19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Ahmadinejad Joods? Geen schijn van bewijs
Publicatiedatum: dinsdag 06 oktober 2009 Auteur: De Redactie | 1.323 keer gelezen
Halacha, Iran, Antisemitisme buitenland, Sjoa (Holocaust) »
Hoewel het vrijwel ondoenlijk is te bewijzen dat iets niet het geval is, is het niettemin een goede journalistieke gewoonte om een verhaal voor publicatie te checken en niet af te gaan op 1 enkele bron. Maar maandag vloog het voor waar de wereld rond: Ahmadinejad was eigenlijk Joods, schreef het Engelse blad The Daily Telegraph - en bijna alle media schreven het over. 

Dit verhaal, dat al eerder de ronde heeft gedaan, was opgehangen aan een foto waarop de omstreden Iraanse president zijn identiteitsbewijs toont.

Het geeft in dit verband te denken dat tussen de vele gephotoshopte foto's van Ahmadinejad op internet tenminste twee totaal verschillende foto's te vinden zijn waarop de Iraanse president twee totaal verschillende identiteitsbewijzen met die 'geheime' naam toont (zie hierboven en hieronder). Hoe dan ook, op die foto zou de naam Sabourjian te lezen zijn. Volgens The Telegraph betekende de 'sabour' 'wever', werd het gebruikt als aanduiding van een gebedsmantel, en betekende de uitgang '-jian' dat de drager van die naam een beleidende Jood was. Sabourjian zou een bekende Joodse naam zijn in Iran. Conclusie van de Telegraph: Ahmadinejads ouders zouden hun naam hebben veranderd toen zij zich tot de islam bekeerden, toen Ahmadinejad een klein kind was. "Iran-experts" zouden dit bevestigen.

Als gezegd, het verhaal werd door bijna alle media klakkeloos overgeschreven. In een blog voor de Jewish Journal legde de Iraans-Joodse journalist Karmel Melamed uit dat Iran-experts, -geleerden en -religieuze leiders in Los Angeles in elk geval nooit gehoord hebben van een Joodse familie in Iran met die naam.
De Farsi-woordenboeken van de 20e eeuwse Iraans-Joodse wetenschapper Solomon Haim gaven al evenmin de betekenis "de Joodse tallith-sjaal" aan het woord 'sabour', die er door de schrijvers van het Telegraph-artikel aan wordt toegedicht. Sterker, het word 'sabour' kwam in geen enkel Farsi-Engels woordenboek voor, met welke betekenis ook. De blogger die dit schreef is een Iraans-Joodse journalist die "al 31 jaar vloeiend de Perzische taal spreekt" en heeft het woord 'sabour' in al die tijd nooit horen gebruiken om een gebedsmantel aan te duiden. De door de Telegraph aangehaalde "Iran-experts" daarentegen zijn geen Iraanse Joden en hebben geen enkele kennis van die bevolkingsgroep, schrijft de boze blogger.
Kortom, het bewijs voor het hele verhaal berust volgens hem op niets. Een dag later verklaarde een echte "Iran-expert", professor David Yeroshalmi van de universiteit van Tel Aviv, precies hetzelfde.

De grote vraag bij dit alles is: waarom zou iemand niet-Joodse 'experts' die niets weten over Joods Iran aanhalen als autoriteit over de veronderstelde Joodse achtergrond van een president?
Het antwoord lag dinsdag helaas voor het oprapen op de internetpagina van de Telegraaf, die het verhaal ook had overgeschreven. Ahmadinejad is al jaren de president van een regime dat homo's ophangt, vrouwen stenigt, martelt, het verspreiden van antisemitische geschriften financiert en de Holocaust ontkent. Maar nooit was op het Nederlandstalig internet wegens dit alles de pure, heilig verontwaardigde haat jegens Ahmadinejad te zien die sprak uit sommige reacties op het Telegraafstukje dat Ahmadinejad Joods zou zijn.

De eerder aangehaalde journalist schrijft dat beschuldigingen dat iemand Joods is in Iran een bekende taktiek zijn van oppositieleden die een lid van de regering zwart willen maken. Hij noemt andere politici over wie hetzelfde is beweerd. Dat die bewering over Ahmadinejad grif wordt geloofd in Iran, waar de antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion al jaren op de bestsellerlijst staan, kan niet verbazen: natuurlijk, hij is een Jood! Daarom is hij zo slecht, wil hij de wereld overheersen en maakt hij mensen dood! is de reactie daar. Het was treurig te zien dat zelfs de Iraanse oppositie, of een deel daarvan, zo denkt. Het was nog treuriger te zien dat ook Nederlandse reageerders precies hetzelfde reageerden. Zelfs al zouden de ouders van Ahmadinejad Joods zijn - een bewering waarvoor als gezegd elk bewijs ontbreekt - dan zou dat geen reden zijn hem een slecht mens te noemen. Zijn daden, inclusief zijn antisemitische uitspraken, zijn dat des te meer.
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.