25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Debat over oorlogsmisdaden in Gaza en Israël
Publicatiedatum: dinsdag 13 oktober 2009 Auteur: De Redactie | 1.362 keer gelezen
Operation Cast Lead, Binyamin Netanyahu, UN Watch, VN resolutie, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

(Novum/AP) - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zal donderdag het debat over het rapport-Goldstone en veronderstelde oorlogsmisdaden in Gaza en Israël heropenen. Ibrahim Khraishi, de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit, en VN-medewerkers hebben dit dinsdag gezegd.

Khraishi zei dat het debat twee dagen zal duren en tevens zal gaan over recente gewelddaden in Jeruzalem. VN-functionarissen zeiden dat achttien van de 47 lidstaten van de raad een motie steunen waarin tot het debat wordt opgeroepen. De achttien lidstaten zijn: Bahrein, Bangladesh, Bolivia, China, Cuba, Djibouti, Egypte, Gabon, Indonesië, Jordanië, Mauritius, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Filipijnen, Qatar, Saoedi-Arabië en Senegal.

Woensdag zal de Veiligheidsraad zich buigen over het rapport van de commissie-Goldstone, waarin zowel Israël als de Palestijnen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid. De beschuldigingen hebben betrekking op de Gazaoorlog van 27 december tot 18 januari.

Israël heeft het rapport afgewezen. Het zegt dat de onderzoekers onder leiding van de voormalige Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone bevooroordeeld tegenover de joodse staat staan en zich door Palestijnse propaganda hebben laten misleiden.

Woordvoerder Yigal Palmor van buitenlandse zaken sprak dinsdag van 'een gevaarlijk' rapport, dat 'los staat van de werkelijkheid'. Hij voegde hieraan toe: "Dit rapport is bijna exclusief gebaseerd op propaganda van Hamas." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwoer maandag dat hij nooit zal toestaan dat Israëlische leiders of militairen in verband met het offensief in Gaza berecht worden voor oorlogsmisdaden.

De Palestijnen besloten in eerste instantie onder druk van Washington een debat over het rapport uit te stellen tot maart. Vervolgens ontstond in de Palestijnse gebieden zoveel opschudding over dit besluit dat het werd teruggedraaid.

Israël wordt in het rapport beschuldigd van onevenredig gebruik van geweld, het opzettelijk tot doelwit maken van burgers en vernietiging van civiele infrastructuur. Ook Hamas wordt van oorlogsmisdaden beschuldigd, in verband met het lukraak beschieten van burgerdoelen.

Bij het Israëlische offensief in Gaza vielen aan Palestijnse zijde ongeveer 1400 doden. Aan Israëlische zijde vielen dertien dodelijke slachtoffers.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.