11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Antisemitische denkbeelden en Anti Israƫlische uitingen met antisemitische lading op het Nederlandse internet
Publicatiedatum: maandag 07 september 2009 Auteur: De Redactie | 1.203 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme binnenland, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Nederland tav Israel en Joden in NL »

Op Nederlandse sociale mediawebsites nemen virulente antisemitische inhoud sterk toe.  Bijna de helft van de Nederlandse bevolking bevindt zich op sites zoals Hyves, Facebook, discussiefora, of dergelijke. Dit meldde Arutz Sheva vorige week naar aanleiding van een rapport dat afgelopen donderdag is vrijgegeven. Vele onliners schijnen Nederlandstalige Arabieren (lees óók "Noord Afrikaanse Nederlanders") te zijn. Het rapport is geschreven door onderzoekers van Yad VaShem (Jeruzalem), de Nederlandstalige Israel Facts Monitorgroup en de  Network on Anti-Semitism in Nederland. Zowel alle politieke partijen als de Nederlandse Regering reageerde bezorgd. Tijd voor actie?

Internet begint steeds meer een prominente facet in het Nederlandse huishouden te worden, waarop invloed op de Nederlandse denkpatronen van de gemiddelde Nederlander uit wordt geoefend. Voor de onderzoekers reden te meer hier veel zorgen over te maken hoe in Nederland anti-Israëlische en antisemitistische retoriek steeds meer ‘gewoon' begint te worden. Het feit is zelfs zo dat de gemiddelde Nederlander, of niet op de hoogte is van de verontrustende toename van het antisemitisme, of de gemiddelde Nederlander onderschat dit grote probleem schromelijk: een deja vu ten aanzien van drie generaties geleden.

Antisemitisme en haat naar Israël met antisemitische inhoud zijn volgens het rapport een gemeenschappelijk fenomeen op het Nederlands Internet. Opmerkingen die tien jaren geleden ondenkbaar waren zijn nu een gemeenschappelijk gebruik en schijnen de wenkbrauwen niet meer op te trekken. Sterker, na een drie maanden lange onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het klimaat waarin het publiek over Israel en het Midden Oosten debatteren  steeds meer verslechtert. Getiteld met `Antisemitische denkbeelden en Anti Israëlische uitingen met antisemitische lading op het Nederlandse internet´, presenteren de onderzoekers een rapport vol voorbeelden en trends met betrekking tot Anti-Israël bloedbelasteringen, gewelddadige antisemitische haatuitspraken die gepaard gaan met Holocaust ontkenning, snerend over Israëli's die zich als nazi's zouden gedragen en het oproepen voor de terugkeer van Joden naar de doodskampen. De onderzoekers betraden open- en gesloten groepen van Hyves, een community-site die inmiddels 9.000.000 leden telt. Ook hebben de onderzoekers zich begeven op het discussieforum van de Volkskrant, een van de grootse dagbladen van ons land.

Tussen de publieke Hyves-groepen zijn er 35 groepen die zichzelf pro-Palestijns en Anti-Israel noemen. Zij worden allemaal beheert door Arabische immigranten of kinderen van Arabische immigranten (lees óók: Noord-Afrikaanse Nederlanders) die in Nederland wonen. Sommige groepen hebben duizenden leden, terwijl de grootste pro-Israel Hyvesgroep ´slechts´ uit 900 leden beslaat.  Ondertussen lees je her en der afschuwelijke uitingen over Joden door deze Pro-Palestijnse - en anti-Israel Hyvesleden. Wij verwijzen je hiervoor naar het eerder genoemde rapport.
Helaas is men vergeten bij het vertalen van het originele rapport de zinsnede, dat op Hyves werd gepost: `Anther pro Palestinian group by the name of "the Jihad fighters" stated that it respects and honors the suicide bombings of the Shahids and wishes them a place in heaven´.  Al met al wordt hiermee wordt dus een openlijke sympathie voor zelfmoordaanslag door middel van zelfmoordbommen openlijk de hemel in geprezen.
Het rapport concludeert terecht dat het alertsysteem van Hyves tegen iedere vorm van discriminatie niet voor antisemitisme werkt en dus discutabel is. Valse meldingen van anti-Israël groepsleden die pro-Israël groepen rapporteren als discriminerend (tegen Islam en ´Palestina´) worden serieus genomen en pro-Israëlische sites worden vervolgens tijdelijk op non-actief gezet. Reden? Geen noemenswaardige reden die onder het alertsysteem zou moeten vallen.

De Volkskrant daarentegen, die een lezers aantal van 200.000 per maand online te verwerken heeft, kent geen discussies waaruit een oproep voor dood aan Joden uitloopt, maar verwijdert wel direct subtiele vormen van antisemitisme.  Ten opzichte van Hyves, gaat de Volksrant wel serieus met klachten over antisemitisme om. Anderzijds concluderen de onderzoekers dat de antisemitistische bezoekers van de Volkskrant erg voorzichtig zijn met wat zij op de website van de Volkskrant posten. Op een subtiele wijze lees je hun vergelijking tussen Israël ten aanzien van Gaza en de Nazi's, vakjargon wat Nazi's als voorkeur gebruiken, Holocaustontkenning, bagatallisatie, en zelfs het goedpraten van de Holocaust en diverse andere leugens over de Joodse geschiedenis en het Joodse cultuur, etc.

