25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Goldstone: “Israel gedraagt zich lafhartig”
Publicatiedatum: vrijdag 02 oktober 2009 Auteur: ilonia | 1.583 keer gelezen
Terrorisme, IDF, Operation Cast Lead, Ilonia, IDF: meest humane leger, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

VN onderzoeker Richard Goldstone die in een recent rapport oorlogsmisdaden van Israel en Hamas in wezen gelijk stelde, noemt nu het zelf-onderzoek van Israel lafhartig. Dit zei hij tijdens de vergadering van de VN mensenrechten organisatie.

Minister-president Binyamin Netanyahu noemde de VN mensenrechten organisatie tijdens zijn speech voor de VN conference afgelopen week "een instituut met een verkeerde naam als het er al ooit een was". Verder zei hij over de VN mensenrechten organisatie dat het niet reageert op de duizenden raketten die acht jaar lang door Hamas is afgevuurd op Israel.

Goldstone sprak dinsdag op de vergadering VN mensenrechten organisatie en zei dat de internationale gemeenschap een eind moet maken van een "cultuur van straffeloosheid" in het Midden-Oosten. "Het gebrek aan verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en mogelijke oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid heeft een crises punt bereikt: het voortgaande gebrek aan gerechtigheid ondermijd elke hoop op een succesvol vredesproces en verstekt een omgeving dat geweld bevordert", zei hij. Verder noemde hij Israel lafhartig in het onderzoeken wat hij in zijn rapport als "oorlogmisdaden" bestempeld tijdens de anti-terror offensief eerder dit jaar en dat Hamas in dit verband "totaal was mislukt".
In Goldstone's rapport staat 36 gedetailleerde incidenten tijdens het gevecht, maar omdat de terroristen door raketten af te vuren op Israel oorlogmisdaden had begaan, moest de Israëlische reactie daarop ook zo worden ingedeeld.

De Israëlische ambassadeur Aharon Leshno-Yaar zei tegen de VN instituut in Geneve, dat de keuze van de specifieke incidenten "schandelijk" was. Hij merkte op dat het Goldstone rapport het recht op zelfverdediging negeert en dat de terroristen zo tactisch in hun methoden worden gesteund. Terwijl de PA het rapport prijst om zijn "objectiviteit", zegt Leshno-Yaar dat Israel zijn eigen acties onderzoekt "niet vanwege het rapport, maar ondanks het".

Ehud Barak
Ook defensie minister Ehud Barak [foto] haalt uit naar het rapport en schreef een artikel hierover in de Wall Street Journal vorige week vrijdag. Ehud Barak schrijft dat Goldstone rapport beweert dat de motieven van Israel om negen maanden geleden Hamas aan te vallen puur politieke redenen waren. "Ik ben diep verontwaardigd door deze beschuldigen", schrijft Barak en schrijft hij verder, "Laat me het uitleggen".

"De plicht van elk land is om zichzelf te verdedigen. Dit is een basis verplichting dat alle verantwoordelijke regeringen schuldig zijn aan hun burgers. Voor Israel geldt hetzelfde".
"Na acht jaar van voordurende raket beschietingen werden er 12,000 raketten gelanceerd op onze steden en na alle diplomatieke pogingen om dit te stoppen mislukte", schreef hij, "was het mijn plicht als defensie minister om er iets aan te doen".

"Terwijl deze logica dhr. Goldstone en zijn team ontwijkt, was het glashelder dat duizenden Israëlische kinderen die in het zuiden van Israel wonen, die moeten studeren, spelen, eten en slapen zich bezig houden met waar de dichtbij zijnde schuilkelder is. Toen ik president kandidaat Barack Obama begeleidde", schrijft de Defensie Minister verder, "en een schuilkelder in de stad Sderot bezocht zei Barack Obama: Als iemand raketten op mijn huis afvuurt waar mijn twee dochters s'nachts slapen dan zal ik er alles aan doen om dit te stoppen en ik denk verwacht van de Israëliërs dat zij het zelfde doen"." Maar", schrijft de Defensie Minster verder, "de mensenrechten organisatie luisterde niet".

Verder schrijft hij dat het erg lastig is als de vijand zich onder de bevolking schuilhoud, explosieven in huizen bewaren en raketten lanceren vanaf dichtbevolkte schoolpleinen en moskeeën. Toch heeft Israel geprobeerd om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken, aldus de minister. Door bijvoorbeeld honderdduizenden waarschuwingen door middel van folders, radio, telefoon en sms'jes naar burgers te zenden, zodat zij wisten wanneer Israel zou aanvallen en konden vluchten. Ook memoreerde hij dat het leger tijdens de vijandelijkheden humanitaire hulp toeliet, hoewel dit zeer ongebruikelijk is en hoewel Hamas deze hulptransporten beschoot en de hulpgoederen in beslag nam.

 "Dus toen de missie van Goldstone informatie bij de locale bevolking in de Hamas gecontroleerde Gaza verzamelde, vergaten zij zich af te vragen wat er gebeurd was met de gewapende Palestijnen tijdens de operatie. Of ze realiseerde zich niet dat de onpartijdige gekozen getuigen toevallig bekend waren met Hamas terroristen, volgens de Israëlische inlichtingendienst. Ik begin mij af te vragen dat deze methode op feiten gebaseerd kan zijn", schrijft hij verder.
"Afschoon ik woedend ben op het Goldstone rapport, moet ik toegeven dat ik niet verbaast was. Het is eerder een politiek standpunt en niet een juridische analyse. Dit schandelijke document was geproduceerd door de mensenrechten organisatie en deze organisatie heeft een obsessie om Israel te beschuldigen en heeft geleid tot meer resoluties dan welk land dan ook. Vanuit dit oogpunt is Israel het kwaad en veel belangrijker dan landen zoals Birma, Soedan en Noord Korea. In zijn blinde ijver zal het Israel blijven demoniseren en de organisatie heeft een rapport gepresenteerd dat elk ander democratische land die tegen het terrorisme moet verdedigen ondermijnd.  De boodschap die hiermee wordt verspreid is een nieuwe wereld orde? Dat terrorisme loont. Ook al is de beschuldiging belachelijk, blijft het een beschuldiging die niet onbeantwoord moet blijven".

Verder schrijft hij dat het IDF (Israel Defense Forces), net als andere legers, inderdaad fouten kan hebben gemaakt. Maar hij benadrukt dat Israel zelf al vele onderzoeken heeft lopen tegen onethische fouten, en afwijkingen van de procedure. Daar heeft Israel geen mensenrechtenorganisatie of Richard Goldstone voor nodig, schrijft Barak.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.