21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israƫlisch rapport over Gaza Operatie
Publicatiedatum: dinsdag 04 augustus 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.711 keer gelezen
IDF, Burgerschild, Operation Cast Lead, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's, Lea Reedijk-Sprenger »

Israël heeft een 160 pagina's tellend rapport gepubliceerd, waarin operatie ‘Cast Lead' in Gaza, verdedigd wordt. Het doel van het rapport is aan te tonen dat er bij het offensief in Gaza, dat als doel het de Israëlische burgers te beschermen tegen de voortdurende raketaanslagen door Hamas, geen buitenproportioneel geweld is gebruikt. Het rapport weerlegt de aanklachten van oorlogsmisdaden.

Het rapport dat als titel "The Operation in Gaza (27 December 2008 - 18 January 2009): Factual and Legal aspects" draagt, is online beschikbaar via een overheidswebsite

Het doel van het dossier is om "de Gaza operatie in de juiste feitelijke en legale context te plaatsen".  Het dossier biedt een beperkte uitleg op sommige beschuldigingen, met als reden dat het IDF nog bezig is met diepgaande onderzoeken met betrekking tot het gedrag van IDF militairen. Hamas is zelf verantwoordelijk voor de Gaza operatie, leggen de auteurs van het rapport uit. Israël had het recht en de plicht om haar burgers te beschermen, aangezien die praktisch onder onophoudelijke aanvallen met raketten en mortiergranaten vanuit Gaza gebukt gingen.

De aanvallen van Hamas op Israël vonden steeds frequenter plaats. De doelen waren specifiek burgerdoelen, daar waar vooral kinderen gevaar liepen. De terreurgroep was actief bezig met het verbeteren van het bereik en kwaliteit van hun raketten. Terwijl het rapport duidelijk steun uitspreekt voor Israël's reactie op de raketaanvallen vanuit Gaza, worden ook de burgerslachtoffers betreurd.
"Israel doet geen poging om te bagatelliseren hoeveel mensenlevens deze oorlog heeft gekost. Echter, burgerslachtoffers en schade aan bezittingen van burgers, betekenen niet per definitie dat internationale regels zijn overtreden"

Het rapport maakt gebruik van Israëlische statistieken wat betreft de aantallen gewonden tijdens de Gaza operatie. Israëlische onderzoekers constateerden dat 1166 inwoners van Gaza gedood werden, de meerderheid hiervan waren terroristen.
Hamas zelf rekent Hamas-"politie" en Hamas-strijders in de leeftijd tot 16 á 18 jaar tot burgers en is het niet eens met de Israëlische conclusie over het aantal doden. Hamas zegt dat er meer dan 1400 Gazanen gedood zijn en dat het dan voornamelijk om burgers gaat.

Ter verdediging van Israël's methode voor het tellen van terroristen, maakt het rapport gebruik van Hamas propaganda en teksten bij overlijdensberichten, om te bewijzen dat Hamas "politiemensen" ook actieve leden van Hamas' openlijke terroristische gewapende groepering zijn.

Foto's tonen het gebruik van menselijke schilden
Het rapport toont enkele foto's en opnames vanuit de lucht, die Israëls bewering dat Hamas gebruikt maakt van menselijke schilden, steunen. Op de foto's is te zien hoe terroristen raketten afschieten op Israëlische dorpen, vanuit Arabische woonwijken, en hoe raketten en installaties om mortieren mee af te schieten vlakbij woningen worden neergezet.

Kranten en mensenrechtenorganisaties worden ook geciteerd om bewijs te leveren van het misbruik van de eigen burgerbevolking door Hamas. Verder worden in het rapport ook verklaringen gebruikt van tijdens de operatie gevangengenomen terroristen die toegegeven hebben dat ze raketten hebben afgevuurd vanuit scholen in Gaza om de kans op een vergelding vanuit de Israëlische kant te verkleinen. Het wapenarsenaal van Hamas is ook op diverse foto's te zien, zowel als de schade die de raketten in Israël hebben aangericht.

Gedetailleerde reactie op beschuldigingen
Het rapport geeft gedetailleerde informatie over enkele specifieke aantijgingen die te maken hebben met burgerdoden. In sommige gevallen heeft het IDF erkend dat de doden door een fout van het IDF zijn veroorzaakt, terwijl in andere gevallen onderzoekers hebben vastgesteld dat de militairen juist gehandeld hebben en dat er burgerslachtoffers zijn gevallen nadat ze er zelf voor gekozen hebben om, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, niet te evacueren.

In weer andere gevallen heeft het IDF ontdekt dat bepaalde luchtaanvallen waarin burgerslachtoffers zouden zijn gevallen, nooit hebben plaatsgevonden. De zogenaamde burgerslachtoffers waarvan door Hamas gezegd werd dat ze bij deze aanvallen om het leven kwamen, bleken Hamas terroristen te zijn die bij gevechten elders in Gaza waren gedood.

Gebruik van witte fosfor
Een van de controverses die rondom de Gaza operatie hangen, is de beschuldiging dat het IDF witte fosforbommen heeft gebruikt, specifiek om branden te stichten of als wapen in te zetten.

Witte forsfor is géén verboden wapen, zoals mensenrechtenorganisaties claimen, zegt het rapport. Internationale afspraken hebben bepaald dat het gebruik van zeer brandbare stoffen, bijvoorbeeld dus witte fosfor, alleen gebruikt mag worden om rookgordijnen te creëren en níet om branden mee te stichten.

"Als het IDF had afgezien van het gebruik van witte fosfor, waren er meer gewonden gevallen", staat er in het rapport te lezen. In veel gevallen heeft het gebruik van witte fosfor om een rookgordijn te maken "voorkomen dat het nodig was om zware explosieven te gebruiken waarvan de impact veel groter en gevaarlijker van zou zijn geweest".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.