18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël wil boycot Ahmedinejad bij VN
Publicatiedatum: dinsdag 22 september 2009 Auteur: De Redactie | 1.074 keer gelezen
Iran, Antisemitisme buitenland, Boycot, Europese Unie, Verenigde Staten, Nucleaire dreiging »

JERUZALEM -  Israël probeert deelnemers aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ervan te overtuigen bij de toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weg te blijven. Dat heeft de Israëlische VN-ambassadeur, Gabriela Shalev, dinsdag op de Israëlische legerradio gezegd. 

„Een paar dagen geleden hield hij een toespraak waarin hij opnieuw zijn haat tegenover Israël uitte", aldus Shalev. Zij refereerde aan Ahmadinejads uitlatingen van afgelopen vrijdag, toen hij de Holocaust opnieuw een mythe noemde. „Het simpelweg verlaten van de zaal tijdens zijn toespraak bij de VN woensdag, of in het geheel niet komen, is een symbolische daad", stelde Shalev.

EU wil Ahmadinejad holocaust niet horen ontkennen
De vertegenwoordigers van de EU-landen zullen uit protest de zaal verlaten als de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties opnieuw de holocaust ontkent. Die onderlinge afspraak maakte minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag bekend.

Holocaust
Ahmadinejad spreekt woensdag in de loop van de middag tijdens de Algemene Vergadering. Hij stelde al eerder dat de holocaust volgens hem alleen maar wordt gebruikt om de oprichting van de staat Israël te rechtvaardigen.

Zweden, voorzitter van de EU, veroordeelde de uitspraak van de Iraanse president en wees erop dat dit soort uitspraken alleen maar haat en anti-semitisme aanwakkeren. De EU-voorzitter riep Ahmadinejad op een constructieve bijdrage te leveren aan de vrede.

Sancties
De EU overweegt al sancties tegen Iran, omdat het land nog altijd nucleaire ambities heeft en zich niet houdt aan verplichtingen in de VN-resoluties. Als het niet lukt om in VN-verband maatregelen af te spreken, zouden de EU-landen dat ook alleen willen overwegen. De mogelijkheden daartoe worden onderzocht, meldde Verhagen eerder.

Maandag sprak hij van ‘haatzaaien op wereldschaal' door Ahmadinejad.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.