21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tumult tussen Fatah en Chamas over Goldstones Rapport; reactie van Italiƫ
Publicatiedatum: donderdag 15 oktober 2009 Auteur: Redactie | 1.512 keer gelezen
Fatach, Chamas, IDF, Redactie, Operation Cast Lead, Human Rights Council (VN mensenrechtenraad), Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

Het rapport van Goldstone op Cast Lead Operation heeft tot een politieke tumult onder de PA en tussen Fatah en Chamas geleid. Dit meldt Arutz Sheva begin deze week.

Eergisteren heeft het kopstuk van PA, Mahmoud Abbas een oproep gedaan om stante pede bijeenkomst van de Humen Rights Counsil van de VN te organiseren, zodat er "voor een resolutie gestemd kan worden waardoor degene die de meest brute misdaden tegen onze kinderen en vrouwen van Gaza te kunnen straffen". De bijeenkomst zou - als het aan de PA ligt - voor het einde van deze week moeten plaats vinden. Abbas zelf kwam onder zwaar kritiek te liggen toen hij eerder deze maand verzocht heeft deze bijeenkomst met de VN tot maart 2010 uit te stellen, inclusief de bij behorende stemming over dit rapport.

Het rapport heeft de spanning tussen Fatah, Chamas en ander splintergroepen op laten laaien, waardoor inmiddels de hele Arabische wereld over Abbas heen valt. Velen beschuldigen hem van een actieve rol in het Israëlisch contraterreur operatie in Gaza en in het aanmoedigen van de Israëlische leiders.

Chamas beschuldigt PA ervan dat PA met dit verzoek een toenadering met Chamas op de langere baan wilt zetten. Sommige onder hen zien Abbas daarom niet meer als Palestijn. Chamas weigert nog verder met de Fatah te verzoenen, omdat dit moment "sfeer van verontwaardiging en woede," tussen hen hangt, aldus senior Chamasterrorist Ismail Radwan tegen MAAN Nieuws in Bethlehem.

Zondag hield Chamas een schijnproces dat in de Gaza-stad Rafiah gehouden. Tijdens dat schijnproces werd Abbas door de 'rechter' voor levenslang in gevangenschap werd veroordeeld. De 'rechter', gerund door schoolkinderen uit de Gazastrook, vond ook dat Abbas zich schuldig aan verraderlijke activiteiten - en "die tegen de Palestijnse opperste belang" heeft gemaakt.

In een eerdere demonstratie gooiden bewoners uit Gaza bewoners schoenen tegen een poster van de Fatah-leider.

PA beschuldigt op hun beurt dat Chamas alleen maar achter het oorspronkelijke besluit om de bijeenkomst over het Goldstone rapport uit te stellen heeft gestaan, om Abbas op die manier te kunnen bekritiseren. Chamas had aanvankelijk veel kritiek op de Goldstone rapport, omdat het rapport geconcludeerd heeft dat Chamas oorlogsmisdaden had begaan.

Sommige PA ambtenaren kijken in het buitenland wie zij kunnen beschuldigen. Zo wordt Qatar, de enige Arabische staat die banden met Israël wenst te houden, de zwarte piet toebedeeld. De media in Qatar had namelijk kritiek op de PA geuit toen deze in de eerste instantie uitstel op de bijeenkomst over de Goldstone rapport hebben aangevraagd.

Ondertussen heeft Italië monde de Minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattin, Israel steun aangeboden in verband met dit gewreekte rapport van Goldstone. Italië heeft beloofd de belangen van Israel in de EU te beschermen. Frattin maakte duidelijk dat hij de situatie en standpunt van Israel (over o.a. Judea en Samaria) begreep en in zijn uiting werd de positie en status van Jeruzalem niet vergeten. Een fysieke herverdeling van de stad is in zijn ogen niet realistisch en voor het conflict niet de oplossing. MK Reuven Rivlin riep de Minister van Buitenlandse Zaken Frattini "een ware vriend van Israël ' en merkte op dat hij op de meest moeilijke momenten achter Israël bleef staan. Frattini heeft zijn begrip voor de strategische overwegingen van veiligheid van Israël en in het gesprek met de Knesset Lid uitgesproken.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.