27 Aw 5781 | 05 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hamas wil Israël voor de rechter na VN-rapport
Publicatiedatum: donderdag 17 september 2009 Auteur: De Redactie | 1.273 keer gelezen
Chamas, Operation Cast Lead, Verenigde Naties, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »
De Palestijnse radicale beweging Hamas heeft de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen om de Israëlische leiders te berechten wegens oorlogsmisdaden, na het kritische rapport van de Verenigde Naties (VN) over het Israëlische offensief van afgelopen winter in de Gazastrook. Israël is een diplomatieke campagne gestart als reactie op het Goldstone-rapport.

Volgens het rapport, samengesteld door een commissie onder leiding van de Zuid-Afrikaan Richard Goldstone, begingen zowel Israëlische als Palestijnse gewapende krachten talrijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Gaza.

Israël heeft het rapport al afgedaan als 'eenzijdig'. Ook Hamas verwierp het document "omdat de onderzoekscommissie degenen die misdaden begaan en degenen die zich daartegen verzetten op gelijke voet plaatst."

Internationaal Strafhof
"Het rapport bewijst onweerlegbaar dat Israël misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan", zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum woensdag. "De internationale gemeenschap moet de Israëlische leiders dan ook als oorlogsmisdadigers voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag dagen". Voor Barhoum is het verzet van het Palestijnse volk "wettige zelfverdediging". "Dit verzet is legitiem en wordt gegarandeerd door de internationale wetgeving. Het is een reactie op de (Israëlische) agressie."

Campagne
Israël is een internationale diplomatieke campagne gestart als reactie op het Goldstone-rapport. De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon kondigde woensdag stappen aan (op) "om de schade te beperken", melden de persbureaus AFP en DPA. Zo wil hij via Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, steun vragen aan Washington. Volgens Israëlische media wil de Joodse staat verhinderen dat het Goldstone-rapport via de VN-Veiligheidsraad bij het ICC in Den Haag terechtkomt.

Doden
Bij operatie Cast Lead, die er kwam na aanhoudende Palestijnse raketaanvallen vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël, vielen volgens Palestijnse bronnen aan Palestijnse kant 1.400 doden en 5.000 gewonden. Israël houdt het op 1.100 doden.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.