Het rapport wordt ondertussen door de bevindingen van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) bevestigd. In de Telegraaf waarschuwde journalist Charles Sanders dat het antisemitisme fors toeneemt, omdat Joden steeds vaker gediscrimineerd, bedreigd en aangevallen worden. Over heel 2009 wordt er zelfs een verdrievoudiging van antisemitisme gemeld en deze discriminatie is niet alleen te wijten aan diverse Noord-Afrikaanse jongeren. De toename van antisemitisme en anti-Israël gevoelens worden met name door gebeurtenissen zoals de Gaza-oorlog van afgelopen winter aangewakkerd. Ook autochtone Nederlanders roepen elkaar op tot antisemitisme of zelfs geweld naar Joden.

Elise Friedmann van het CIDI vertelde: "Uiterst zorgelijk, vooral omdat dit slechts het topje van de ijsberg is. Veel mensen doen geen aangifte, omdat ze vinden dat politie en justitie niet of niet adequaat optreden. Naast de schokkende cijfers zijn er nog duizenden haatzaaiende folders verspreid en e-mails verstuurd. De Holocaust wordt ontkend en uitspraken als 'Hitler had zijn werk af moeten maken, alle Joden dood', lijken gemeengoed geworden'". Persoonlijke bedreigingen naar aanleiding van discussies over Gretta Duisenbergs ´Stop de Bezetting´  waarin iemand duidelijk sympathie voor Israel uitte, bleven niet ‘slechts' bij per email. Telefonische terreur werd de volgende stap.

Ook in de opvoeding moeten wij concluderen dat deze soms met antisemitisme gepaard gaat. Zo meldt het CIDI op haar site: "Volgens het CIDI-onderzoek tiert ook op scholen antisemitisme welig. In Amsterdam Slotervaart moesten recent de lessen worden stilgelegd toen leerlingen anti-joodse leuzen scandeerden. In Rotterdam gebeurde hetzelfde nadat scholieren 'Hamas, Joden aan het gas' en 'Joden zijn moordenaars, we zien het op al-Jazeera' schreeuwden... CIDI dringt er in de aanbevelingen bij het rapport op aan dat bij onderwijs over en herdenkingen van de Holocaust niet alleen wordt gewezen op overeenkomsten met de wereld van nu, maar ook op het verschil tussen werkelijke genocide zoals de Holocaust en "andere erge dingen".

Naast Arutz Sheva meldt CIDI op haar website dat het rapport concludeert dat politie en Justitie sneller en adequater moeten reageren "en vooral ook publiciteit geven aan gevallen waarin antisemitisme wordt vervolgd en aan de resultaten daarvan". Er wordt op aangedrongen dat er een duidelijk signaal moet komen waardoor het duidelijk wordt dat  antisemitisme niet mag worden geaccepteerd.

Kamervragen en anti-Israel in de Kamer
`Eindelijk Kamervragen´, zullen degene die het probleem van antisemitisme erkennen verzuchten. Maar of er vertrouwen moeten zijn op de voornemen van minister Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) om  een snellere reactie op antisemitische uitingen (ook op internet) te bevorderen, zal de toekomst leren. SGP Tweede Kamerlid Van der Staaij vraagt zich af of de ministers het beeld die over antisemitisme en de daaruit opvolgende - niet altijd adequate - acties vanuit de overheid herkent wordt. Zo zou de politie niet altijd bereid zijn om aangiftes van antisemitisme op te nemen. Ook wordt de vraag waarom men pas na drie en een half jaar AEL vervolgen.

Ondertussen heeft een lid van FAQ-online met een Kamerlid (PvdA) een discussie gehad waarin het Kamerlid zonder bewijs en zonder goede argumenten per email het FAQ-lid mededeelde dat de regering van Premier Netanyahu extreem rechts zou zijn. Toen er specifiek gevraagd werd waarop het Kamerlid zijn conclusie gebaseerd heeft, deelde het Kamerlid - onder emailaccount van de Tweede Kamer - mede dat "DEZE regering Lieberman als tweede man" kent. "Lieberman heeft," zo vervolgt het Kamerlid, "openlijk gepleit voor deportatie van en massamoord op Palestijnen. Als dat niet extreem-rechts is dan weet ik het ook niet meer..."

De bron van het Kamerlid was naar zijn zeggen de volgende citaat uit de Jerusalem Post van 13 januari: "We must continue to fight Hamas just like the United States did with the Japanese in World War II. Then too, the occupation of the country was unnecessary."
Dan schrijft het Kamerlid op een dwingende toon: "Mocht u de feiten van WWII niet kennen: de Amerikanen konden afzien van invasie en bezetting van Japan vanwege de capitulatie die het gevolg was van twee atoombommen. Dit citaat is dan ook alom geïnterpreteerd als 'atoombom erop' en dat heeft Lieberman nooit tegengesproken.
Verder heeft Lieberman Palestijnen in Israel regelmatig bestempeld als vijfde colonne die 'verplaatst' zouden moeten worden naar een toekomstige Palestijnse staat. Deportatie dus. Nu hebt u de feiten," besluit het Kamerlid van de PvdA afgelopen juni.
Toen het FAQ-online lid hiermee naar buiten trad heeft het FAQ-onlinelid geconcludeerd dat deze argumenten op zijn minst vanuit een anti-Israëlgevoel is geschreven, in plaats vanuit ratio en feiten.

Directeur van het CIDI Ronny Naftaniel heeft per email laten weten de uitingen van het Kamerlid te verwerpen en noemde dit een wrange vorm van laster. Fractievoorzitster van de PvdA Mariëtte Hamer heeft op de vraag of de PvdA achter het bovenstaande van het Kamerlid staat met weinig woorden géén afstand van deze valse uitingen gedaan. Jerusalem Post heeft middels bronnen laten weten dat het Kamerlid het artikel naar zijn eigen hand te hebben verdraaid en dat Minister Lieberman nooit de intentie heeft gehad dat hij ooit voor een deportatie en massamoord op Palestijnen is geweest.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.