19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geheim rapport IDF betreffende Oslo akkoorden
Publicatiedatum: donderdag 10 september 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.235 keer gelezen
IDF, Ashkelon, Raketaanvallen, Oslo Akkoorden, Lea Reedijk-Sprenger »

Ret. Maj.-Gen. Yaakov Amidror met premier Binyamin Netanyahu

In 1993 waarschuwde de inlichtingendienst van het IDF (AMAN) dat de Oslo akkoorden er zeer waarschijnlijk voor zouden zorgen dat er een regen van raketten op Ashkelon zou neerdalen. Dit beweert Yaakov Amidror, die hoofd was van IDF's Research en Assessment Division, dat verantwoordelijk was voor inschatting van kwesties van nationale veiligheid.

De politici destijds waren niet geïnteresseerd in deze informatie. Amidror uitte de aanklacht afgelopen maandag tijdens een lezing op het Netanya College.

De politici besloten om ondanks de waarschuwingen toch door te gaan met de Oslo akkoorden, waarin afspraken staan tussen Israel en de terroristische organisatie PLO. Deze beslissing is destijds genomen zonder dat men de militaire implicaties wilde overzien. De regering onder leiding van Rabin "negeerde de inschattingen van het IDF volledig", aldus Amidror. Het was zelfs zo, herinnert Amidror zich, dat toenmalig Minister van Buitenlandse zaken Shimon Peres de vertegenwoordigers van het IDF wegstuurde van de kabinetsvergadering toen de ministeriële stemming over de Oslo akkoorden plaatsvond.

In Amidror's visie was dit kenmerkend gedrag van de politici, om hun oren te sluiten voor de waarschuwingen van het leger toen die zeer belangrijke afspraken werden gemaakt om een autonome Palestijnse autoriteit te installeren.
Het geheime rapport over het Oslo-tijdperk dat AMAN uitbracht, laat zien dat de akkoorden enkele clausules bevatten die duidelijk militair gezien onuitvoerbaar waren, zei Amidror. Deze hielden bijvoorbeeld in dat het IDF het recht om een "hot pursuit" te doen - dit wil zeggen een achtervolging van iemand die over een bepaalde grens heen gaat, in dit geval Palestijns gebied in. Ook in het geval dat de Palestijnse Autoriteiten niet wilden meewerken.  Analisten van het AMAN maakten de inschatting dat wanneer de niet ondenkbare situatie zich zou voordoen dat de PLO zich niet aan die afspraak zou houden, het ermee zou eindigen dat er raketten vanuit Palestijns gebied op Ashkelon zouden worden afgevuurd.

Rechtste politici destijds lieten hun bezorgdheid hierover ook blijken, wat betrof raketten vanuit Gaza maar zij werden door de regering destijds bestempeld als paniekzaaiers. In de tussentijd zijn duizenden raketten geëxplodeerd door heel zuid Israel, inclusief Ashkelon en gebieden ten noorden en oosten van de havenstad.

Amidror's mening is dat de politieke leiders wisten hoe het IDF dacht over de gevaren die inherent waren aan de Oslo akkoorden. Toch kozen ze er simpelweg voor om ze te negeren zodra de PLO met de uitgangspunten akkoord ging.

Ook nog juridische zwakheden
Naast zijn omschrijving van de door politici zorgvuldig genegeerde IDF waarschuwing, zei Amidror ook nog dat de afspraken op legaal gebied nogal ‘uitdagend' waren.
Advocaat Yoel Zinger, die later adviseur was van het Israëlische onderhandelingsteam van wat ‘Oslo II' werd, was uitgenodigd om vanuit zijn professionele oogpunt zijn mening te geven over de eerste akkoorden. Amidror omschreef hoe Zinger een beschamende hoeveelheid juridische fouten vond.

Op zondag 13 september zal de 16e verjaardag van het formele tekenen van de Oslo akkoorden zijn, officieel geheten: "the Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangements" . De ceremonie van het ondertekenen, georkestreerd door huidige presidentieel adviseur van de VS, Rahm Emanuel, werd gehouden in de tuin van het Witte Huis. Eerste Minister Yitzchak Rabin, PLO terroristenleider Yasser Arafat en president van de Verenigde Staten, Bill Clintion wisselden handdrukken uit, terwijl PLO's man Mahmoud Abbas en Israel's minister Shimon Peres de werkelijke ondertekening regelden. De getuigen die ondertekenden waren Warren Christopher voor de Verenigde Staten en de Russische minister Andrei Kozyrev.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.