21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
VS bezorgd na aanleiding van het rapport van Goldstone
Publicatiedatum: vrijdag 18 september 2009 Auteur: Redactie | 1.620 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, IDF, Redactie, Operation Cast Lead, Verenigde Naties, Verenigde Staten, Raketaanvallen, IDF: meest humane leger, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »
Commissie van Goldstone

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei 
 gisteren dat het "door enkele conclusies" van het verslag van de VN-Raad voor mensenrechten "bezorgd is". In het verslag wordt Israël door de commissie van de Zuid Afrikaanse rechter Richard Goldstone scherp wegens vermeende "oorlogsmisdaden" tijdens Operatie Cast Lead tegen de terreur van Chamas veroordeeld.

Dit  meldde Arutz Sheva  gisteren. Het rapport was de eerste officiële verklaring van een Westers land na onderzoek van het panel, onder leiding van de bovengenoemde rechter.

Joodse groepen, met uitzondering van de pro-Arabische organisaties zoals B'Tselem, waren bijna unaniem tegen Goldstone's harde kritiek op Israël. "Dit is een verslag die uit partijdigheid geboren", zei Abraham Foxman, directeur van de Anti-Defamation League. "Wat doe je met een initiatief dat uit fanatisme is geboren?"
De Amerikaanse Joodse Comité verklaarde, "De Raad heeft Israël doorlopend gedemoniseerd, maar geven een van de ergste tirannen van de wereld - van Soedan tot Iran - een vrijwaring."  De Zionistische Organisatie van Amerika (ZOA) veroordeelde het rapport "in de sterkst mogelijke bewoordingen" en noemde het "schandalig". De sterk pro-Israël groep uitten hun kritek op Goldstone en zijn medestanders door de afgifte van een document dat beweerde "geen sluitende bewijzen" kon vinden dat Chamas Palestijnse burgers als menselijk schild in de gevechten misbruiken; nam grote politieke verstoringen van internationale juridische normen  -  die door anti Israëlische NGO-s zijn ontwikkeld - over, het valselijk classificeren van Chamasleden als burgerpolitie om hun aanvallen te kunnen legitimeren en het verzinnen van niet-bestaande wettelijke verplichtingen zodat Israël beschuldigd kan worden voor het overtreden van die niet-bestaande wetten.

Zij wijzen verder op de feiten dat de VN-Mensenrechtenraad vier jaar geleden is opgericht door merendeels dictatoriale regimes, waaronder die uit de Arabische wereld, die zelf de  mensenrechtenschendingen in andere landen, zoals Cuba, Liberia en Soedan systematisch negeren.
De resolutie van het onderzoek duidde Israël aan als een 'bezettende macht ... tegen het Palestijnse volk in de bezette Palestijnse gebieden, vooral in de bezette Gazastrook". Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat deze waarden onmogelijk vanuit een objectief oogpunt zijn geschreven, waardoor Israël - al voordat Goldstone en zijn comité überhaupt waren begonnen aan haar werkzaamheden - al gedoemd waren om Israël van oorlogsmisdaden te beschuldigen.
Zelfs de doorgaans anti-overheid Yediot Aharonot zei in de Hebreeuwstalige krant: "De directe, natuurlijke, bijna instinctieve reactie op de Goldstones Verslag over oorlogsmisdaden van het IDF is zoiets als ‘loop naar de hel' of een beleefde uitnodiging om onze billen te kussen."
De krant Yisrael HaYom (Israël Vandaag) labelt het rapport als "klassieke anti-semitisme in een liberale stijl" en bespot Goldstone met de woorden "Wat is beter voor antisemieten dan een rechter wiens dochter in Israël woont?"

Het Europese Joods Congres riep de EU op om het rapport af te wijzen. "Volgens het officiële mandaat heeft deze commissie bewezen niets meer dan het demoniseren van een natie, namelijk Israël," zei de President van het EJC Moshe Kantor. Hij waarschuwde: "Door dit rapport loopt men het risico dat een fatsoenlijke natie die tegen terreur vecht en de inspanningen van Europese legers, die  het continent tegen de steeds toenemende terrorisme verdedigt, wordt weggewerkt. Het plaatsen van Chamas, die door de EU als een terroristische organisatie wordt beschouwd, op gelijke voet met een democratisch land als Israël is schandalig".   

In Goldstones thuisland, heeft Goldstone goed gescoord. De Richmark Sentinel's Lyndall Beddy zei als reactie op Goldstone's rapport: "Er bestaat geen oorlog waar er geen wreedheden aan beide zijden zijn voorgekomen, inclusief het Israel/Gaza conflict of de burgeroorlog tussen de blanke democratische Nats en de zwarte communistische ANC in Zuid-Afrika. Toen het nieuws van de Amerikaanse wreedheden van Mai Lai de pers haalde, waren de Amerikanen ontzet. Ze konden niet begrijpen hoe Amerikanen zich als Nazi-Duitsers hebben kunn e n gedragen. Zij wezen vervolgens een jonge psychiater in het leger aan om de zaak te onderzoeken, en vervolgens begraven zijn verslag voor decennia omdat ze niet met zijn bevindingen eens waren".  
Goldstone zelf verdedigde zijn verslag  gisteren in een opiniestuk in The New York Times: "Tijdens de gevechten in de Gazastrook, werd aan beide kanten de fundamentele beginsel is met voeten getreden," schreef hij. "Veel burgers zijn onnodig gestorven en nog meer burgers raakten ernstig gewond. In Israël werden door raketten van Chamas en andere groepen vanuit Gaza drie burgers gedood en honderden gewond. Twee Palestijnse meisjes hebben toen ook hun leven verloren, toen deze raketten het doel zich mistte".  Goldstone maakte echter geen enkele verwijzing naar de meer dan 11.000 raketten en mortiergranaten die door Chamas op het zuiden van Israël en Joodse bewoners in de Gazastrook - voor de terugtrekking uit Gaza -  zijn afgevuurd. In plaats daarvan, besluit hij op een "buiten proportionele wijze" contraterroristische aanvallen van Israël.
Goldstone gaf toe dat " Chamas-strijders  soms vanuit de burgerbevolking vecht", maar voegt toe: "Dat de werkelijkheid niet  tegen de plicht van Israël om alle haalbare maatregelen om schade onder de burgers te minimaliseren opweegt ."  

Een van de buitengewone maatregelen die de IDF  heeft  uitgevoerd om te voorkomen dat burgers  geraakt zouden worden, is het dropp en van flyers  boven de steden en dorpen. Deze waren geschreven in het Arabisch . Nog niet te spreken over de duizenden sjeqels kostende telefoonactie die op touw werd gezet om de bewoners van Gaza voor de aanvallen te waarschuwen waar en wanneer exact de aanvallen door de Israelische soldaten zouden worden uitgevoerd. Men drong de Palestijnen zowel telefonisch als door middel van de flyers voor die tijd te vluchten, alvorens de strijd zou uitbarsten.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.