21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Onderzoek VN: Israël en Chamas hebben oorlogsmisdaden in Gaza gepleegd
Publicatiedatum: woensdag 16 september 2009 Auteur: Redactie | 1.640 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, IDF, Redactie, Burgerschild, Operation Cast Lead, Verenigde Naties, Raketaanvallen, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »
Ook een rapport dat de bevindingen van de Verenigde Naties opsomt heeft het IDF tijdens Operation Cast Lead (Gazaoorlog) beschuldigd van "acties dat tot oorlogsmisdaden gerekend wordt", meldt het Arutz Sheva. Ook worden de Israëlische acties als "misdaden" die "tegen de mensheid beschouwd kunnen worden" bestempeld.

Dit onderzoek werd door de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone geleid. Hij voegde de onophoudelijke raketaanvallen op de burgerbevolking in Zuid Israel, die tot Operation Castlead heeft geleid, aan het rapport toe. Ook dit werd onder oorlogsmisdaden genoemd. Volgens het 575 bladzijden tellende rapport is "er bewijs dat Palestijnse groepen toegewijd zijn oorlogsmisdaden te plegen, evenals misdaden tegen de mensheid", door raketten en mortieren op Israëlische burgers af te vuren. "Wanneer er geen sprake is van militaire doelen en er worden raketten en mortieren in burgergebieden afgevuurd waardoor er sprake is van een opzettelijke aanval op de burgerbevolking, dan zouden deze acties tot oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gerekend kunnen worden.

Het rapport, dat zeven incidenten citeerde waarin IDF soldaten zogezegd doelbewust Arabische burgers doodschoten toen zij wilden vluchten en met witte vlaggen zwaaiden, zal aan de Mensenrechten Raad van de VN later deze maand aangeboden worden. Het rapport beweert ook dat er sprake is van "een directe en opzettelijke aanval" op het Al Quds Ziekenhuis in Gaza Stad en op de ambulance die voor de deur stond. Het citeerde ook een incident waarin er wordt beweerd dat het IDF tijdens een gebedsdienst op een moskee vuurde, waardoor 15 moslims werden gedood. Er zou een huis beschoten zijn waar soldaten PA burgers hadden gedwongen om in de Samouni buurt van Zeitoun, ten zuiden van Gaza Stad te assembleren. Het IDF zou ook nog eens Arabieren als schild hebben misbruikt.

Bovendien veroordeelde het rapport het IDF voor het aanvallen van "gebouwen en personen van de Gazaanse autoriteiten". Het gaat vervolgens verder met de woorden "dat er geen bewijs is dat de Wetgevende Raad en de Gazaanse gevangenis aan een doeltreffende militaire actie hebben bijgedragen," en noemen de Chamasgebouwen "burgerobjecten". De onderzoekers negeerden het feit dat de terroristische organisatie Chamas - die het Gaza gebied bestuurt en zich juist in burgergebouwen ophouden - de bron is van het eindeloze raket en mortieraanvallen op de burgers van Israël. Deze onophoudelijke aanvallen hebben deze militaire operatie ontstoken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël weigerde om met dit onderzoek mee te werken en keurde de beschuldigingen af. "Het mandaat van de missie en de resolutie die op de voorhand al voor op de uitkomst van het onderzoek uitliep, legaliseerde de terroristische organisatie Chamas. Hiermee werd opzettelijk hun strategie om onschuldige Palestijnse burgers als menselijk schild te misbruiken om terroristische aanslagen op Israël te plegen, genegeerd," zei het Ministerie in een verklaring. "Nochtans", voegde het toe, "zal Israël het rapport zorgvuldig lezen".

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei eveneens in haar verklaring dat Israël het aanvoelde dat zij niet aan het onderzoek van de commissie kon deelnemen "vanwege het eenzijdige mandaat van rechter Goldstone, die de duizenden - door Chamas tegen de Israëlische burgers -afgevuurde raketten Operation Cast Lead noodzakelijk maakte".

President van NGO Monitor Gerald Steinberg liet harde woorden voor zowel het onderzoek als voor en de conclusies vallen. Hij zei tegen CNN in een interview dat de missie meer van een "kangaroo rechtbank" (een show-proces; een aanfluiting binnen rechtswegen) weg had.

De verklaring werd verspreid bij de Verenigde Naties in Genève.

 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.