20 Chesjwan 5782 | 26 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
EU beschuldigt Israël van het verspillen van hulp aan de PA
Publicatiedatum: donderdag 09 juli 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.458 keer gelezen
Yesha - Westbank, Veiligheidsmuur en Checkpoints, Redactie, Palestijnse Autoriteit [PA], Verenigde Naties, 'Nederzettingen', Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's, Hulpgoederen en financiële steun »
De Europese Commissie wees afgelopen maandag naar Israël een beschuldigde vinger omdat Israël met behulp van de gelden niet erin geslaagd zou zijn geweest om de economie van de PA te stabiliseren. Dit meldde Arutz Sheva van de week.

Ondanks PA al decennia lang hulp in gelden - met name uit Europa - binnen krijgt om de economie op te starten, blijft de economie één groot reünie. Volgens de commissie ligt de schuld bij de Joden die in Judea en Samaria leven. Joden zouden al het vruchtbare land nemen zodat de Arabieren geen kans zouden krijgen om het land te bewerken. "Daarnaast zijn deze Joden ook verantwoordelijk, omdat juist door hun aanwezigheid beperkingen op de 'Arabische infrastructuur' bestaat", aldus een woordvoerder van de commissie. Deze beperkingen op doorgang van en naar Israël, zou ook een negatieve invloed hebben op de economie van de PA. "Het zijn de Europese belastingbetalers die het meeste bijdragen aan hulp voor de onafhankelijkheid van de PA",concludeert de commissie.

De EU investeert in de PA en Gaza met honderden miljoenen dollars per jaar. Europese landen heeft in het eerste half jaar van 2009 al 280 miljoen dollar geschonken. Ondanks de hulp, meldt de PA regelmatig een begrotingstekort. Veel van de begroting gaat naar het uitbetalen van salarissen van rond 160.000 PA-beambten, met inbegrip van vele Palestijnse Arabieren in Gaza die sinds machtsovername van Chamas in 2007 zonder werk zitten. De Wereldbank waarschuwde vorig jaar er nog voor dat de PA steeds meer afhankelijker van buitenlandse hulp wordt, in plaats van de beoogde afname.

Ook ambtenaren van de Wereldbank beschuldigden Israël eveneens van deze situatie. Eén van weinige die tot voor kort Israël (nog) niet de schuld van de economische ellende gaf, zei dat de schuld van de slechte economie bij de huidige Eerste Minister Salam Fayyad van de PA ligt. Voorafgaand aan zijn benoeming gaf Fayyad toe dat de PA miljoenen dollars aan hulpgelden ieder jaar afschrijven aan een ‘defect systeem' waardoor veel geld, zonder het volgen van het proces, ‘in het niets' verdwijnt. De PA betaalt duizenden arbeiders die nooit op hun werk verschijnen en huurt daardoor andere arbeiders voor een nog hoger tarief in, zodat de klus toch geklaard wordt, vertelde hij aan Britain's Daily Telegraph.

Woordvoerder van de Joden van Yesha - David HaIvri uit Samaria - noemde de EU ‘leugenachtig' die met  ‘vergezochte beschuldigingen' naar buiten is getreden. "De verklaring  is te belachelijk voor woorden waardoor het moeilijk is om hier een normaal antwoord op te geven," zei hij. Hij legt uit dat de lokale Arabische economie altijd profijt heeft gehad aan de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria. Arabieren werken in de fabrieken van de Joodse wijnmakerijen. Diverse wijnmakerijen in Judea en Samaria zijn zo succesvol geweest, dat zij prijzen hebben gewonnen. Ook daar plukken de Arabische locale bevolking de vruchten van. Daarom is het beklag dat de Joden het vruchtbare land bewerken om de Arabische landbouw af te pakken ‘absurd', zegt Halvri, "Het neemt niet plaats van de grond in die door Arabieren vroeger werden gecultiveerd," zei hij. "Joodse landbouw in Judea en Samaria waren in het verleden niet productief. De wijnlanderijen werden voortgebracht op land dat door Joden bewerkt toen dat nog erg rotsachtig was. Honderdduizenden dollars moesten worden geïnvesteerd om eenvoudigweg de aarde te ontruimen om het te kunnen bewerken."

