16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Jeruzalem: hoofdstad van ‘Palestina' of Israel?
Publicatiedatum: maandag 10 augustus 2009 Auteur: Redactie | 1.382 keer gelezen
Fatach, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Operation Cast Lead, Peilingen en Statistieken, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, Breaking the Silence »

Ondanks Israel seculier is, blijft Jeruzalem ook voor de seculiere Israeli's een gevoelige spot. Zo gelooft 66% van de Israelische Joden dat heel Jeruzalem hoofdstad van Israel is en dat Israel alle rechten heeft daar net zoveel te bouwen als ze zelf wilt. 27% denkt hierover het tegenovergestelde en de rest weet het niet. Dit staat in schril contrast met de plannen van Fatach aangaande Jeruzalem, lezen wij vervolgens in Arutz Sheva.

Zo heeft Fatach monde het hoofd van de PA Mahmoud Abbas gisteren laten weten dat zij eventueel met geweld de vrede willen afdwingen.  Jeruzalem blijft daarbij als een rode draad door de plannen van de PA heenlopen.

"Fatach zal het opofferen van slachtoffers continueren totdat Jeruzalem weer is teruggegeven en wij schoon zijn van de nederzetters en kolonisten", waren de woorden vanuit de ‘alles of niets' policy van Fatach. "Ondanks wij voor vrede hebben gekozen, zullen we onze recht met militaire weerstand handhaven. Dit is volgens internationaal recht legitiem. At-Tayyib Abdul-Rahim, lid van het Centrale Fatach Commitee vulde Abbas aan met de woorden: "Wij zijn een vrijheidsbeweging en aangezien wij onze doelen niet hebben bereikt, zal deze weerstand standhouden. Wanneer vrede onze doelen in de weg staat, dan zal er noch veiligheid, noch stabiliteit in de regio zijn".

Ondertussen hebben ook de Israeli's met 53% in de Oorlog en Vrede Enquête laten weten dat zij achter het buitenlandse beleid van de regering van Netayahoe staan. 33% staat negatief tegen over dit beleid.

Terwijl Arutz Sheva en de Telegraaf melding maakten dat Israël vanochtend Gazastrook heeft gebombardeerd (een reactie op Palestijnse mortieraanvallen op Israël gisteren), omdat autonome Palestijnen via Egypte explosieven Gaza insmokkelden, staat ondertussen 71% van de Israeli's achter de Operatie Cast Lead die afgelopen winter in Gaza heeft plaatsgevonden. 

Naar aanleiding van het schandaal rond het onderzoek - genaamd "Breaking the Silence"  - naar het gedrag van het IDF, is toch 76% van de ondervraagden oneens om het onderzoek te heropenen. 43% tegen 47% was wel van mening dat er een waarheid in de beschuldigingen schuilt.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.