevriezing en geen enkele coalitie van het huidige parlement zou kunnen worden samengesteld die er wel mee akkoord zou gaan. Tot slot is de extractie van de bevriezing vanuit Natanyahu, uit een praktische kwestie, onnodig. Ondertussen zal de verdere nederzettingsuitbreiding ingetoomd moet worden, en moeten de Palestijnse Autoriteit en Arabische regeringen aan de afspraak houden. Samen met vorige V.S.-Israëli overeenkomsten hadden zij een akkoord bereikt. Deze vereenkomsten gingen over de beperking van de nederzettingen nabij Israël - terwijl iedereen weet dat die gebieden uiteindelijk door Israel geannexeerd zullen worden", besloot Diehl.

De Ministerie van buitenlandse zaken van de VS heeft zijn eis op Israël om bouw binnen Judea en Samaria te bevriezen getemperd. Maar in een persconferentie maandag herhaalde de woordvoerder van de Ministerie van buitenlandse zaken Ian Kelly dat de verplichtingen van Israël met betrekking tot het invriezen in Yesha, inclusief de "natuurlijke groei" onder de door Israël ondertekende Routekaart valt. Niettemin duidde Kelly aan dat de VS open voor "onderhandelingen" staat. "Voor de Palestijnen betekent dat dit een stimulans moet zijn om hun geweld tegen Israël te stoppen en dat zij een bekwaamheid van veiligheid tonen. Voor Israël betekent het: stop de nederzettingen, die heel strikt in de Routekaart wordt beschreven. Dit betekent een bevriezing op alle activiteiten die betrekking heeft op de nederzettingen, inclusief natuurlijke groei," zei Kelly. Niettemin duidde de woordvoerder aan dat een compromis aanvaardbaar zou kunnen zijn.

Ondertussen blijft de Verenigde Naties een ijskoude houding tegenover Israel hanteren, maar heeft Obama ondertussen beloofd Israel op het nationaal forum te blijven steunen. Michele Montas, woordvoerder voor V.N. Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon, vertelde de pers gisteren dat het verbod op het bouwen van nederzetting, inclusief de natuurlijke groei, vanuit de VN blijft staan.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.