Europese Commissie verontschuldigt zich jegens Israel
  

"De Israëlische nederzettingenpolitiek op de bezette Westelijke Jordaanoever draagt bij tot de wurging van de Palestijnse economie en versterkt daardoor de Palestijnse afhankelijkheid van buitenlandse hulp", liet de Europese Commissie woensdag in een ongebruikelijk harde verklaring weten. En: „De Europese belastingbetalers zullen uiteindelijk het grootste deel van de kosten van deze afhankelijkheid betalen".In Israel werd verontwaardigd gereageerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood onmiddellijk de ambassadeur van de EU en veegde hem de mantel uit.

Minister Ehud Barak van Defensie verweet de Commissie dat zij een recent rapport van de Wereldbank negeert, dat een verbetering van de Palestijnse economie signaleert. "Het Midden-Oosten Kwartet verwelkomde Israels plannen om de Palestijnse economie te verbeteren en erkent Israels recht op p", verklaarde Barak. Hij verwees naar het verwijderen van 140 wegblokkades op de Westbank, dankzij de samenwerking tussen Israel en de PA, een maatregel die naar verwacht de groei van de Palestijnse economie zal verdubbelen van 5 naar 10%. "Helaas wordt dit allemaal weggelaten in de verklaring van de Europese Commissie."

Woensdagavond berichtte de Israelische krant Yediot Achronot, als enige in de hele wereld: "EU verontschuldigt zich over de verklaring over de nederzettingen". Volgens Yediot was Israels EU-ambassadeur Ron Kuriel naar het kantoor van de Europese Commissie geroepen, waar een "hoge ambtenaar" hem informeerde over een officieel communiqué dat verduidelijkte dat de gewraakte uitspraak niet het standpunt van de Commissaris weergaf.

Donderdagmorgen namen andere Israelische bronnen dit bericht over. Volgens hen was de verklaring uitgegeven door het Hoofd Operaties van het kantoor van de EU Commissie in Oost Jeruzalem (ECTAO), Roy Dickinson, zonder dat de Commissaris hier iets van wist. Maar terwijl de oorspronkelijke harde verklaring door zeer veel media over de hele wereld was gerapporteerd, was daarin geen woord te vinden over een verontschuldiging. "Wij hebben ons niet verontschuldigd", is het eerste wat twee medewerkers van Buitenlandse Betrekkingen zeggen als CIDI hiernaar informeert. "We hebben een verduidelijking uitgegeven." Deze "verduidelijking" kwam woensdagmiddag van woordvoerder Christiane Hohmann in antwoord op een vraag tijdens een persbriefing. "Dit persbericht, dat werd uitgegeven door het technisch bureau van de commissie, gebruikt geen formulering die het standpunt weergeeft van de commissie of de commissaris", verklaarde Hohmann.
"Er zijn zeer veel verklaringen geweest over deze kwestie dus het standpunt van Commissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) is heel duidelijk", vervolgde zij in een ongebruikelijk snel spreektempo.
"Natuurlijk zijn wij bezorgd over de negatieve gevolgen van het kolonisatiebeleid voor het economisch leven van de Palestijnen. Maar de woorden die hier zijn gebruikt geven de context niet weer en de realiteit is veel complexer. Het forum van donoren van Israel en de Palestijnse Autoriteit heeft de recente verbeteringen door Israel verwelkomd. Dat staat ook in de laatste verklaring van het Kwartet. Deze verbeteringen zijn essentieel en als er meer vooruitgang komt en als deze maatregelen permanent worden, maakt dat de weg vrij voor een stabiele economische groei bij de Palestijnen die nodig is om hun afhankelijkheid van donoren te verminderen."

Israel liet weten tevreden gesteld te zijn door deze verontschuldiging.Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.