17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rabbijnen: Geen land verkopen aan Arabieren.
Publicatiedatum: donderdag 03 september 2009 Auteur: ilonia | 1.514 keer gelezen
Halacha, Ilonia, Tweestatenoplossing »

Opperrabbijn van Tsfat: Rabbi Shmuel Eliyahu.

Verschillende rabbijnen van hareidi- religieus en religieus- Zionistische stromingen zeggen dat Israëlieten geen land moeten gaan verkopen aan Arabieren. De rabbijnen reageren hiermee op een nieuw fenomeen dat Joden land verkopen aan Arabieren. In sommige Joodse buurten wonen al 20 procent Arabieren en in Galilea heeft een buitenlandse Arabische investeerder waardevolle akkerland gekocht.

Andere spreken van een bekend probleem dat Arabieren instromen in Joodse steden door het hele land heen. Van de steden vlabij Libanon tot aan de grens in het zuiden van Israel.

Wie is wijzer dan G'd?
Opperrabbijn Shmuel Eliyahu van Tzfat zegt dat de Thora duidelijk verbiedt om land in Israel te verkopen aan niet-joden. "Wat gebeurt er als ik het verkoop? Hashem zegt dat het verboden is om te verkopen! Wie is dan wijzer dan G'd?", vraagt rabbijn Eliyahu  zich af. "Deze Joden die kritiek afwijzen om land aan Arabieren te verkopen zijn hypocrieten", vervolgd de rabbijn, "Zij belijden liberale waarden, maar selecteren buren geboren in Ethiopië en Rusland zonder religieuze achtergrond". Kibboets (coöperatieve gemeenschappen) verbied Arabische leden. "De staat Israel zelf geeft toe dat het gevaarlijk is dat Joden en Arabieren samen leven en dat daarom in Judea en Samaria een scheidings muur/ hek hebben", voegt de rabbijn er aan toe.

Rabbijn Eliyahu vertelde dat de inwoners in Tzfat niet bang moet zijn om openlijk hun geloof te belijden en vertelde de aanwezigen om geen land aan Arabieren te verhuren of te verkopen. Hij zelf was aan het onderzoeken bij procureur-generaal Menachem Mazuz aanwezig en die is vast besloten dat hij het recht heeft om regels te geven volgens de Joodse wet.
"Het is geoorloofd om regels toe te voegen aan de Joodse wet... Dames en heren, we hebben een uitspraak van de procureur-generaal we mogen leven volgens de Joodse wet", grapte de rabbijn.

"Er is geen noodzaak om de wet te breken of om de wet te overtreden om de Joodse wet te volgen. Er zijn andere wegen om de joden te overtuigen geen land aan Arabieren te verkopen en om Arabieren te overtuigen die in een Joodse stad komen wonen en last veroorzaken en weg moeten te gaan. Dit moet volgens een goede en legale manier geschieden", zegt de rabbijn, "Arabieren die al Joodse land hebben aangekocht moet beleefd worden verzocht het te verlaten. De Koran verklaart dat het land van Israel bedoeld is voor Joden en dat Arabische moslims in Israel dit moeten respecteren", zegt de rabbijn.

Niet een daad van wanhoop
Organisator Aryeh King deelt de voorbeelden van Joden die land verkochten aan Arabieren. De verkopers handelde niet in wanhoop, maar wilde liever geld verdienen om zo rijker te worden, meldt hij. "In één geval", zei hij, "was er en Joodse familie in Pisgat Zeev in het noorden van Jeruzalem dat als eerste in de buurt verkocht aan Arabieren. Een korte tijd later verloren zij al hun geld dat zij met de verkoop aan het constructie bedrijf Heftzibah hadden verdiend. (Het bedrijf ging failliet...Een andere verkoper verkocht zijn appartement in Jeruzalem aan een Arabier voordat hij een andere Joodse buurt verliet. De man in kwestie verkoopt land van religieuze gemeenschappen", zegt King.
"Arabische kopers bieden meer geld dan de Joodse kopers", legt King uit. Hij noemde specifieke Saudische organisaties die betrokken zijn bij de koop van Joodse land in Israel. Hij voegde er aan toe dat de organisaties geen pogingen doen hun activiteiten te verhullen.

Een kritiek moment
Rabbijn en Knesset lid Michael Ben-Ari (National Union) waarschuwt dat de Joodse mensen voor het kritieke moment waarvoor het land Israel staat. "Israëlieten zijn niet de enige die voor dit probleem staan, maar het is een wereldwijd probleem," zegt hij. Arabische moslims kopen geen Joodse eigendommen om in te wonen, maar de kopers zijn onderdeel van een georganiseerde campagne om het land Israel Islamitische te krijgen. "Laten we ons niet misleiden" zegt hij. "Joden hebben niet het recht om land te verkopen aan buitenlanders als een publiek eigendom dat gedeeld wordt door de Joodse natie," besluit hij.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.